Sinds de wet AVG hebben instanties als advocatenkantoren en inkomensverzekeraars de mogelijkheid om via de patiënt om een kosteloze uitdraai uit het medisch dossier te vragen. Vaak melden deze kantoren zich rechtstreeks bij de praktijk om, met een ondertekende toestemming van de patiënt, een kopie van het gehele of gedeeltelijke medisch dossier te bemachtigen. Ze beroepen zich daarbij op het wettelijke kosteloze inzagerecht van een patiënt of vertegenwoordiger van een patiënt.
Bezwaren
Bij deze verzoeken stuiten wij op twee grote bezwaren:
1) Informatieverstrekking aan derden hoort niet bij regulier huisartsenwerk. Waarom zou een huisartsenpraktijk kosteloos werk moeten verrichten terwijl deze kantoren ruime vergoedingen vragen voor hun eigen werk?
2) Via deze weg belanden grote delen van medische dossiers mogelijk in ‘verkeerde handen’. Iets waar een patiënt zich bijna nooit van bewust is op het moment van ondertekenen van een machtiging.
Uitleg tijdens een consult
Om een eenduidige aanpak te kunnen creëren hebben we vanuit de VPH getracht een advies en standaardbrief op te stellen.
A) Beantwoord een verzoek voor inzage altijd met de melding dat je medewerking wil verlenen maar de patiënt eerst op het spreekuur wil uitnodigen.
B) Overhandig of verstuur de patiënt een uitleg over de gevaren van het delen van een medisch dossier.
C) Uitleg tijdens consult: als huisarts wilt u het medisch dossier niet zomaar met derden zonder medisch beroepsgeheim delen; het is namelijk veiliger om het kantoor een ‘informatieverzoek’ in te laten dienen met een relevante vraag. U kunt dan gericht antwoord geven op de vraag en het medisch dossier blijft beveiligd in de praktijk.
D) Indien een patiënt toch vast blijft houden aan een (volledige) uitdraai: laat deze dan een nieuwe USB-stick -nog in de verpakking- afleveren bij de praktijk (ivm de veiligheid van uw eigen systemen) en een verklaring ondertekenen dat bij de overdracht van het dossier de verantwoordelijkheid voor het vertrouwelijke is overgedragen. Laat de patiënt zich ook legitimeren. Maak een pdf bestand aan van het dossier en zet dat op de USB stick. Noteer wat u gedaan heeft in het dossier van de patient.
Wij hopen dat zo de zorgvuldigheid waarmee wij altijd over onze patiëntengegevens gewaakt hebben, gehandhaafd kan worden.
Heeft u ook een format van een verklaring ter ondertekening zoals u noemt onder punt D)?
Dat is inderdaad een goede vraag. In het verleden meldden wij dat we in het dossier zouden noteren dat informatie op eigen risico is overgedragen, maar het is beter om dan ook een document te laten ondertekenen en in te scannen. We zullen zo’n voorbeeld binnenkort nog toevoegen.
Eerste USB stick is gevuld met dossier. Duidelijke en indringende uitleg maakte ZERO indruk. Misschien appje ontwikkelen zodat advocaten en andere belang hebbenden, bv zorgverzekeraars, alles kunnen inzien, mits patiënt via zijn app toestemming geeft. Scheelt weer wat tijd, het gebeurt toch…………………………………
In principe zouden de HISSEN vanaf volgend jaar juli de mogelijkheid moeten hebben om patiënten inzage te geven. Dan kunnen we altijd nog wijzen op de risico’s maar wordt onze tijdsbesteding significant minder en kunnen patiënten er inderdaad zelf bij.
Hopelijk zal men hier dan verstandig mee omgaan, maar in veel gevallen vrezen we het ergste 🙁
Het is goed om op dit moment hier nog veel aandacht voor te vragen, hopelijk is dan de meerderheid veel bewuster voordat de mogelijkheden er dadelijk echt zijn.