De ontwikkelingen rond de ANW-zorg op de HAP
De huisartsenposten werden opgericht vanwege de zware dienstbelasting in de Hagro-waarneemgroepen. Bedoeld voor patiënten van deelnemende huisartsen. Voor generalistische spoedeisende zorg. Inmiddels is de HAP bestemd is voor alle burgers die zelf vinden dat hun gezondheidsprobleem spoedeisend is (‘persoonlijke spoedbeleving’).
Driekwart van de posten biedt nu naast de basisspoedzorg ook (spoed)zorg aan AWBZ-instellingen zoals verpleeghuizen, GGZ-instellingen en aan asielzoekerscentra, penitentiaire inrichtingen en militairen.
De NZa stelt dat elk gezondheidsprobleem dat tussen 18 – 8 u, in weekend- of op feestdagen wordt gepresenteerd, spoedeisend is .Circa 80% van de zorgvragen op de HAP blijkt echter vanuit medisch oogpunt, niet-spoedeisend te zijn. De productie (en werkdruk?) op de huisartsenposten ligt in 2011 23.2% hoger dan in 2005.
Werklast en werkdruk van huisartsen
Ruim tweederde van alle huisartsen werkt overdag meer dan 40 uur per week. Een normpraktijk vergt ruim 60 huisartsenuren, exclusief ANW-diensten en verplichte nascholing. Inmiddels wordt van huisartsen feitelijk al meer gevraagd dan geleverd kan worden: substitutie uit tweede lijn, ketenzorgprojecten, samenwerking rond Wmo, ouderen- en jeugdzorg, zorg-in-de-buurt, avondspreekuur, palliatieve zorg voor eigen patiënten etc. Praktijkhouders worden gemiddeld 210 uur ingeroosterd voor de ANW-diensten (120-310u per jaar). Kleinschalige waarneemgroepen leveren een veelvoud aan diensturen. Veel praktijkhouders (>75%) verkopen ANW-diensten aan waarnemers: een kwart verkoopt 21-50% en 13% verkoopt meer dan de helft.
Van alle professionals werkzaam voor de huisartsenpost, dragen alleen praktijkhouders financieel risico: bij overschrijding van het ANW-(HDS) zorgbudget kan dit het volgend jaar op hen verhaald worden. Het krachtig ombuigen van het gebruik van dure ‘spoedzorg’ op de HAP en SEH voor problemen die thuishoren bij de eigen huisarts overdag, kan jaarlijks ruim 170 mln zorgkosten besparen.
Wat zijn uw wensen en mogelijkheden m.b.t. ANW-diensten in 2014 ?
VPHuisartsen stelt voor, in reactie op de toenemende zorgtaken en werkdruk, dat iedere huisarts voor zichzelf bepaalt wat zijn/haar beschikbaarheid is voor de ANW-diensten. De organisatie van de ANW-zorg is al jaren met succes in handen van de huisartsenposten. Zij zijn als gecontracteerde zorginstelling de aangewezen instantie om de verantwoordelijkheid voor de ANW-zorg van de individuele praktijkhouders over te nemen en om voldoende, gekwalificeerde professionals aan te trekken voor de spoedzorg. Huisartsen kunnen hierbij een hoofdrol spelen omdat zij bij uitstek toegerust zijn doelmatige, generalistische spoedzorg te bieden.
Met de enquête ‘Persoonlijke beschikbaarheid ANW-diensten 2014’ kunt u aangeven welke bijdrage u als praktijkhouder, als hidha of als waarnemer kunt en wilt bieden aan de basisspoedzorg in 2014 in ANW.
Zie: Enquête beschikbaarheid ANW-diensten 2014
Wij wensen u veel succes!
Wouter van den Berg, voorzitter
Hans Nobel, secretaris