Belangrijker is dat het wetsontwerp over het L-EPD niet verder mag doorgroeien en dus in andere vorm opnieuw naar de (nieuwe) Tweede Kamer zal moeten, alvorens het weer door de Eerste Kamer wordt beoordeeld. Klink heeft toegezegd dat de regionale systemen kunnen doorgroeien op een manier die de goedkeuring van het CBP kan krijgen.
De andere 2 moties hebben er toe geleid, dat alle burgers in ieder geval middels een brief met antwoordenvelop expliciet toestemming zullen moeten geven voor de uitwisseling van hun medische gegevens. Die toestemming kan zich ook beperken tot de regio. Uit het eerdere onderzoek van Comité Wake Up!! onder patiënten, is gebleken dat het aantal expliciete toestemmingen in 2009 laag was, ongeveer 5%. Ook de motie van de SP van onze collega Slagter stelt voor dat de minister een communicatieplan op zal stellen, in ieder geval in samenwerking met het veld, waaronder dus de zorgaanbieders.
Concluderend stellen we vast dat het L-EPD in zijn huidige vorm van de baan is. Het technische gedeelte van het LSP blijft beschikbaar om, als we dat zelf willen, veilig te kunnen communiceren. Alle burgers zal in ieder geval expliciet om toestemming gevraagd worden voor ontsluiting van hun medische gegevens. VPHuisartsen, voormalig Comité WakeUp!!, heeft zich vanaf het begin van zijn bestaan gekeerd tegen het EPD met de verplichte aansluiting van huisartsen en het ‘niet-reageren-is-geen-bezwaar’ in de informatie procedure naar de burgers. We zijn er trots op dat mede door de kritische stellingname van honderden huisartsen en onze inzet bij de politiek, bij VWS en ook bij de LHV, het besef is doorgedrongen dat de uitwisseling van vertrouwelijke gegevens in de zorg vooral een zaak is van (huis)artsen zelf, hooguit gefaciliteerd door de overheid.
VPHuisartsen -19 juli 2010