De gevolgen hiervan zijn uiterst verontrustend. Tijd die anders besteed kon worden aan de patiënt, moet nu in zinloze, door de regering en zorgverzekeraars, opgelegde geldverspillende bureaucratische verplichtingen worden gestoken. Noodzakelijke investeringen in de huisartsenpraktijk blijven uit door afnemende omzet die weer het gevolg is van oplopende kosten en gelijktijdig uitgevoerde bezuinigingen door de overheid of de zorgverzekeraars. Niet alleen de huisarts is hier de dupe van, maar uiteindelijk en vooral de patiënt.
Helaas hebben de huisartsen de laatste vier jaar hierop nauwelijks enig weerwoord gehad. Een belangenbehartiging, die volstrekt onvoldoende uit de verf kwam, heeft er toe geleid dat veel bezuinigingen en bureaucratische verplichtingen zonder slag of stoot werden ingevoerd of in de nabije toekomst dreigen ingevoerd te worden. Vooral de praktijkhoudende huisartsen, verreweg de grootste groep*, ondervinden hiervan de consequenties.
Een groep verontruste praktijkhoudende huisartsen heeft daarom eind 2008 het Comité-wake-up opgericht. In een jaar tijd is het aantal sympathisanten van deze groep gestegen van 40 naar ruim 800. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van een nieuwe vereniging. Een vereniging voor praktijkhoudende huisartsen maar ook voor huisartsen, die verwachten in de toekomst een eigen praktijk te starten dan wel die vinden dat hun belangen grotendeels overeenkomen met de belangen van de praktijkhoudende huisartsen. Verdere informatie over deze nieuwe en snel groeiende vereniging vindt u op deze website.
* Van alle huisartsen in Nederland is circa 83,5 % praktijkhoudend, circa 6,5 % werkzaam in dienst van een stichting of instelling en circa 10% is HIDHA (Bron NIVEL 1 jan 2009).
VPHuisartsen – 6 februari 2010
Ramon Naarden