24 maart 2014 • Bestuur • 1 minuut • 1.927x gelezen 0 reactie(s)

Rechtszaak over verbod op LSP

Nieuws, Persberichten Op vrijdag 25 april om 9.00 uur dient in de Arrondissementsrechtbank te Utrecht de rechtszaak van VPHuisartsen tegen de VZVZ met als inzet het LSP. VPHuisartsen is deze bodemprocedure één jaar geleden gestart, wat veel stof heeft doen opwaaien in de landelijke media.

Deel dit artikel via          

VPHuisartsen heeft de rechter gevraagd om de VZVZ te verbieden door te gaan met de uitrol van het LSP. Wanneer de rechtbank dit volgt komt er een einde aan een landelijk uitwisselingssysteem van medische persoonsgegevens waarbij eenmalige toestemming van burgers ertoe leidt dat tot in lengte van jaren allerlei gegevens kunnen worden ingezien door grote groepen zorgverleners.

Toestemming

Huisartsen en apothekers zijn het afgelopen jaar met premies gelokt om zich aan te sluiten bij het LSP en om Nederlandse burgers over te halen toestemming te geven hun medische gegevens in te laten zien. Dit is in vele gevallen gebeurd op basis van vertrouwen in de zorgverlener zonder dat de burger goed geïnformeerd was over de consequenties van het geven van deze (opt-in) toestemming.

VPHuisartsen is voor elektronische communicatie waarbij de patiënt de arts toestemming geeft om in een specifieke situatie aan één of meerdere artsen / zorgverleners informatie te geven die nodig is voor (medische) behandeling. In een recent artikel in Medisch Contact worden de contouren van een dergelijk systeem geschetst. Een samenvatting hiervan is hier te vinden.

Het is niet mogelijk op dit artikel te reageren.