De onderliggende gedachte is dat het ICPC-coderen een goede indicator is van het registreren volgens de ADEPD-richtlijn. Voor de meting wordt aangesloten op de werkwijze bij de EPD-scan van het NIVEL.
Het bestuur van VPHuisartsen tekent hierbij aan dat het, los van de betekenis van het ICPC-coderen voor de praktijkvoering van de huisartsen, onaanvaardbaar is dat sinds enkele jaren structureel € 60 miljoen uit het budget van de huisartsen wordt gehaald om daarna deze gelden weer terug te kunnen krijgen nadat daar extra of nieuwe taken voor zijn uitgevoerd. Het is te betreuren dat de LHV deze Sigaar-Uit-Eigen-Doos-financiering blijft ondersteunen.
Prestatie 2013
70% van de consulten is voorzien van betekenisvolle ICPC-code
Meetperiode: 1 januari t/m 31 mei 2013
Met verzekeraars is afgesproken te gaan meten over de periode 1 januari t/m 31 mei 2013. Alle consulten in die periode tellen dus mee. Consulten van 2012 of eerder worden niet meegenomen in de meting van het ICPC-percentage. U hoeft dus niet “met terugwerkende kracht” te coderen.
Alleen korte en lange consulten
Alleen de korte en lange consulten tellen mee voor de berekening van het ICPC-percentage (declaratiecode 12000 of 12001). Op telefonische consulten, visites of contacten met passanten wordt niet gemeten.
Alleen ‘betekenisvolle’ ICPC-codes Er wordt gekeken of er bij ieder gedeclareerd (lang of kort) consult bij die patiënt een ‘betekenisvolle’ ICPC code is geregistreerd (hetzij als ICPC-code in een e-regel, hetzij in de episodetitel). Let op: de ICPC-codes A97 (geen ziekte) en A99 (andere gegeneraliseerde/niet gespecificeerde ziekte) worden bij de meting niet gezien als betekenisvolle ICPC-codes.
Betekenisvolle ICPC-codes binnen elk hoofdstuk zijn:
• ICPC-codes voor symptomen en klachten (01-29)
• ICPC-codes voor diagnoses en ziekten (70-99)
• Uitzondering A97 en A99, die worden gerekend als niet-betekenisvol
Niet geldige ICPC-codes binnen elk hoofdstuk zijn:
• Alle tussencodes (30-69)
• Uitzondering: A44, R44 en X37, dit zijn wel geldige codes
Meting door het NIVEL Het NIVEL heeft de opdracht gekregen om voor alle praktijken zowel een nulmeting als de eindmeting te faciliteren. De eindmeting is bepalend voor het kunnen declareren van de variabiliseringsgelden 2013.
Nulmeting
De nulmeting geeft een praktijk inzicht in zijn uitgangssituatie op 1 januari 2013. Het NIVEL faciliteert de nulmeting via de HIS leveranciers. De nulmeting heeft betrekking op de korte en lange consulten van het 4e kwartaal van 2012. De nulmeting zegt dus iets over de mate waarin de praktijk op 1 januari 2013 al ICPC-codeert.
Eindmeting In juni 2013 rapporteert de HIS leverancier vervolgens per praktijk een eindmeting: het percentage ICPC-codes van de gedeclareerde korte en lange consulten in de periode van 1 januari t/m 31 mei 2013. Is uw eindscore 70% of hoger, dan kunt u het variabiliseringstarief 2013 declareren.
HIS leveranciers
HIS leveranciers zijn inmiddels gestart om de mogelijkheid van deze miniscan in te bouwen in hun HISsen. De registratie in het HIS is immers de basis voor het berekenen van het ICPC-percentage. In het HIS krijgt de huisarts de mogelijkheid om de benodigde gegevens naar het NIVEL te sturen. Voor nadere informatie over de wijze van registreren kunt u contact opnemen met uw HIS-leverancier.
Januari 2013
Bovenstaande informatie, behoudens de alinea over het standpunt van VPHuisartsen over variabilisering, werd gepubliceerd op de website van de LHV.