Terwijl zorgverleners in de vuurlinie van het Coronavirus staan, waarbij zij nu zelf de financiële en gezondheidsrisico’s dragen, zijn het de grote bedrijven die roepen om hun potentiële verliezen alvast te compenseren.
Zorgverleners, verpleegkundigen, huisartsen en specialisten in welke instelling dan ook, tonen hun kracht nu de nood het hoogst is, alle zeilen gaan ongevraagd en zonder klagen bij en ze verspillen geen tijd om via de media aandacht te vragen voor de slechte financiële situatie in de zorg. Laat staan dat ze klagen over de huidige extra uren en kosten die ze moeten maken. Er zijn hogere prioriteiten die nu eerst alle aandacht vragen zoals voldoende beschermende middelen en zorgen voor de vele zieken.
Toch is er één korte maar duidelijke vraag!
Als de zorgverleners straks weer op adem kunnen komen en de Corona crisis achter de rug is, wordt er dan naar de financiële situatie gekeken van die mensen die al heel lang vragen om extra investeringen in de zorg? Die zien hoe de zorg leegloopt omdat jonge zorgverleners kiezen voor een makkelijkere en lucratievere carrière?
Deze crisis toont nogmaals aan hoe kwetsbaar de sector is geworden. Zorgverleners vragen niet de hoofdprijs, maar gewoon om de afspraken uit de Hoofdlijnenakkoorden na te komen en af te rekenen met doorgeslagen marktwerking. De zorg is voor iedereen en niet voor de machtigste en laagste bieder, dat bewijst deze crisis eens te meer.
Als we straks bijgekomen zijn van de stress, gaan we het toch weer proberen vriendelijk te vragen. We roepen dan niet in het heetst van de strijd om directe compensatie maar hopelijk is er dan bereidheid om ook geld opzij te zetten voor degenen die gewoon de klappen opvangen. We verwachten dat er, naast mooie woorden, ook financiële waardering uitgesproken wordt die nodig is om genoeg zorgverleners over te houden om een “nieuwe” Corona crisis te kunnen overleven.
VPHuisartsen wenst alle hulpverleners heel veel sterkte toe bij het werken in deze corona-crisistijd. En met veel trots en ontzag kijken wij dan naar al deze mensen die momenteel extra risico’s lopen om andere mensen zo goed mogelijk te helpen.
Nota bene: VPHuisartsen beschouwt het als een plicht naar haar leden/praktijkhouders om ook nú al in overleg te gaan met betrokken partijen, om voor de húidige crisis te kijken waar er mogelijkheden zijn om tegemoetkoming te krijgen voor de extra werkzaamheden en investeringen die nu geen goede betaaltitel hebben, bijvoorbeeld door het verruimen van de tariefbeschikking Intensieve Zorg of een eenmalige opslag op het inschrijftarief. Daarom hebben wij reeds contact gezocht met de NZa en onze collega’s bij LHV. Zo hopen wij dat de praktijkhouders hun prioriteit bij de hulpverlening kunnen blijven leggen in de wetenschap dat VPH haar belangen behartigt.
Initiatief Rutten: Wellicht kunnen er vijftig punten bijgeschreven worden in GAIA voor iedereen die nu practiseert, huisarts of specialist. Lijkt mij een heel redelijk verzoek.