Als huisarts heb je te maken met een heleboel verschillende partijen die allemaal een ander stukje van de zorg invullen. Hun namen komen geregeld langs, maar wat doen zij precies? Waar staan ze voor? En wat vinden ze eigenlijk van VPH? Aangezien samenwerking steeds belangrijker wordt, starten we een serie waarin we de hoofdrolspelers in de huisartsenwereld allemaal dezelfde vragen stellen om ze wat beter te leren kennen. Deze keer Johan Rijneveld, manager van de unit eerstelijnszorg van de NZa.
Hoe groot is jullie organisatie?
Bij de NZa werken zo’n 500 mensen.
Wat is jullie functie in het huisartsenlandschap?
We hebben verschillende taken in het huisartsenlandschap. We stellen regels rondom te declareren prestaties en stellen voor een belangrijk deel van deze prestaties nog tarieven vast. We doen dit op basis van veel beschikbare data en eigen onderzoek. Dit resulteerde onlangs bijvoorbeeld in het actualiseren en uitbreiden van de mogelijkheden voor huisartsen om een opslag te kunnen krijgen voor inwoners van wijken waarin het aandeel lage inkomens, mensen zonder baan en mensen met niet-Nederlandse achtergrond relatief het grootst is. Zoals in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken, monitoren we de afspraken tussen huisartsen en zorgverzekeraars. Verder houden we toezicht op huisartsen en dan met name waar het de declaraties en tarieven betreft. Vorig jaar hebben we ingegrepen bij drie huisartsen die te hoge tarieven doorrekenden aan toeristen. Daarnaast houden we ook toezicht op zorgverzekeraars. Wij controleren onder andere of de verzekeringspolissen voldoen aan de Zorgverzekeringswet, of zorgverzekeraars hun verzekerden voldoende informeren en zich houden aan de acceptatieplicht.
Wat zijn jullie kernwaarden?
De NZa werkt aan toegankelijke, betaalbare zorg van goede kwaliteit. Wij vinden het belangrijk dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben.
Hoe zien jullie de positie van de huisarts in het zorglandschap?
De huisarts heeft een centrale rol in het zorglandschap. De patiënt weet huisartsen goed en eenvoudig te vinden. Als eerste aanspreekpunt biedt de huisarts patiënten een vertrouwd gezicht waar ze eenvoudig met hun zorgvraag terecht kunnen. Tevens heeft de huisarts als poortwachter veel invloed op het verdere verloop van het zorgtraject. Daarmee kunnen huisartsen ook een belangrijke bijdrage leveren aan landelijke thema’s als de juiste zorg op de juiste plek. Ze hebben een essentiële rol bij regionale netwerken en multidisciplinaire zorgvragen van de patiënt.
Hoe kijken jullie aan tegen kleinschaligheid?
De NZa heeft geen directe voorkeur voor groot- of kleinschalige organisatie van zorg. Wij vinden het belangrijk dat patiënten de juiste zorg krijgen. We zien dat mensen steeds langer leven en steeds langer thuis wonen. De zorgvraag verandert en zal de komende jaren nog verder veranderen. De zorgvraag wordt ook complexer en is dikwijls multidisciplinair van aard. Dit vraagt om samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders. De wijze waarop zorgaanbieders zich organiseren om deze samenwerking tot stand te brengen, is daarbij aan henzelf. Een zekere mate van grootschaligheid kan het organiseren van deze samenwerking voor de aanbieders eenvoudiger maken.
Wat is jullie visie op de ANW?
Voor patiënten moet huisartsenzorg ook toegankelijk zijn buiten kantoortijden. Het vormt een goed voorportaal voor de spoedeisende hulp, helemaal wanneer de huisartsenpost en spoedeisende hulp intensief samenwerken, bijvoorbeeld doordat ze in het zelfde gebouw gevestigd zijn. Dat draagt bij aan de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg.*
Wat vinden jullie van VPHuisartsen
We nemen de standpunten van alle typen huisartsenpraktijken in het land in onze regels en de bekostiging mee. We zien VPhuisartsen als een brancheorganisatie voor de kleinschalige huisartsen praktijken. Dat is een belangrijk geluid en het is goed dat jullie dat ook bij ons laten horen.
Hoe zouden we elkaar kunnen versterken?
Wij gaan graag met jullie in gesprek over mogelijke kansen en belemmeringen. Als jullie in de praktijk knelpunten ervaren, dan willen wij graag samenwerken om tot een oplossing te komen.
* Voor meer informatie over het ANW-standpunt van de NZa: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_260889_22/1/
Johan Rijneveld
manager van de unit eerstelijnszorg van de NZa
foto: Ivar Pel (IP)