Donderdagavond 14 maart is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zaltbommel de Hans Nobel Courage! penning 2019 uitgereikt aan Danielle van Oostendorp.
De avond werd geopend door voorzitter Dick Groot van VPHuisartsen, die de aanwezigen -die in grote getale waren bijeengekomen- een warm welkom heette, waarna het woord gegeven werd aan Erik van Dijk, mede bestuurslid en voorzitter van de jury.
In zijn voordracht benoemde Erik alle genomineerden. Daarbij werd wat langer stilgestaan bij Anneke Tromp, die als genomineerde méér vertegenwoordigde dan alleen ‘het behoud van de kernwaarden van het huisartsenvak en de rol van de huisarts als ‘familiedokter’ (zijnde hetgeen dat ‘gevraagd’ wordt van de genomineerden voor de Courage! penning).
Vervolgens loofde hij de actieve houding van Danielle in huisartsenland, waarbij er speciale aandacht was voor het inmiddels bekende manifest van de West-Friese huisartsen, dat door Danielle en enkele collega’s in het voorjaar van 2018 werd opgesteld en daarna landelijke bekendheid kreeg. Hij sloot af met de oproep om door te gaan met ‘je nek uit te steken’ en te blijven geloven in de uitspraak: diegenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat ook doen.
De penning werd vervolgens uitgereikt door Marielene, echtgenote van Hans Nobel. Ook zij richtte kort het woord aan Danielle. Zij wenste Danielle de energie toe om tijd te blijven steken in het moeilijke ANW-dossier. En de kracht om te blijven hameren op de afspraken en de deadlines beschreven in het Manifest. En het je nek durven blijven uitsteken om het einddoel te halen..echte spoed in de ANW en gedeelde verantwoordelijkheid onder álle huisartsen.
Hierna reikte Erik van Dijk de cheque van €5000 euro uit.
Tenslotte was het woord aan de winnares. Zij vertelde over het ontstaan van het manifest, waarvan de basis eigenlijk al in 2016 ontstond. Dat het hele proces zoveel energie gaf en zorg droeg voor een prettigere sfeer op de huisartsenpost met een beter contact en meer begrip tussen artsen en triagistes. Ze waarschuwde huisartsen voor het ‘te lieve’ karakter van beroepsgenoten en riep op eens wat vaker ‘lekker stout’ te zijn; #BIL.
Om deze laatste hashtag te kunnen plaatsen, raad wij u de volledige tekst van de voordracht te lezen.
De avond werd afgesloten met een informele en erg gezellige borrel!