Anton Maes gaf als gastspreker, in een helder overzicht, alle (normatieve) randvoorwaarden waaraan de financiering van de huisartsenzorg zou moeten voldoen om die zorg ook in de toekomst zijn waarde voor de samenleving te laten behouden.
De vorderingen in de door VPHuisartsen gestarte WOB-procedure richting de IGZ, naar aanleiding van het onderzoek naar de bereikbaarheid van huisartsen, werden besproken. Tevens werd verslag gedaan van het juridische onderzoek naar de rechtmatigheid van het kortingsbeleid van minister Schippers.De vergadering besloot de leden van VPHuisartsen te adviseren een aantal kostenbeperkende maatregelen te nemen. Met deze maatregelen kan voorkomen worden er meer zorg geboden wordt dan het gefixeerde overheidsbudget toestaat. De ledenvergadering betreurt zeer dat het huidige beleid van VWS tot forse bezuinigingen op de basiszorg heeft geleid waarbij de huisartsenpraktijk-houders de rekening gepresenteerd hebben gekregen voor het leveren van extra zorg. Zorg die op dringend verzoek van de minister van VWS vanuit de tweede naar de eerstelijn is gesubstitueerd. De verwachting is dat de ontwikkeling van chronische zorgketens en andere innovaties zullen stagneren. Verschillende deelnemers geven hier vanuit de praktijk voorbeelden van.
Het bestuursvoorstel om het mogelijk te maken dat dag- en ANW-zorg gescheiden worden gecontracteerd, werd in grote meerderheid door de leden aangenomen. Doordat de rekening voor de gestegen (meer)kosten als gevolg van de toegenomen zorgconsumptie op de huisartsenposten, door de minister bij de huisartsenpraktijkhouders is neergelegd,is de grens voor velen bereikt. Beboet worden door de overheid voor het leveren van extra prestaties in de ANW-zorg, werd scherp afgewezen. De meeste
praktijkhoudende huisartsen lijken bereid hun bijdrage aan de diensten te blijven leveren maar wensen de voorwaarden waaronder dit gebeurt mee zelf te bepalen. Verplichte ANW-diensten verhinderen dit.
De ontkoppeling van dag- en ANW-zorgcontracten werd aanvaard door in te stemmen met de volgende tekst:
“ De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen is van oordeel dat het leveren van huisartsenzorg tijdens avond, nacht, weekenden en feestdagen niet langer kan worden beschouwd als een verplichting van de praktijkhoudende huisartsen in Nederland, maar primair een verantwoordelijkheid is voor de in Nederland gevestigde huisartsendienstenstructuren”
De komende tijd zal VPHuisartsen de noodzakelijke stappen zetten met betrekking tot de realisatie van ontkoppeling. Hiervoor zal onder andere overlegd worden met
beroepsorganisaties en instellingen op het terrein van de ANW-zorg.
Om te komen tot de formulering van een visie op de toekomstige (huisartsen)zorg, wordt een Projectgroep Toekomstvisie ingesteld. In recente rapportages, onder andere van de Raad voor de Volksgezondheiden Zorg [RVZ], wordt duidelijk dat de positie van de zelfstandige ‘eigen’ huisarts steeds verder in het gedrang komt. VPHuisartsen wil die gerapporteerde strategische visies analyseren en met een eigen ‘verhaal’ komen over de betekenis en de gewenste positie van de huisartsenzorg.
Tijdens de vergadering is de 10% kortingsregeling voor Movirverzekerden die lid zijn van de LHV, ter sprake gekomen. Het blijkt dat een aantal VPH-leden die hun LHV lidmaatschap hebben opgezegd, deze 10% korting op de AO-premies dreigen mis te lopen. Het bestuur van VPHuisartsen is in overleg met Movir om ook voor leden van VPHuisartsen een kortingsregeling te treffen. Het bestuur wil daarom graag in contact komen met leden die dit treft, zodat we als collectief kunnen proberen daar iets aan te doen. Opgaves graag aan Herman Suichies, bestuurslid via . Herman@suichies.com