Op 10 september 2015 werd de Whitebox gepresenteerd als alternatief voor de uitwisseling van medische gegevens via het LSP. Het is een klein wit kastje dat in het netwerk van de huisartsenpraktijk wordt geïnstalleerd. Huisarts en patiënt maken samen uit welke gegevens beschikbaar worden gesteld en aan wie.
Dit laatste gebeurt in de vorm van zogenaamde ‘push authenticatie’. Hierbij krijgen de ontvangers voor wie de informatie is bedoeld een ‘link’ toegestuurd die zij met behulp van hun UZI-pas kunnen openen. Dit verloopt via een directe verbinding waar geen andere partij bij betrokken is.
De gegevens blijven bovendien tijdens de uitwisseling steeds versleuteld. Het is niet noodzakelijk dat een hele regio de Whitebox gaat gebruiken. Ook individuele huisartsen kunnen dit doen.
Kleinschalig systeem
In feite volgt de Whitebox de huidige wijze van communiceren door huisartsen waarbij specifieke informatie beschikbaar wordt gesteld aan een medebehandelaar of huisartsenpost. De Whitebox heeft als voordeel ten opzichte van het LSP dat het gaat om een kleinschalig systeem waarbij door de huisarts na inloggen gegevens worden klaargezet en de ontvanger zich eerst moet legitimeren voordat de gegevens kunnen worden ingezien.
Daarmee is de kans op misbruik veel kleiner dan bij het LSP en het beroepsgeheim dus beter gewaarborgd. Bovendien worden nooit meer gegevens dan noodzakelijk verzonden.
Het systeem is met steun van de Huisartsen Kring Amsterdam ontwikkeld door Guido van ’t Noordende, die al jaren werkzaam is als onderzoeker op het gebied van beveiliging aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is in de afgelopen jaren opgetreden als adviseur van VPHuisartsen in de juridische procedures om de ontwikkeling van het LSP een halt toe te roepen.
VPHuisartsen heeft bij het ontwerp van de Whitebox haar wensen ten aanzien van veilige elektronische communicatie bij de ontwikkelaar in kunnen brengen.
Pilot
Op dit moment loopt er een pilot in Amsterdam waarbij twintig TetraHIS gebruikers gegevens uitwisselen met de Huisartsenpost Amsterdam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een soort minimale professionele samenvatting (PS), waarin minder gegevens zijn opgenomen dan de PS van het LSP. Uiteraard is het ook mogelijk om desgewenst meer gegevens uit te wisselen. De pilot in Amsterdam wordt in het najaar geëvalueerd.
Het systeem kan in de toekomst worden voorzien van een mogelijkheid om de patiënt inzage te geven
De Whitebox is in staat om te communiceren met andere systemen dan Callmanager en TetraHIS. Op dit moment is er echter nog geen koppeling gerealiseerd. Het systeem kan in de toekomst worden voorzien van een mogelijkheid om de patiënt inzage te geven in de gegevens die worden uitgewisseld.
Het bestuur van VPHuisartsen hoopt op gunstige resultaten van de pilot in Amsterdam. In de daarop volgende periode zal moeten blijken of het de Whitebox lukt om een plekje te veroveren op de communicatiemarkt in de zorg.
Maatschappelijk draagvlak
Daarbij is het LSP, dat met 25 miljoen euro op jaarbasis wordt gesteund door de zorgverzekeraars, de belangrijkste concurrent. Het LSP mist vooralsnog het maatschappelijk draagvlak om grootschalig te worden ingezet. Ook voor de Whitebox geldt overigens dat het nodige draagvlak via bewezen bruikbaarheid, met een sterke lobby en publicitaire initiatieven, nog verdiend moet worden.
Op 11 december aanstaande dient het hoger beroep in de rechtszaak van VPHuisartsen tegen VZVZ. Hierin nemen we onder andere stelling tegen de monopoliepositie van het LSP, die geleidelijk aan steeds zichtbaarder en voelbaarder wordt.
Belangstelling kenbaar maken
Om ervoor te zorgen dat ook andere HIS-en aan de Whitebox kunnen worden gekoppeld, is het van belang dat u uw belangstelling voor het systeem kenbaar maakt. U kunt dit doen door het invullen van een aanmeldformulier via deze link. U geeft hiermee uw interesse aan voor dit alternatief voor het LSP. Het verplicht u verder tot niets.
Zie ook: Een alternatief voor het LSP
Kreeg net een brief van VZVZ waarin gemeld werd dat de toestemmings verklaring nog meer aangescherpt wordt, met plichten tot noteren van informed concent, van versie nummer van de folder, van….
Met nog meer van deze controlerende regeltjes draait het LSP zichzelf wel de nek om, ik heb geen zin om een consult te besteden aan uitleg en registreren van toestemming om gebruik te maken van een systeem dat vooralsnog alleen op niveau van gebruikte medicatie enigermate functioneert.
Beste collega Helder,
Wat u meldt is zeer interessant. De folder van VZVZ is namelijk tussentijds al een keer aangescherpt. Dat was na de rechtszaak van VPHuisartsen tegen VZVZ. Nu weer veranderen is waarschijnlijke een reactie op nieuwe ontwikkelingen. Kunt u eens contact met mij hierover opnemen? Ik neem dan contact met u op.
Zie hiervoor het contactformulier op http://www.zorgictzorgen.nl