Minister Schippers wil dat het veld, mocht dat nog gebruik willen maken van de infrastructuur van het LSP, dit dan zelf gaat betalen. De KNMG, gesteund door LHV, NHG, VHN en KNMP, heeft reeds aangekondigd dat ze wil proberen die infrastructuur te behouden. Het lijkt een voorbarige reactie van genoemde artsenorganisaties,
Tot nu toe hebben de huisartsen ingezet op de ontwikkeling van een infrastructuur voor de regionale uitwisseling van medische gegevens. Het is nog onduidelijk of het LSP daarbij toch nog van nut zou kunnen zijn.
Ook het CBP doet van zich spreken. Volgens het CBP moet de minister nu snel met een spoedwet komen om de regionale uitwisseling van medische gegevens te gaan reguleren. In Nederland is het echter met betrekking tot de veiligheid van onze regionale systemen nooit ernstig misgegaan. Dat wil niet zeggen dat de huidige regionale systemen vlekkeloos functioneren. Zo is het verkrijgen van toestemming van patiënten voor het uitwisselen van hun gegevens nog niet zoals het zou moeten. Toch lijkt ons het vragen om een spoedwet een wat overtrokken reactie. Liever zien we dat de beroepsgroep het vertrouwen, de tijd en de middelen krijgt om de regionale systemen bottum-up te verbeteren en verder te implementeren.
Samenvattend kunnen wij als VPHuisartsen trots zijn op de inspanningen die we geleverd hebben, samen met talloze huisartsen in het land, om het landelijk EPD tegen te houden. Begonnen als Comité WAKE UP!! met het eigen onderzoek onder ruim 50.000 patiënten en met de uitnodiging van de Eerste Kamer tot deelname aan de Expertmeeting over de ‘L-EPD wet’, hebben we een wezenlijke bijdrage geleverd aan een groter bewustwording van de gevaren van een landelijk EPD, zowel onder artsen als onder de bevolking. De LHV, KNMG en NHG zijn daar uiteindelijk, met een kritischer opstelling tegenover het L-EPD, in meegegaan.
Het is nu tijd om gezamenlijk de regionale systemen voor uitwisseling van medische gegevens, te verbeteren en uit te bouwen tot een veilig functionerende infrastructuur. VPHuisartsen zal daarbij vasthouden aan de keuzevrijheid van burgers, het beroepsgeheim van artsen en de veiligheid van medische gegevens als uitgangspunten blijven hanteren.
Herman Suichies en Annelies Leloup