Een toon is geen muziek. Een groep tonen is ook geen muziek. En een ritmisch herhaalde toon is hooguit een wekker. Pas wanneer tonen op de juiste wijze gecombineerd worden in een ritme kunnen de geluidsgolven een complexe harmonie vormen: muziek. Wat maakt het verschil tussen een willekeurige reeks tonen en muziek? Muziek roept emotie op, muziek verleidt het lichaam tot bewegen. Muziek is geluidskunst.
Zo is er ook geneeskunst. Geneeskunst is de combinatie tussen begrip van werking van lichaam en geest van de patiënt in zijn context en de invloed van ziekte op dit geheel en vervolgens de best mogelijke behandeling voor deze patiënt. Soms is geneeskunst snel handelen. Soms is geneeskunst een ingewikkelde operatie. Soms ook bestaat geneeskunst uit helemaal niets doen, behalve er zijn.
Stel je voor dat de overheid de orkesten wil gaan doormeten.
En net als muziek is geneeskunst niet meetbaar. Stel je voor dat de overheid de orkesten wil gaan doormeten. Hoog tijd voor wat meer transparantie immers. En borging van kwaliteit. Waarbij het orkest voortaan betaald krijgt voor hun score: punten afhankelijk van de tevredenheid van de luisteraars, punten voor het aantal verkochte kaartjes, punten per gespeelde noot, punten voor de totale duur van het spelen met aftrek van pauzetijd.
Voor functionele stiltes in de muziek kan een uitzonderingsclausule worden aangevraagd. Er vindt aftrek plaats voor valse noten, niet synchroon spelen en na elke uitvoering dient een verbeterplan te worden ingevuld door alle orkestleden afzonderlijk. Verder vindt een populariteitscorrectie plaats waarbij voor oude muziek meer punten verkregen kan worden dan voor jonge, populaire muziek.
Ik zeg: geluidskunst en geneeskunst zijn niet meetbaar.
Een mooi voorbeeld van geneeskunst wil ik u niet onthouden. Een patiënt van ons had de hardnekkige waan door allerhande nare parasieten geïnfesteerd te zijn. Allerhande gesprekken en, toegegeven, ook antimicrobiële behandelingen bleken niet bestand tegen zijn parasieten. Wanhopig bleef hij de praktijk bezoeken. Uiteindelijk genas een briljante MDL-arts hem. In de brief aan onze praktijk: ‘De heer Jansen lijdt aan een chronische parasitose. Deze kan enkel behandeld worden door levenslang gebruik van het medicijn Orap, welke werkt op het zenuwstelsel van de parasiet.’
Echte geneeskunst. Misschien leverde het niet veel punten op bij de verzekeraar, maar bij mij kan deze MDL-arts niet meer stuk. Douze points, collega!
Ja, douze points voor de MDL-arts. Het zette mij aan het denken. Zou Europa gezelliger worden wanneer de ambtenaren in Brussel wat orap door de thee van de ambtenaren in de lidstaten zou doen? Samen met wat simvastatine? Een snufje maar. Haha.