Met dit advies wordt duidelijk wat de positie van de huisarts is wanneer tussen zorgverzekeraar en patiënt vergoedingsproblemen ontstaan. Met deze verduidelijking en met een voorbeeldbrief voor patiënten, wordt de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen helder aangegeven.
De boodschap daarbij is: ‘de huisarts kijkt naar uw gezondheid, uw zorgverzekeraar naar de vergoeding’
VPHuisartsen neemt als uitgangspunt:
- huisartsen streven doelmatige en kwalitatieve zorgverlening na
- elke onnodige en ongewenste administratieve werklastverzwaring in de huisartsenpraktijk dient uit doelmatigheids- en kwaliteitsoverwegingen te worden voorkomen of bestreden
- een recept is een medische verklaring en daarmee de verantwoordelijkheid van de voorschrijver
- bij het bepalen van de medische noodzaak van voorgeschreven medicatie speelt de wijze van vergoeding door een zorgverzekeraar geen rol
- tijd besteed aan discussies over zaken waar een huisarts geen verantwoordelijkheid en zeggenschap over heeft, zoals het vergoedingenbeleid van verzekeraars, gaat ten koste van de tijd voor werkelijke patiëntenzorg
- het is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar en niet van de voorschrijver is om verzekerden te informeren over wat wel en niet tot de verzekerde zorg behoort, zowel waar het de basisverzekering betreft als de diverse particuliere aanvullende polissen.
- het is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar en niet van voorschrijver om, al dan niet in overleg met verzekerden, vast te stellen of voorgeschreven geneesmiddelen voor vergoeding in aanmerking komen
- de relatie tussen patiënt en huisarts kan door discussies over het vergoedingenbeleid van een zorgverzekeraar negatief beïnvloed worden, hetgeen ongewenst is. -.
VPHuisartsen vindt dan ook ongewenst dat huisartsen nog worden betrokken in de informatie, interpretatie en uitvoering van de overeenkomsten die tussen zorgverzekeraars en verzekerden gesloten zijn. Wij adviseren dan ook onze leden daarom te stoppen met het tekenen van verklaringen, machtigingen en andere formulieren inzake vergoedingen van voorgeschreven geneesmiddelen.
Huisartsen kunnen besluiten gebruik te maken van de voorbeeldbrief hieronder om patiënten te informeren over de rol van de huisarts bij het voorgeschreven van medicijnen en de rol van de verzekeraar bij de vergoedingen.
De huisarts kijkt naar uw gezondheid, uw zorgverzekeraar naar de vergoeding
Beste mevrouw/meneer
Er wordt in ons land al tijden flink gediscussieerd over de hoge kosten van de zorg en de vergoeding ervan aan verzekerden. Ook onze patiënten vragen steeds vaker of zorg wel of niet vergoed wordt, zoals medicijnen die de huisarts heeft voorgeschreven. In deze brief informeren wij u wat wij als huisarts voor u kunnen betekenen en wat de rol van uw zorgverzekeraar is bij het vergoeden van uw medicijnkosten.
Wij schrijven een medicijn voor op basis van wat volgens ons medisch noodzakelijk is voor het herstel van uw gezondheid. De keuze van het medicijn staat los van wat is vastgelegd in uw verzekeringspolis over de vergoeding van medicijnkosten. Als huisarts kijken we naar wat wij menen dat het beste is voor uw gezondheid. Uw zorgverzekeraar bekijkt vervolgens of u in aanmerking komt voor vergoeding van het medicijn dat is voorgeschreven. Het recept dat wij voorschrijven is volgens de wet reeds een ‘medische verklaring’.
Het is daarom niet nodig dat wij uw zorgverzekeraar nog een extra medische verklaring geven. Uw zorgverzekeraar kan op basis van het recept zelf al beoordelen of het medicijn wel of niet vergoed wordt. Mede op advies van onze beroepsorganisaties, verstrekken wij geen extra medische verklaring bij een recept. Uw apotheker is hiervan op de hoogte. Voor veel medicijnen geldt dat er verschillende varianten van bestaan op de markt. Diverse producenten leveren het medicijn, allemaal met de zelfde werkzame stof. Uw verzekeraar kan zelf besluiten slechts één variant, van een bepaalde fabrikant, aan u te vergoeden. Soms wisselt de keuze van de verzekeraar per kwartaal!
De apotheek, die eveneens afhankelijk is van het vergoedingenbeleid van een verzekeraar, zal u doorgaans voorstellen díe variant te nemen die op dat moment vergoed wordt. U mag er op rekenen dat de apotheker er op toeziet dat u uiteindelijk de juiste werkzame stof in de juiste dosering krijgt afgeleverd, ongeacht hoe het doosje of de tablet er uit zien.
Wij hopen u hiermee enige duidelijkheid te hebben geboden. Mocht u vragen hebben over vergoeding van uw medicijnen dan verwijzen wij u allereerst naar uw verzekeraar en in tweede instantie naar uw apotheker, die u nadere uitleg kunnen geven.
Met vriendelijke groeten,
Uw huisarts