‘Nu alle huisartsenpraktijken een keuze dienen te hebben gemaakt wat betreft portaal en persoonlijke gezondheidsomgeving, is het tijd voor de volgende stap.’
Bovenstaande zin, of variant daarop met vergelijkbare strekking, die recent te lezen was in een regionale nieuwsbrief van diverse huisartsencoöperaties in het land, ondersteund door LHV en OPEN, is onjuist.
Huisartsenprakijken hoeven geen keuze te maken voor een portaal. Het kán, maar is geen (wettelijke) verplichting. (HIS)Partijen roepen nu opnieuw huisartsen indirect op om toch te gaan investeren in een portaal. Prima wanneer u dat als huisarts graag en weloverwogen doet, wellicht mede in het kader van verdere digitalisering of modernisering van uw praktijk, maar op zijn zachts gezegd misleidend omdat de indruk wordt gewekt dat het een verplichting is.
Er is een subsidie van 9 miljoen voor de hissen, om data beschikbaar te maken voor de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Omdat Nictiz de voor de PGO benodigde informatiestandaard nog niet klaar heeft, is er nu uitstel tot 1 januari 2021. Tussen de zorgdata en het PGO -die de patiënt zelf kiest en niet de huisarts- komt de Medmij stekker die alles aan elkaar verbindt. Er is strikt genomen dus geen portaal nodig. De huisarts móet dus helemaal niets. Hij/Zij hoeft dus óók niet te kiezen voor een PGO: dat is namelijk aan de patiënt zelf. En met een door de patiënt gekozen PGO, voldoet de huisarts aan de eisen m.b.t. OPEN. Weliswaar zijn in uw praktijkvoering de faciliteiten die u in een portaal kan regelen op dit moment nog groter dan hetgeen u in een PGO kan regelen: maar dat laatste zal de komende jaren gaan veranderen. Het is te verwachten dat ook de PGO’s zich de komende jaren steeds verder zullen ontwikkelen.
Beide zaken werden al eerder door VPH aan de tand gesteld, en werden ook al eens duidelijk uitgelegd door Wim Jongejan:
HIS-leveranciers knoeien met koppelverkoop MedMij-stekker en patiëntenportaal
HIS-leverancier pusht actief openstelling zorgdata via portaal zonder wettelijke noodzaak
Ook op de website van OPEN staat het uitgelegd: