Na de problemen met AstraZeneca en de stop op de vaccinaties onder de 60 jaar is er nu via de GGD priklocaties een oplossing gevonden voor de doelgroepen met indicatie die via de huisartsenpraktijken gevaccineerd zouden worden. Zie hiervoor het nieuwsbericht van de LHV.
VPHuisartsen is steeds door de LHV op de hoogte gehouden over de voortgang van de onderhandelingen aangaande de rol van de huisarts binnen de vaccinatiestrategie. Zoals u allemaal weet was er in het begin een soort vanzelfsprekendheid dat wij als huisartsen dit zouden doen. We hadden de kennis en mogelijkheden, vanuit de gedachtegang dat het een vergelijkbaar proces zou zijn als de griepvaccinatiecampagne die we al sinds jaar en dag doen. Vorig najaar hebben we, met in achtneming van de coronamaatregelen, de griepvaccinaties goed kunnen organiseren. Echter bleek al snel dat dit een moeilijker proces zou worden. Zo moesten we zelf de spuiten optrekken, waren er problemen in gebruiksgemak met voor sommige vaccins maar korte houdbaarheid in de koelkast. Het allergrootste probleem was dat men vasthield aan de 15 minuten observatietijd. Dat schopte alles in de war, en maakte kleinschalig vaccineren in onze eigen praktijk heel veel moeilijker. Soms zelfs ondoenlijk met onze beperkte wachtkamerruimte in coronatijd.
Toch waren de eerste geluiden van de vaccinerende huisartsen positief. Totdat de leveringen stokten, tot twee keer toe de vaccinaties stil gelegd moesten worden en er een zwalkend beleid ontstond wat voor ons en de patiënten steeds lastiger te volgen werd. Er volgde een eindeloze stroom vragen van patiënten die niet meer wisten waar ze aan toe waren. Voor de praktijken werd dit nagenoeg onuitvoerbaar tenzij er nog een duidelijke koersverandering zou kunnen plaatsvinden.
Wij hebben lang helpen zoeken naar oplossingen om toch onze patiënten goed en snel te vaccineren binnen de eigen huisartsenpraktijk. We voelden immers de verantwoording om onze patiënten en Nederland uit de crisis te helpen en de reguliere zorg weer op gang te brengen. In de tussentijd blijkt dat de GGD, ondanks eerdere signalen, toch dusdanig kan opschalen dat zij nu wel in staat zijn om deze vaccinatie campagne volledig over te nemen. Wij huisartsen kunnen hierdoor onze uitgenodigde doelgroepen afronden en vervolgens de aandacht weer volledig richten op onze kerntaken en andere Covid zorg.
Overdracht naar de GGD
Er staat ons in elk geval nu nog een taak te wachten m.b.t. selectie van onze medische geïndiceerden tussen 18 en 60 jaar, waarover meer informatie volgt. Wij zijn van mening dat deze klus niet onbezoldigd mag zijn, en hebben dat ook te kennen gegeven. We vinden ook dat het afgesproken tarief voor de vaccinaties die we wel hebben uitgevoerd niet meer passend is bij de hoeveelheid werk die in de steeds veranderende omstandigheden moesten worden verricht. Wij verwachten dat deze zaken straks netjes worden afgewikkeld, en wij uiteindelijk een passend tarief mogen ontvangen die alle kosten en extra werk zullen dekken.
Tot slot
Wij zijn enorm trots op onze beroepsgroep die heeft laten zien, tegen iedere stroom in, pal te blijven staan voor de kwaliteit van zorg voor de patiënt. Die hebben laten horen bereid te zijn om de kerntaken tijdelijk opzij te leggen voor deze crisis situatie en dubbele taken op zich te nemen. Het was een lang en zwalkend traject, waarbij achter de schermen enorm veel werk is verzet. VPHuisartsen dankt daarom ook de LHV en de NHG voor al hun inspanningen, en onze leden voor al hun tips en alle soorten feedback.
Dat het maar snel voorbij mogen zijn..
En weten jullie waar ik mij nu zorgen om maak om die financiële afspraken. Het vaccineren is dichtgetimmerd. Maar alle andere kosten die de praktijk in het kader van de covid heeft moeten maken geenszins. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt. Er zijn geen harde afspraken gemaakt over de kosten. Het befaamde tientje is al lang op en over een compensatie over 2021 wordt door verzekeraars niet meer gesproken.
De huisarts fungeert momenteel als voorschotbank voor de ggd. Alle kosten, tijd om selecties te maken worden niet vergoed. We mogen zelf de brieven naar de patiënten nog frankeren ook. 600 euro aan postzegels de prullenbak in omdat de vaccinaties werden stopgezet. Wellicht een idee om nu de brieven uit te rusten met een Port betaald Nederland stempel.
Ik vertrouw de overheid al lang niet meer
Als straks alles achter de rug is, heeft het ministerie hier vast geen actieve herinnering meer aan. Het zorgpersoneel wordt nu al geschoffeerd door van Ark, afspraken worden niet nagekomen.
Wat mij betreft is het motto “Eerst zien dan geloven “
Ik ben blij dat jullie hierin optrekken met de LHV toch mis ik het activisme van de VPH. Het roer zit de laatste tijd ook weer erg vast.
Mvgr Eric Boerop