VPHuisartsen heeft vanavond kennis genomen van het jammerlijke besluit van VWS om de huisarts als 2e rangs zorgverlener in de acute zorg te beschouwen. Huisartsen zijn de vaccins blijkbaar niet waard, maar mogen wel als eerste de zorg leveren bij de zieke coronapatiënt, en deze vervolgens aan de gevaccineerde ambulancemedewerker en verpleegkundigen en artsen (en nog andere ziekenhuismedewerkers) overdragen. De minister wil zich schijnbaar niet realiseren hoe belangrijk onze rol is in de acute zorg.
Het moge duidelijk zijn dat wij ons geschoffeerd voelen, en wij beraden ons op een passend vervolg.
In elk geval roepen wij het LNAZ op om ons te steunen, en de verantwoordelijk minister om deze flater recht te zetten en gedane beloftes na te komen.
We worden gewoon bij herhaling als stront behandeld door de overheid. Wel alles op het bordje van de huisarts flikkeren, maar dat die alles maar ongevaccineerd en onbeschermd moet doen, dat boeit de overheid niet. Die lijken te dom om eindelijk eens te beseffen dat de hele gezondheidszorg in ons land vaak begint (en eindigt) bij de huisarts.
Hoe moeilijk kan het zijn; inmiddels dreigen veel huisartsenpraktijken om te vallen a.g.v. teveel zieken onder het eigen personeel maar wie gaat er dan voor onze patiënten zorgen? Rechtstreeks massaal naar de SEH dan maar lijkt me. Of massaal een dagje onze deuren sluiten? Dan mogen de ziekenhuizen die nog verder overlopen de overheid erop wijzen dat zo’n huisarts misschien toch best functioneel en nuttig kan zijn. Misschien wordt naar hen wél geluisterd? Ook hoeft de overheid bij ons voorlopig echt niet meer aan te kloppen voor het zetten van vaccinaties, als wij zelf nog niet eens gevaccineerd zijn. Doei!
Volledig respectloos. Er is heel duidelijk gemaakt dat de huisarts nu officieel gedegradeerd is tot nutteloze beroepsgroep in de ogen van onze overheid.
Ik zou zeker als signaal richting minister afgeven dat de huisartsen niemand gaan vaccineren voordat zij zelf gevaccineerd zijn.
Als we de aantallen mogen geloven die er met de Britse mutant aankomen gaat de huisartsenzorg het enorm druk krijgen qua patiëntenzorg. Helaas zijn tegen die tijd de huisartsen nog steeds onbeschermd en dus voor een belangrijk deel ziek. Alleen snelle vaccinatie nu kan dit voorkomen. Belangrijk om snel actie te voeren in ieders belang.
Precies, niet kennis van nemen, geen signaal afgeven, niet vaccineren indien je zelf niet de kans gehad hebt om gevaccineerd te worden.
Een standpunt innemen zou geen kwaad kunnen als je als huisarts een andere status wenst dan de huidige
Het Malieveld is leeg… en groot genoeg om na een goed gesprek met de minister op gepaste afstand alvast te beginnen met een grote groep huisartsen te vaccineren. Geven we meteen het goede voorbeeld.
Wat een onzinnige beslissing. De huisarts staat als nummer 1 wanneer je iets mankeert. Anderhalve meter mondkapje geen vrienden en familie. Om besmetting te voorkomen. En daar komt de huisarts die geen afstand kan houden ivm onderzoek maar is wel bij andere mensen geweest met of zonder Corona. Deze minister doet aan genocide. Lijkt wel een mop. GEEF de huisartsen als eerste het vaccin.
Er wordt kennelijk niet logisch gedacht. Kwetsbare ouderen in tehuizen en zorgomgeving zitten in feite in een bubbel, minder kans op besmetting. Maar als de huisarts als eerste bij een zieke ( aard ziekte nog onbekend ) komt, daar besmet raakt met corona en vervolgens een kwetsbare oudere in zo een bubbel moet opzoeken heb je de poppen aan het dansen.
Ik denk dat wij onze verantwoordelijkheid naar patiënten toe moeten nemen en geen fysieke contacten meer hebben totdat wij gevaccineerd zijn. Dus alles eerst naar de SEH, COVID test en dan pas door onze groep verder aanpakken. Als de minister dan aankomt met zorgplicht, dan is het tegen argument dat wij door geen contacten te hebben juist veilige zorg geven. Misschien krijgen we dan wel snel een vaccin.
Kunnen we hierin de Zorgverzekeraars achter ons krijgen: wij zijn feitelijk in dienst van hen, behandelen hun klanten en zij zijn dus m.i. eindverantwoordelijk voor de zorg. Een lobby van de machtige zorgverzekeraars richting minister zal wellicht meer indruk maken dan huisartsenverenigingen?