Houtskoolschets acute zorg biedt potentie

Koen Verhart

Vlak voor het zomerreces publiceerde het ministerie de ‘Houtskoolschets acute zorg’ met daarin een ruwe schets van een toekomstig spoedzorg landschap. Een soort ideaalplaatje waarbij geen rekening wordt gehouden met huidige barrières en belangen, maar er redelijk onbevangen gefilosofeerd wordt over een toekomstbestendig systeem. VPH heeft vooraf met vele andere partijen input geleverd en we zien zeker potentie in hetgeen nu beschreven is voor de “niet al te lange termijn”. Naast de korte termijn aanpassingen, waar de werkgroep ANW met afvaardiging vanuit LHV, VPH, NHG en Ineen, vorderingen boekt met bijvoorbeeld de Spoed = Spoed maatregelen, zou de houtskoolschets zeker op termijn moeten gaan zorgen voor een fors lagere belasting voor praktijkhouders.

Welke vooruitgang is geboekt?
Vooropgesteld verloopt iedere vooruitgang in de ANW iedereen altijd te traag, maar tot nu toe is bereikt dat:

  • Spoed = Spoed een breed gedragen term is geworden
  • Alleen U1 en U2 voor de nachten gemeengoed wordt
  • De Spoedeisende Medische Dienst (SEMD), zoals door de VPH geïntroduceerd, breed wordt overgenomen
  • Oriëntatie op een andersoortige dienst inrichting prominent op de agenda staat
  • Ontkoppeling van verplichting voor praktijkhouders openlijk besproken wordt

Wat brengt de Houtskoolschets acute zorg’ voor de “niet al te lange” termijn?
Het ministerie heeft de houtskoolschets gepubliceerd om naast een out of the box ideaalplaatje voor de toekomst vooral feedback op te halen uit het werkveld. Door in een vroeg stadium de visie te schetsen en ons tot november de tijd te geven om input te leveren hoopt VWS veel kennis en praktische tips van zorgverleners te verzamelen. Het gaat immers om een omvangrijk systeem met veel belanghebbende partijen die straks allemaal over de eigen belangen heen moeten stappen om het tot één geheel te kunnen smeden.

Opvallende termen uit de houtskoolschets:

  • We kunnen niet niks doen!
  • Ontschotting van de organisatie en financiën van de 1e en 2e lijns spoedzorg
  • Integrale aanpak van spoedzorg met één landelijk telefoonnummer en triage
  • Regionale coördinatie van nieuwe Spoedpost, met spoed huisartsenzorg, GGZ, ouderenzorg, wijkverpleging en geboortezorg enerzijds en SEH, Traumacentra voor hoogcomplexe acute zorg anderzijds
  • Acute zorg dichterbij huis en uitgevoerd door de best uitgeruste partij
  • Groots inzetten op voorkomen van onnodig gebruik van spoedzorg
  • Huisartsenpost als losstaande organisatie zal verdwijnen
  • Data moet stromen. Een veel betere gegevensuitwisseling tussen diverse zorgdisciplines

Een gezamenlijke aanpak met het loslaten van de huidige piepende- en krakende organisaties zal zeker veel goedkeuring oogsten. VPH is hierin ook zeker positief gestemd maar heeft ook nog een aantal vraagtekens.

Vraagtekens die naar voren komen:

  • Er wordt nagedacht over een Spoedpost waarin ook acute huisartsenzorg overdag wordt geïntegreerd. Dit is uiteraard een overweging voor als de huisarts niet in de buurt is, niet beschikbaar of het om trauma’s gaat die de meerderheid aan praktijken niet zelf aan kunnen. De huisartsenpraktijken blijven daarnaast zelf ook overdag de spoed huisartsenzorg leveren. Alleen met een geopende Spoedpost overdag is de vraag hoe deze verdeling in de praktijk gaat plaatsvinden? De VPH maakt zich sterk om de spoedzorg overdag primair bij de eigen huisarts te laten
  • Er wordt weinig gesproken over de verantwoording van de patiënt om de spoedzorg in de toekomst te ontlasten en de kosten onder controle te krijgen. Hierin zou toch minimaal nagedacht moeten worden over mogelijkheden als voorlichting of eigen bijdrage bij het gebruik van spoedzorg.
  • Zorgverleners zouden zich moeten voorbereiden op de veranderende eisen binnen de 24-uurs economie. Als we daadwerkelijk volledig mee zouden gaan in deze ontwikkeling, zal de spoedzorg dan niet onbetaalbaar worden? Wij vinden dat zorg geen product is maar een maatschappelijke voorziening die niet volledig mee kan en hoeft te gaan in een 24/7 economie.
  • Er worden grote verwachtingen uitgesproken over ondersteunende e-health diensten zoals beeldbellen en inzet van artificial intelligence tijdens de triage. Wij zullen daarin ook blijven wijzen op de mogelijke nadelen en risico’s.
  • Er wordt een maatschappij beschreven waarin er veel meer aandacht is voor wonen, veiligheid en kansen om langer thuis te blijven wonen en minder snel in de acute zorg te belanden. Dit is uiteraard een positieve en idealistische gedachte maar wij vragen ons af of dit in de praktijk werkelijk zal leiden tot minder druk op de spoedzorg.
  • Er wordt vooruit gekeken naar een financiering van het nieuwe systeem waarbij de eenzijdige verantwoordelijkheid van de praktijkhouder zal verdwijnen. Wij blijven er scherp op letten dat de ontwikkeling van een sterke geïntegreerde spoedzorg niet ten koste van de huidige budgettering van huisartsenpraktijken zal gaan. Bovendien zal duidelijk moeten worden bij wie de eindverantwoordelijkheid komt te liggen en daarbij de invloed van de huisarts voldoende gegarandeerd blijft.

Geef uw input
De samenwerkende huisartsen belangenorganisaties zullen voor 1 november input leveren op de gepubliceerde houtskoolschets. Voor die tijd zijn we aan de slag met de formulering en zijn daarbij ook benieuwd naar uw mening omtrent deze plannen. U kunt deze, liefst voor 1 oktober, aanleveren via info@vphuisartsen.nl