‘Een dikke pil die de zorg beter kan maken’, kopte De Telegraaf in een paginagrote advertentie waarin dit boek aangeprezen werd. Inderdaad een dikke pil van 350 bladzijden die je niet een, twee, drie even uitleest. En dat hoeft ook niet omdat het een compilatie is van opzichzelfstaande bijdragen.
De inhoud is voor iedereen die zich met zorg bezighoudt een must
Interviews met zorgverleners uit eerste- en tweedelijn en met patiënten. Journalistieke bijdragen over achtergronden en visies van authentieke denkers en doeners in de zorg. Het boek bevat actuele informatie over Het roer moet om, over de positie van de ‘buitenlui’, kritische essays en visionaire bijdragen over de zorg. Het gaat over de strijd die ontstaat wanneer zorg door beleidsmakers tot schadelast wordt gereduceerd in plaats van dat zorg gezien wordt als maatschappelijke en menselijke rijkdom. Kortom, de inhoud is voor iedereen die zich met zorg bezighoudt een must.
Kostenbeheersing
Het zorgstelsel werd tien jaar geleden ingrijpend gewijzigd. Er ontstonden inspirerende initiatieven om de zorg te verbeteren maar ook veel onbegrip en frustratie over het van bovenaf opgelegde overheidsbeleid met de verzekeraars als regisseurs van de zorg. De strijd om de macht en obsessieve drang tot kostenbeheersing heeft de relatie tussen zorgverleners en zorginkopers negatief beïnvloed. Verlies aan energie, motivatie en innovatiekracht zijn het gevolg. En de kosten bleven stijgen.
Een ‘alternatief voor de zorg’ is dus zeer gewenst. Al na het lezen van enkele artikelen krijg je een duidelijker beeld hoe de zorg verbeterd zou kunnen worden met soms verrassend eenvoudige methodes. Ben je van mening dat de zorg in Nederland pico bello geregeld is en niet verbeterd hoeft te worden, dan nog is dit Alternatief voor de zorg het lezen waard; vanwege de uitgebreide beschrijvingen waarom onze zorg dan zo geregeld is, als hij is.
Mooie verhalen
Het past in een serie van zes eerder verschenen uitgaven van de Stichting Beroepseer, met titels als Beroepstrots, Gezagsdragers, Sturen op Vertrouwen en Loonfatsoen.
Het boek Het Alternatief uit 2013, wat zijn sporen naliet in de onderwijswereld, stond model voor deze jongste uitgave over de zorg. Niet alleen voor werkers in de zorg, artsen, verpleegkundigen, mantelzorgers maar zeker ook voor hen die zorg ondergaan en centraal zouden moeten staan, de patiënten. In het boek staan diverse duoportretten van zorgverleners samen met de patiënt. Mooie verhalen die laten zien dat er vaak geweldige zorg wordt verleend op een manier zoals je die zelf ook zou willen ontvangen. Verhalen die een indringend beeld geven van verleende en ervaren zorg.
Het voorwoord is van Marc Chavannes, kritisch beschouwer van ons zorgstelsel. Ik raad iedereen aan allereerst de inleiding te lezen om een beeld te krijgen waar de hoofdstukken staan die voor de lezer het meest interessant zijn. Voor mij – ik begin meestal achteraan te lezen – was het laatste hoofdstuk al zeer de moeite waard.
Het hoofdstuk Benut het menselijke kapitaal in de zorg, waarin Marc Pomp, econoom die bij de geboorte van dit zorgstelsel aanwezig was, twee duidelijke aanbevelingen doet. Eén peiler van dit stelsel is de aanname, dat burgers op basis van openbare kwaliteitsinformatie de zorgaanbieder met de beste prijs/kwaliteitverhouding zullen kiezen. Dat zal echter niet werken. Dergelijke, betrouwbare kwaliteitsinformatie voor de burger is een illusie.
Als ik zoiets lees wil ik gelijk het hoofdstuk over de transparantieterreur lezen, wat daar prima bij past. Op deze manier lezend kom je tot de ontdekking dat het boek eigenlijk een heel samenhangend geheel is van allerlei elkaar beïnvloedende zaken die onherroepelijk leiden tot de conclusie: het moet anders met de zorg en ik weet nu (een beetje) hoe. Een aanrader dus, niet alleen voor alle zorgverleners en zorgvragers maar ook voor alle ‘buitenlui’.
Het alternatief voor de zorg: Humaniteit boven bureaucratie is hier te bestellen bij Uitgeverij Boom.