Als we uit de Covid-19 crisis toch één positief aspect mogen kiezen, is het misschien wel dat we als huisartsen nog bewuster zijn geworden van onze rol binnen het zorgstelsel. De overheid en maatschappij hebben ons vak zelfs bestempeld als ‘vitaal beroep’. Dit is natuurlijk vleiend en geeft ons de kracht om ook bij tegenspoed het vak met veel energie te blijven uitvoeren. Maar het zou ons ook alerter moeten maken op de boodschap die we naar de politiek en zorgverzekeraars willen sturen na deze hele crisis.
Vitaal beroep wordt nog niet vertaald in gelijkwaardigheid
Eens te meer hebben huisartsen de afgelopen maanden bewezen dat zij een onmisbare rol spelen aan de basis van ons zorgstelsel. Waar zich in veel landen rijen bezorgde en zieke patiënten voor de ziekenhuizen vormden, stond in Nederland de huisarts mede in de frontlinie. Door onze persoonlijke band en laagdrempeligheid konden we een meerderheid aan bezorgde patiënten geruststellen, adviseren en thuis uit laten zieken, behandelen of zelfs palliatief begeleiden. We vervulden hierbij wederom onze natuurlijke rol waarbij we alleen die patiënten naar onze collega’s in de ziekenhuizen doorverwezen die écht specialistische zorg nodig hadden.
Als poortwachters nemen wij onze verantwoordelijkheid voor zeer persoonlijke en kwalitatief hoogwaardige zorg maar voorkomen we vooral overbelasting en hoge kosten verderop in het systeem.
VPHuisartsen zou deze essentiële rol graag verder vertaald zien in een gelijkwaardige en meer gewaardeerde positie door de overheid en zorgverzekeraars. We gaan hierover graag verder in gesprek nadat de eerste hectische periode rondom deze pandemie achter de rug is.
Tot nu toe is er vanuit de politiek veel waardering uitgesproken en wordt er door ons getracht te onderhandelen met zorgverzekeraars, maar de daad wordt nog bij lange na niet bij het woord gevoegd. Voor een ‘vitaal beroep’ verwachten wij veel meer gelijkwaardigheid en waardering in de gesprekken. Zeker wanneer het gaat om reeds gemaakte afspraken rondom investeringen in het praktijkhouderschap.
Kostenbesparing mag niet ten koste gaan van degene die het werk uitvoeren
Huisartsen zijn zich zeer bewust van de groeiende zorgkosten en de noodzaak om continu bij te dragen aan het beperken van onnodig dure zorg. We leven in een 24/7 consumptiemaatschappij, maar dat wil niet zeggen dat 24/7 kwalitatief hoogwaardige zorg noodzakelijk is, laat staan dat deze ook op ieder moment geconsumeerd moet kunnen worden. Samen met de zorgverleners moeten de maatschappij, de overheid en de zorgverzekeraars op zoek naar welke zorg zinnig en haalbaar is, en vanaf welk moment het onbetaalbaar wordt. Daarin vinden wij als vertegenwoordigers van de praktijkhoudende huisartsen dat investeren in een goede huisartsenzorg essentieel is voor het laag houden van de totale zorgkosten. Financieel en organisatorisch sterke huisartsenpraktijken besparen aan het eind van de rit veel meer dan de investering op voorhand kost. Tot nu toe zien we dan wel mooie woorden en intenties, maar blijven de eenzijdige contractvoorstellen vanuit de zorgverzekeraars op zijn minst bedenkelijk en zeker niet gelijkwaardig.
Wij vinden dat de zorgkosten beteugeld moeten worden, maar het werkt averechts als deze besparingen ten koste gaan van de zorgverleners die het werk dagelijks uit moeten voeren, ten koste gaan van het aantal goed georganiseerde huisartsenpraktijken, en momenteel in grote mate ten koste gaat van het aantal gemotiveerde jonge artsen die in de toekomst een huisartsenpraktijk willen voortzetten. Het huidige inkoopbeleid en zorgstelsel hebben nog steeds geen positief effect op al deze uitdagingen in de huisartsenzorg. Mogelijk gaat het beleid op niet al te lange termijn zelfs zorgen voor grote tekorten en afbreken van persoonlijke zorg dichtbij de patiënt.
Onze boodschap
Investeer in goede zorgverlening en sterke huisartsenpraktijken en voer maatschappelijk de discussie tegen welke kosten de 24/7 zorgvraag nog verder mag stijgen.
Alleen op deze wijze wordt de (huisartsen)zorg een ‘vitaal beroep’ met gelijkwaardigheid t.o.v. beleidsbepalers en wordt de discussie over de kosten verplaatst naar het punt waar we met zijn allen echt invloed kunnen uitoefenen op de grens tussen prijs en kwaliteit. Een discussie waarbij de zorgverlener gestimuleerd wordt om zich maximaal in te zetten voor goede betaalbare zorg en niet het kind van de rekening wordt.
VPhuisartsen zal samen met diverse samenwerkende partners onder andere deze boodschap meenemen richting de politiek en zorgverzekeraars.