De bezwaren van deze huisartsen richten zich op:
- Zeer forse bezuinigingen (minimaal 150 miljoen euro) die ongetwijfeld leiden tot een noodgedwongen reorganisatie van de sector. De besparingen die hier het gevolg van zijn maken een abrupt einde aan innovatie van de huisartsenzorg. Bovendien dreigt er een verminderde beschikbaarheid en bereikbaarheid van de huisartsgeneeskundige zorg.
- De invoering van een prestatiebeloning waarbij er geen sprake meer is van gegarandeerde financiering van structurele praktijkkosten. Een deel van de basiskosten wordt pas door het leveren van bijzondere en extra prestaties uitbetaald. Huisartsen zijn bezorgd dat dit fenomeen zich in de komende jaren zal herhalen en bovenal, dat het aanbod van reguliere basiszorg in de knel zal raken. De invoering van een bonusregeling waarbij de professionele onafhankelijkheid van de huisarts tegenover de patiënt in het geding is. Het belangrijkste bezwaar van de huisartsen richt zich op de mogelijkheid om een korting van 60 miljoen euro ‘terug te verdienen’ met het voorschrijven van goedkope geneesmiddelen. Huisartsen vinden dit op principiële gronden verwerpelijk. Een optimale medicijnkeuze mag nooit beïnvloed worden door persoonlijke financiële overwegingen van de voorschrijver.
De bovengenoemde bezwaren werden in de ledenraadsvergadering van de LHV door verschillende afgevaardigden onder de aandacht van het LHV bestuur gebracht. Tenslotte werd de bonusregeling van minister Klink afgewezen. Over de overige kortingsmaatregelen kreeg het bestuur de opdracht van de Ledenraad verder te onderhandelen met minister Klink.
In tegenstelling tot het persbericht dat het LHV bestuur op 18 september 2009 liet uitgaan waarin gesteld werd dat huisartsen in principe positief zouden staan tegenover 4 van de 5 kortingsmaatregelen, is een definitief besluit hierover pas in een volgende Ledenraad aan de orde. Binnen de beroepsgroep heeft het LHV persbericht tot verwarring en verontwaardiging geleid door de onjuiste wijze waarop de kritiek van de
leden en de besluitvorming rond de kortingen van Klink wordt voorgesteld.