Tijdens de extra ALV op woensdag 28 september werd o.a. het proces rondom het Integraal Zorgakkoord (IZA) besproken. Het VPH-bestuur beschreef de ontwikkelingen in de 5 maanden voorafgaand aan de definitieve versie, het onderhandelen met alle partijen in de zogenaamde binnenring en veelvoud aan partijen in de buitenring en de adviserende rol vanuit de VPH richting binnenring partij LHV. Extra aandacht was er voor het venijn in de staart waarin er, na een negatief oordeel vanuit de online ledenraadpleging, zeer intensief contact is geweest met minister Kuipers, die op dat moment met Koningin Maxima in de Verenigde Staten verbleef. Vanuit de VS kregen we, via de meerdere rechtstreekse contacten met de minister en de bevestigende brieven, in dat laatste weekend het vertrouwen dat het IZA alsnog tegemoet zou komen aan de zorgen van de leden.
Het IZA bevat de volgende positieve kansen voor praktijkhouders:
MTVP: Mogelijk voor alle praktijken (17 miljoen Nederlanders in 4 jaar). € 220 miljoen beschikbaar in IZa. Nu S3 in 2024 S1.
Grenzen aanbod: Geen overheveling zonder gesprekken. Randvoorwaarde: de huisarts moet het kunnen doen.
ANW: Tot 50 miljoen erbij + gedifferentieerde tarieven in de ANW. Actieplan huisartsen voor ANW kan starten.
Tarieven: Geen onderdeel IZA, maar staat op de kaart en de gesprekken met NZa lopen. Inzetten op tussentijdse aanpassingen.
Vervolgzorg: Doorstroom naar de GGZ staat op papier, onderwerp is (h)erkend. + 4 uur POH-GGZ per normpraktijk
Minder controle: 5%-punt minder administratieve werkzaamheden (40-urige =2 uur minder per week) tov 2020.
Concreetheid: veel punten in meeste afspraken
Afdwingbaar: De uitvoering van afspraken wordt gemonitord, bewaakt en bijgestuurd o.l.v. van de minister (governance).
Geld O&I: Groeiruimte MDZ loopt op van 2% in 2023, naar 3% in 2024, naar 4% in 2025 en naar 5% in 2026.
ICT ondersteuning: Er is in het IZA een sterke ontwikkeling ingezet op digitaal en gegevensuitwisseling.
Huisvesting: Individuele verzekeraars kunnen in 2023/2024 maatwerkafspraken maken.
Bij het verder uitwerken van de details, na eventuele ondertekening van het IZA, zijn we als huisartsen zelf zeer intensief betrokken en hebben we altijd de mogelijkheid om harde grenzen te trekken en op delen onze medewerking in te trekken. Of we het IZA tekenen of niet, we zouden er altijd hard in moeten blijven staan om ons vak weer behapbaar en aantrekkelijk te maken.
Gesprek tijdens de ALV
Tijdens het gesprek met de leden werd duidelijk dat er voldoende vertrouwen is in de vertegenwoordiging vanuit het VPH-bestuur, maar blijft er bij een groot deel van de aanwezige leden een flinke twijfel over de afdwingbaarheid van de afspraken en vooral de rol van de zorgverzekeraars. Liefst zou men het IZA juridisch beter willen dichten om op een later moment met behulp van advocaten zaken te kunnen aanvechten als deze niet nagekomen worden. De bestuursleden geven aan deze zorgen te delen en dat de zorgverzekeraars, na jarenlang schenden van het vertrouwen, nu duidelijk aan zet zijn om in de komende maanden te bewijzen dat ze de afspraken vertalen in goede aangepaste contracten. Er is echter geen ruimte meer om het IZA te laten herschrijven met behulp van advocaten of juristen nu het al door alle overige partijen is ondertekend, bovendien zou dat betekenen dat er voor 2023 geen belangrijke wijzigingen meer te verwachten zijn en alles doorschuift naar 2024 of later. Om toch tegemoet te komen aan de vele praktijken die niet de luxe hebben om te wachten op extra financiering voor MTVP en de ANW zullen we in de komende weken duidelijk moeten zijn naar VWS en de zorgverzekeraars. VPH blijft betrokken bij het uitwerken van de details en zal scherp blijven op hetgeen de zorgverzekeraars zullen gaan aanbieden in hun contracten voor 2023.
De Nee, tenzij…. die nu is afgegeven op het IZA moet op de juiste wijze worden ingevuld, al zullen we ook moeten accepteren dat grote wensen zoals het wijzigen van het zorgstelsel, minder invloed van zorgverzekeraars, politieke keuzes zijn waar wij op de korte termijn geen invloed op hebben. Neemt niet weg dat we ook op die vlakken onze wensen kenbaar moeten blijven maken.
VPH adviseert LHV bestuur
In het vervolgtraject zal het VPH bestuur de LHV blijven adviseren, meedenken in de uitwerking en daarbij de duidelijke twijfelgevallen van de VPH leden meenemen. Uiteindelijk zijn we als VPH geen ondertekenende partij en zal de LHV ledenraad eind november besluiten over het wel of niet ondertekenen van het IZA.
We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.