BRIEF
Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie
t.a.v. mevrouw Wilna Wind, algemeen directeur
UTRECHT
betreft: uitspraken NPCF op RTL Nieuws 15.03.2011
Amsterdam, 17 maart 2011
Geachte mevrouw Wind,
Op 15 maart jl. kon de Nederlandse bevolking in de uitzending van RTL-Nieuws, uit uw mond vernemen wat u van de huisartsen zou willen met betrekking tot het Landelijk EPD.
“Ik zou willen dat de huisartsen het belang van de patiënt voorop stelden en het lijkt wel een beetje alsof ze denken: oh jee, straks ben ik controleerbaar en dat heb ik liever niet…..”
De huisartsen in ons land hebben ruim 16 miljoen ‘klanten’ die bij hen persoonlijk als patiënt staan ingeschreven.Hoeveel Nederlanders staan er persoonlijk bij uw organisatie ingeschreven?
In miljoenen contacten die de huisartsen jaarlijks hebben worden zij persoonlijk geïnformeerd over de ervaringen en zorgen van de burgers. Waaruit bestaan uw persoonlijke contacten met de burgers op grond waarvan u meent zich een oordeel te kunnen aanmeten omtrent het belang van de burgers in bijvoorbeeld het L-EPD-dossier?
Huisartsen en hun bijdrage aan de gezondheidszorg genieten al jaren hoge waardering en groot vertrouwen bij de Nederlandse bevolking. Hoe zijn uw scores van waardering en vertrouwen onder de burgers, die u zegt te vertegenwoordigen?
Huisartsen die onderbouwde en publiekelijk gecommuniceerde bezwaren hebben tegen de invoering van het L-EPD in zijn huidige vorm, net als de Eerste Kamer overigens, komen (uiteraard) niet in aanmerking voor de subsidie voor aansluiting op het LSP, ook al poogde VWS met extra euro’s huisartsen alsnog over te halen in het LSP-project te stappen. Een forse meerderheid zag er tot nu toe vanaf. Huisartsen zijn voor hun bestaan niet afhankelijk van structurele VWS-subsidies.
Uw organisatie ontvangt jaarlijks 8-9 miljoen van het ministerie van VWS. Uw (voort)bestaan is er afhankelijk van. Hoe objectief is uw woordvoerderschap bij een dergelijke financiële afhankelijkheid? Hebben de stemmen het mis die beweren dat uw organisatie slechts als buitenpost van het ministerie van VWS functioneert? De zorgen van miljoenen verontruste burgers over het in te voeren L-EPD lijken door u op geen enkele wijze serieus genomen te te worden. Is het simpelweg een geval van “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt?”
De controle op ons werk vindt in tal van vormen plaats. Intercollegiaal bij gezamenlijke behandeling van patiënten, via nascholingen, via beoordelingen van behandelingsresultaten (chronische ketenzorg), via structurele peilingen onder de eigen patiëntenpopulatie, via accreditatie en eisen aan opleiderschap. Er bestaan wettelijke procedures voor klachtbehandeling of meldingen van misstanden. Maar de belangrijkste controle vindt plaats in het dagelijkse contact met patiënten waarvan het overgrote deel kritisch, goed geïnformeerd en zelfbewust de huisarts, zijn/haar inzet en de medewerkers regelmatig onder de loep legt.
Huisartsen zijn nooit geïnformeer over een mogelijke rol die het EPD zou gaan spelen, zoals u suggereert, bij het controleren van huisartsen. Weet de NPCF in deze meer?
Hoe vindt overigens de controle op uw werkzaamheden en resultaten plaats? Op welke wijze hebt u bijvoorbeeld uw uitspraak op TV getoetst omtrent de huisartsen die het belang van de patiënt niet voorop zouden stellen, die liever niet gecontroleerd zouden willen worden? Hebt u daar onderzoek naar gedaan of is het een poging bij te dragen aan negatieve beeldvorming van de huisarts in het kader van de door uw organsiatie zo gewenste invoering van het L-EPD?
Er valt nog veel te behartigen in het belang van patiënten. Onafhankelijk en objectief. Daar kunnen patiënten beter van worden. Misschien iets voor uw organisatie? We zouden daar graag eens met u van gedachten over willen wisselen.
Met vriendelijke groet
Namens VPHuisartsen,
Wouter N. van den Berg, voorzitter
Hans Nobel, secretaris
secretaris@vphuisartsen.nl