Stichting de Vrije Huisarts
NZa Projectgroep
Comité WAKE UP!!
De Nationale ombudsman
t.a.v. mevrouw mr. D.A. Oomen
Den Haag
Uw referentie: 2008.12219011
Betreft: klacht over de NZa i.h.k.v. het Kostenonderzoek Huisartsenzorg 2008
Amsterdam 09-12-2009
Onze collega A. R. Moes, huisarts te Nijeveen heeft als één van de eersten (deel uitmakend van de pilotgroep in augustus 2008) de NZa getracht duidelijk te maken dat het kostenonderzoek op tal van punten ondeugdelijk was. Helaas zonder aanwijsbaar resultaat .
Nadat het kostenonderzoek in november 2008 over een groter aantal huisartsen was ‘uitgerold’, werd in december de NZa Projectgroep opgericht. Deze groep van verplichte deelnemers heeft een aantal pogingen ondernomen om haar grieven ten aanzien van het kostenonderzoek bij de NZa aan de orde te stellen (zie correspondentie Leynse Artz Advocaten te Rotterdam) eveneens zonder enig positief resultaat.
Door Stichting de Vrije Huisarts en Comité WAKE UP!! is steun geboden aan de deelnemers in de NZa Projectgroep, middels publicaties en subsidies.
Vanaf het begin is nauw overleg gevoerd met collega Moes vanwege zijn goed beargumenteerde en gedocumenteerde pogingen het kostenonderzoek onder de aandacht te brengen van relevante personen en organisaties. Wij steunden uiteraard zijn klachtprocedure richting de Nationale ombudsman van begin december 2008, en zijn tweede verzoek in juni 2009. Wij onderschrijven de toen geformuleerde gronden, te weten de vele onzorgvuldigheden bij de procedure, de opzet en de uitvoering van het kostenonderzoek door de NZa. Wij hebben destijds niet overwogen eenzelfde klacht in te dienen. U noch wij zitten immers verlegen om meer van hetzelfde aan administratieve lasten.
Recent hebben de Nederlandse huisartsen de gevolgen mogen proeven van de uitkomsten van dit, in onze ogen niet valide NZa Kostenonderzoek. Zonder verder op de inhoud van de onderzoeksresultaten in te gaan, stellen we vast dat de minister van VWS de door de NZa berekende ‘overwinst’ van de huisartsen in 2006 (€ 340 miljoen) als uitgangspunt heeft genomen voor de door hem opgelegde bezuinigen op de huisartsenzorg in 2010.
Uw collega van Dooren schrijft in zijn brief aan collega Moes, dd. 7 augustus 2009:
“De problematiek die u thans bij de Nationale ombudsman aankaart heeft grotendeels niet specifiek op u zelf betrekking, maar op alle huisartsen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Het ligt dan meer op de weg van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) of een andere vertegenwoordigende organisatie om deze kwestie aan te kaarten”.
Wij onderschrijven de constatering dat de problematiek in feite alle huisartsen in ons land betreft. Verder refereert u aan mogelijk overleg tussen NZa en LHV dat plaats zou vinden of heeft plaatsgevonden.
Zelf nam de NZa Projectgroep in januari 2009 contact op met het LHV bestuur met het verzoek steun te bieden en informatie te verschaffen in het kader van het NZa kostenonderzoek. Dit werd afgewezen. Ook hebben wij geen informatie ontvangen als NZa Projectgroep of als leden van de LHV, over de resultaten van mogelijke besprekingen met de NZa. Wel kunnen we vaststellen dat, mocht er overleg geweest zijn, dit niet heeft geleid tot enig merkbaar resultaat ten aanzien van de uitkomst van het onderzoek.
Wij dringen er bij u op aan alsnog de klacht van collega Moes verder in behandeling te nemen. Zijn klacht wordt onderschreven, niet alleen door de deelnemers aan het onderzoek verenigd in de NZa Projectgroep, maar evenzeer door Stichting de Vrije Huisarts en Comite WAKE UP!!. Deze organisaties worden door vele honderden huisartsen in ons land gesteund: de Vrije Huisarts middels donateurs, Comité WAKE UP!! door bijna 800 leden/sympathisanten. De NZa Projectgroep werd dit jaar publiekelijk door honderden collega-huisartsen ondersteund bij haar initiatieven om te komen tot een meer verantwoord kostenonderzoek.
De uitkomsten van het NZa Kostenonderzoek zijn inderdaad van betekenis voor alle huisartsen in ons land. Op grond van de onderzoeksresultaten is een fors bezuinigingsbeleid ingezet. Dat deze bezuinigingen worden gelegitimeerd door een ons inziens onverantwoord, onwetenschappelijk, niet valide en vooringenomen onderzoek, is onacceptabel. Dat het onderzoek niet als uitgangspunt had inzicht te verschaffen in de kosten van de gewenste (toekomstige) huisartsenzorg, maar dat uitsluitend, en dan ook nog op gemankeerde wijze, een (historisch) kostenoverzicht van het jaar 2006 werd gerapporteerd, geeft ons inziens aan dat uitsluitend naar ‘materiaal’ is gezocht om de reeds geplande bezuinigingen mee te helpen ‘onderbouwen’.
Op 19 augustus 2009 vroeg de Nationale ombudsman aan de LHV of deze “reden ziet voor een onderzoek door de nationale ombudsman inzake de gevolgde procedure rond het ‘kostenonderzoek huisartsenzorg 2008’ en zo ja op welke punten dit onderzoek van de Nationale ombudsman zich naar uw mening zou moeten richten”. Voor zover wij hebben begrepen, heeft de LHV deze vraag (nog) niet beantwoord.
Dat de systematiek van het kostenonderzoek, waaraan verplicht moet worden meegedaan, ook in komende jaren eenzelfde kwaliteit zou kennen als die van 2008, is mede de motivatie om ons achter het verzoek van collega Moes te (blijven) scharen.
Wij hopen dat u bereid bent de verdere behandeling van de klachtprocedure ter hand te nemen.
Namens
Stichting de Vrije Huisarts NZa Projectgroep Comité WAKE UP!!
Rob Schonck voorzitter Willem van der Linden Hans Nobel
Cc Roelof Moes te Nijeveen
Leynse Artz Advocaten te Rotterdam