Integriteit in het geding
De postume getuigenis van een senior beleidsmedewerker heeft de integriteit van de NZa en VWS-minister Schippers ernstig in het geding gebracht. Er blijkt al jaren zeer onzorgvuldig met medische patiënt-gegevens en informatie van zorgverleners te worden omgegaan bij de NZa, waarmee de toezichthouder structureel de Wet Bescherming Persoonsgegevens, alsmede haar eigen regels met betrekking tot informatiebeveiliging schendt.
VPHuisartsen acht het bovendien betreurenswaardig dat de direct betrokken managers en bestuurders pas na maanden, na tussenkomst van de landelijke media, maatregelen hebben getroffen in plaats de wantoestanden direct na de melding adequaat aan te pakken.
Vertrouwen geschaad
Waar van (huis)artsen en andere zorgaanbieders door toezichthouders altijd transparantie en toetsbaarheid wordt geëist, geldt dit kennelijk niet voor de NZa zelf. Dit (terugkerende) beeld vergroot het gebrek aan vertrouwen in de controle-organen van de gereguleerde zorgmarkt zoals de NZa en in bredere zin vertrouwen in de zorg als geheel.
Het siert de minister van VWS dat ze zich rekenschap geeft van de maatschappelijke onrust die de handelwijze van de NZa teweeg heeft gebracht en onmiddellijk een onafhankelijke commissie heeft gevraagd een onderzoek in te stellen bij de NZa. Eenzelfde voortvarendheid zou de minister ook aan de dag mogen leggen waar het de zaak Tuitjenhorn betreft, waar na 5 maanden de toegezegde onderzoeks-commissie nog steeds niet is aangesteld.
De vraag blijft voorlopig onbeantwoord of met de getroffen maatregelen het vertrouwen in de NZa, als ‘integere’ markmeester cq toezichthouder, zich bij publiek en zorgprofessionals op termijn zal herstellen. Zo vroegen wij bijvoorbeeld eerder de minister en de NZa te reageren op het fraudeonderzoek van de NZa, die haar eigen definities van fraude hanteert en op grond daarvan boetes vaststelt. Tot op heden is hierop elke reactie uitgebleven, wat het beeld van een intransparante en niet toetsbare instantie bevestigt.
Omgang met (digitale) patiënt-gegevens
De structurele en grootschalige privacy-schendingen van nota bene toezichthouder NZa toont aan dat de omgang met (digitale) patiënt-gegevens geen lichtzinnige zaak is. In deze opvatting worden wij gesterkt door de ontstane publieke verontwaardiging en onrust die is ontstaan onder (huis-)artsen naar aanleiding van deze gebeurtenissen.
Op vrijdag 25 april om 9.30 uur dient in de Arrondissementsrechtbank te Utrecht de rechtszaak van VPHuisartsen tegen de VZVZ met als inzet een verbod op het LSP, de landelijke infrastructuur waarlangs medische gegevens van burgers uitgewisseld moeten gaan worden. Belangrijke argumenten voor dit verbod zijn bescherming van de privacy van de patiënt en het beroepsgeheim van de arts.
Uit de laatdunkende wijze waarop er bij de controlerende overheidsinstantie en toezichthouder NZa kennelijk met medische gegevens wordt omgesprongen, blijkt dat het meer dan ooit noodzakelijk is borging hiervan nooit als vanzelfsprekend aan te nemen.
Lees ook de uitgebreide reactie van Anton Maes op de recente NZa-ontwikkelingen.