Bij Achmea, de grootste zorgverzekeraar in ons land, blijkt de helft van de huisartsen nog geen contract te willen tekenen. Zij hebben bezwaren tegen de hoogte van de tarieven, die niet kostendekkend zijn, en weigeren bovendien te tekenen omdat een aantal onderdelen van het contract nog niet zijn ingevuld door de zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat de huisartsen de jarenlang voorgelegde TROG (tekenen rechts onder graag)-contracten onder deze omstandigheden niet meer accepteren.
Voldoende zorg inkopen
Zorgverzekeraars hebben de plicht om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Als hen dat niet lukt, hebben ze een fors probleem. Dan moeten ze namelijk aan hun verzekerden uitleggen dat de huisarts, waar ze altijd voor alles terecht konden, niet langer is gecontracteerd.
Het is dan ook ronduit misleidend als verzekeraars ten onrechte aangeven dat alle huisartsen zijn gecontracteerd.
Zonder contract mag een huisarts een groot aantal verrichtingen niet declareren. Denk daarbij aan M&I-verrichtingen en de ketenzorg. Maar ook allerlei modules, zoals GEZ, kunnen niet worden gedeclareerd. Huisartsen zullen deze verrichtingen dan ook niet langer uitvoeren. Dat levert een verschraling van het pakket op. Het is dan ook ronduit misleidend voor potentiële klanten als verzekeraars ten onrechte aangeven dat alle huisartsen zijn gecontracteerd, zoals nu gebeurt bij VGZ.
Zonder contract werken
Niet alleen huisartsen, maar ook andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, GGZ- aanbieders en zelfs een enkele specialist gaan niet akkoord met de voorwaarden van het contract dat de zorgverzekeraar hen aanbiedt. Zij besluiten zonder contract te gaan werken. Dit is een novum in het op marktwerking gebaseerde zorgstelsel dat wij sinds 2006 kennen waardoor de zorgverzekeraars in hun regierol buiten spel worden gezet.
Wij zien de ontwikkelingen met belangstelling tegemoet en houden u op de hoogte. Meer informatie over dit conflict vindt u via onderstaande link:
http://www.nrcq.nl/2014/12/13/groot-conflict-huisartsen-en-achmea-om-contracten
BELEIDSREGEL BR/CU-7105 van de Nederlandse Zorgautoriteit * stelt op pagina 6 onder 3.:
‘Consulten voor passant of militair mogen door de zorgaanbieder alleen in rekening worden gebracht voor incidentele en acute zorg en onder voorwaarde van een overeenkomst met minimaal 1 zorgverzekeraar’.
Indien consequent doorgevoerd bepaalt de staat hiermee dat zorgprofessionals uitsluitend bij patiënten mogen declareren wanneer zij, de zorgprofessionals, een contract met een verzekeraar hebben. Zo niet, omdat zorgprofessionals of verzekeraars niet willen contracteren, zijn eerstgenoemden brodeloos.
Anders gezegd, de staat bepaalt dat de ene private partij, i.c. de verzekeraar, door een beslissing de andere private partij, i.c. de arts, de mogelijkheid van het voorzien in het levensonderhoud via declaratierecht bij derden kan ontnemen.
Dit zou ongehoord zijn. Ik weet niet of ik dit juist zie. Indien waar is hierover procederen aan de orde.
* http://www.nza.nl/1048076/1048090/BR_CU_7105__Huisartsenzorg_en_multidisciplinaire_zorg.pdf