MedZOpinieUitgelicht

Waarnemers zijn watjes

Die uitspraak van een collega is wel het laatste wat je mij zou horen zeggen. In de loop der jaren is een compleet nieuwe beroepsgroep ontstaan, de huisarts als zzp’er. Was het een generatie huisartsen terug nog zo dat je een paar jaar waarnam en dan je eigen huisartsenpraktijk zocht en kreeg, tegenwoordig is dat niet meer zo. Voor de komst van de huisartsendienstenstructuur deed je als waarnemer ANW-dienst binnen een huisartsengroep met dag waarneming. Dat was meestal aan elkaar gekoppeld, weekenden werden nogal eens los verkocht, maar doordat de waarnemer met zijn partner dan in een praktijk aan huis moest bivakkeren was het toch meestal verbonden aan vakanties van praktijkhouders.

Met de komst van de dienstenstructuren verdween deze noodzaak en werden al rap diensten los verkocht. Ook de Hagro-verbanden werden losser of verdwenen soms zelf. De overdracht aan begin of eind van de week, waar iedereen elkaar nog zag werd ook verleden tijd.

Andere manier van dokteren

Als waarnemend huisarts kon je door een paar dagdiensten en NAW diensten een aardig inkomen krijgen en dat maakte de weg vrij voor een andere manier van dokteren. Voor praktijkhouders is hun werk ook sterk veranderd. Ik ken nog weinig praktijkhouders die 5 dagen per week werken en al hun eigen ANW-diensten doen. Ze werken 3 maximaal 4 dagen per week en hebben naast het dokteren ook meer managementtaken gekregen bij een groeiend aantal personeelsleden, allen met hun eigen aandachtsgebied.

Binnen die constructie past het ook dat er huisartsen werken zonder praktijkhouder te willen zijn. Een beroepsgroep die groeiende is en misschien toe is aan een bezinning om zich duidelijker te positioneren. Een keurmerk zodat ook de inhurende partij duidelijker weet wat hij/zij inhuurt? Mogelijk ook wat minder vrijblijvendheid zoals waarnemers die werken zonder klachtenregeling, arbeidsongeschiktheid- of rechtsbijstandverzekering.Want deze nieuwe beroepsgroep zal het zwaar krijgen. Door veranderende regelgeving met de belasting zal het nog meer nodig zijn meer verschillende werkgevers te hebben. Patiënten contacten zullen meer versnipperen met een toename van defensief handelen en het lopen van hogere risico’s op klachten.

Nadenken over andere structuren

Het wordt tijd dat ook praktijkhouders na gaan denken over andere structuren wanneer praktijken niet meer opvolgbaar zijn. Coöperaties die huisartsenpraktijken beheren met huisartsen als leden die ook in de winst delen. Zorggroepen die praktijken overnemen met (waarnemende) huisartsen als leden. Uitingen als ‘Waarnemers zijn watjes’ moeten we ver achter ons laten; we zullen samen op moeten trekken om onze huisartsenzorg te borgen. Of laten we dat over aan die watjes van zorgverzekeraars.

Dr. Blog

Meer van Dr. Blog op www.HuisartsVandaag.nl.

1 reactie

  1. Goede reactie. Drie bedenkingen.
    1. Een coöperatie, die met waarnemers in dienst werkt, gaat geen winst krijgen. Die draait met verlies.
    2.De wet DBA zal de schijnzelfstandigheid van waarnemers aan het licht brengen. Dat praktijkhouders ZELF hun beroeping mogen actualiseren ben ik met je eens. Trouwens, bij elke chargerende stelling geldt: wie de schoen past trekke hem aan.
    3.Wat bent u? Waarnemer, loondienstverbander of praktijkhouder? Ouder dan 60 en schapen op het droge of vijftiger en van de “lost generation”? De achtergrond van mijn venijnige charge is dat laatste, uw mildere mogelijk t gevolg van de eerste schets? Ik sta open voor direct contact. We kunnen elkaar wijzer maken en de toekomstige huisartsen helpen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Plaats reactie