In een periode waarin de ontevredenheid over de rol van zorgverzekeraars steeds verder toeneemt en er een duidelijke roep om verandering is, gooit zorgverzekeraar VGZ nog wat extra olie op het vuur. In plaats van het gesprek aangaan met het werkveld, grossiert VGZ de laatste tijd in dubieuze projecten waarin zorgverleners, en indirect de patiënt, klem gezet worden. De laatste weken zijn er meerdere berichten in het nieuws gekomen waarbij VGZ naar voren komt als de partij die consequent knuppels in hoenderhokken blijft gooien. Bij problemen met omzetplafonds valt ook opvallend vaak de naam VGZ. Zodra Westfriese praktijkhouder Nico Terpstra, en met hem meerdere huisartsen, dit beleid ter sprake wil stellen en de patiënten willen voorlichten over mogelijke nadelen in beschikbare zorg, gaan er bij VGZ geen lampjes branden dat de conversatie moet worden opgezocht.
Althans, VGZ wil meestal graag met ons in gesprek, maar dan alleen om het eigen beleid te verklaren, en zonder de huisartsen tegemoet te komen. VGZ duldt geen tegenspraak en sleept nu zelfs de Zorgautoriteit erbij om haar eigen “zeer kwetsbare positie” aan te kaarten.
Individuele huisartsen onder druk gezet
Wanneer er al over een langere periode onvrede heerst over de ongelijkwaardigheid in contracteren moet er op een gegeven moment zicht zijn op verbetering. Een Hoofdlijnenakkoord kan dan houvast bieden; een serie afspraken over inhoud en investeringen waaraan partijen elkaar kunnen houden. Als zorgverzekeraars zich hier dan niet aan houden en het speelveld ongelijk verdeeld blijft, dan is het de taak van de toezichthouders en politiek om in te gaan grijpen.
Helaas is nog te weinig doorgedrongen dat er een te grote ongelijkheid bestaat. Te vaak wordt gekozen voor het onder druk zetten van individuele huisartsen die vraagtekens zetten bij het beleid. VGZ wist zelfs de Zorgautoriteit zover te krijgen om zorgverleners als huisarts Nico Terpstra met boetes te dreigen als hij verder zou gaan met het informeren van zijn patiënten over mogelijke gevolgen voor hun zorgverzekering door het inkoopbeleid van VGZ. Hij moest onder druk bakzeil halen en beloven de ontwikkelde poster (Bron: Geenstijl) niet verder te delen onder patiënten en andere huisartsen.
Eerder zijn andere huisartsen onder vergelijkbare druk gezet, bijvoorbeeld toen een huisarts de ANW verplichting binnen de inschrijftarieven niet kon of wilde nakomen, en deze het complete inschrijftarief moest terugbetalen wanneer hij niet voldeed aan de ANW dienstverplichting.
Partijen zouden toch moeten gaan beseffen dat dwang en onderdrukking uiteindelijk leidt tot weerstand en mogelijk zelfs tot revolte. Een reactie die wellicht korter op zich laat wachten als de zorgverzekeraars het machtsspel op deze manier blijven spelen..
VGZ blijft in gedicteerde “marktwerking” geloven
Ook na de onvrede over regionale aanbesteding diagnostiek, verwijsplafonds en schenden van de afspraken rondom ‘Meer tijd voor de patiënt’ projecten is VGZ voorzitter Ab Klink nog steeds vol lof over het beleid. Hij houdt zelfs zijn hart vast indien het kabinet besluit tot ingrijpen in het huidige stelsel en is bang voor een overheid die via regionalisering de huidige marktwerking afschaft. Klink vindt dat de zorgverzekeraars pas sinds vijf, zes jaar echt ruimte hebben om te onderhandelen. (Bron: Skipr) Laat dit nu precies de periode zijn waarin de grote onvrede over de scheve machtsverhouding fors is toegenomen en de zorg onder druk is komen te staan.
In andere uitingen tijdens het recente debat ‘Zorg voor samenhang’, georganiseerd door de collega’s van HRMO, komt naar voren dat VGZ prima weet wat goed is voor de zorg en indirect dus zegt dat ze daar geen advies vanuit het werkveld voor nodig heeft. Ze tonen inderdaad keer op keer aan zich niets van de zorgverleners aan te trekken en vooral de macht verder uit te willen breiden over de ruggen van degene die het werk moeten uitvoeren. Uiteraard is het in deze situatie heel begrijpelijk dat Ab Klink enthousiast is over de huidige marktwerking. Als alleenheerser kun je vrij lang zonder problemen regeren.
Overleg met de Zorgautoriteit
VPHuisartsen heeft direct na het incident met huisarts Nico Terpstra contact gezocht met de NZa en gevraagd waarom de Zorgautoriteit gekozen heeft de “kwetsbare” zorgverzekeraar te hulp te schieten bij deze verder neutrale posteractie.
De eerste reactie in deze kwestie biedt in ieder geval meer ruimte voor discussie:
“We hebben de afgelopen weken diverse signalen ontvangen, waaronder genoemde poster in de huisartsenzorg, maar ook andere zaken in andere sectoren (ggz, wijkverpleging, msz, trombosezorg). Ons bericht is daarom breed ingestoken. We beogen met het bericht te voorkomen dat patiënten betrokken worden bij conflicten tussen verzekeraars en aanbieders. Ook willen we bewustwording creëren over de regels die gelden. Die houden in dat zorgaanbieders feitelijk en objectief informeren over met welke zorgverzekeraars zij wel of niet een contract hebben en voor vragen over het zorgaanbod en vergoedingen, doorverwijzen naar de betreffende zorgverzekeraars. Feitelijke informatie is noodzakelijk om een juiste keuze in verzekeraar of zorgaanbieder te kunnen maken, en er is niets op tegen als zorgaanbieders feitelijke informatie geven. Suggereren dat bepaalde verzekeraars niet aan hun zorgplicht zullen voldoen is niet de juiste manier. Wellicht ten overvloede: wij nemen de signalen van VPH (net als van anderen) over de zorgplicht uiterst serieus en willen ook graag met de zorgaanbieders in gesprek die risico’s op dat vlak zien.”
Wordt vervolgd in 2020
Uiteraard wenst VPHuisartsen Nico Terpstra een rustiger vaarwater in 2020 waarin hij als persoon niet meer als “kop van jut” hoeft te dienen. Landelijke media hebben inmiddels lucht gekregen van het machtsvertoon van VGZ en zorgen voor verdere verspreiding en kritische vragen aan de politiek. VPH is al enkele maanden in constructief gesprek over de invulling van zorgplicht en verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld schaarste. Ook dit signaal is goed doorgekomen, en -zoals hierboven beschreven- stelt men het signaal bij de NZa wel degelijk te horen, maar valt men over de vorm.
Geef NZa meer inzicht via de enquête contractering 2020
Voorlopig blijft de positie van huisartsen onduidelijk. Waar mogen we de patiënt wel en niet over informeren en vooral, hoe kunnen we onze positie t.o.v. zorgverzekeraars in de toekomst verbeteren? Wat dat betreft hebben we op korte termijn, tot 15 januari, nog wel de mogelijkheid om via de NZa enquête in te vullen hoe wij denken over de huidige wijze van contracteren en de uitvoering van het Hoofdlijnenakkoord. Een massaal ingevulde enquête geeft de NZa en ministerie in ieder geval meer inzicht in de huidige discussie.
Ik ben, na jaren bij VGZ, overgestapt toen ik dit in diverse nieuwsbronnen las. De enige manier om een verzekeraar manieren te leren, is overstappen naar een andere verzekering. Ben benieuwd naar het salaris van dhr Ab Klink.
Salaris Ab Klink is te vinden in de jaarrekening en bedroeg in 2018 € 290.005, inclusief onkostenvergoedingen.
De huisarts moet de patient over alles inlichten en niet aan de leiband van de verzekeraars lopen.Als vgz alleen zijn wil aan huisartsen gaat opleggen inplaats van de patient voorop te stellen dus geen goede zorg verleend lijkt het mij zinvol dat de huisartsen dat voorbeeld volgen en hun praktijk sluiten en de patienten doorverwijzen naar VGZ..Dit is het tlf.nummer dat u moet belln zodat u met spoed naarde…….. wordt geholpen.
Als Nico Terpstra echt ballen heeft gaat hij een tijdje niet-gecontracteerd werken. En probeert hij zijn collega’s mee te krijgen. Als er genoeg huisartsen mee doen komt er vanzelf een Level Playing Field. Idd een slecht plan om verzekerden bij een conflict te betrekken