De afgelopen weken was het even stil rondom het integraal zorgakkoord. Na diverse kritische opmerkingen, voornamelijk vanuit de huisartsenorganisaties, is het ministerie van VWS een volgende versie van het akkoord gaan uitwerken. Op vrijdag 12 augustus ontvangen alle betrokken partijen een nieuwe versie. In de komende week gaan we beoordelen of dit aan onze eisen kan voldoen.
Over een vorig concept voor het zorgakkoord waren we echt niet tevreden. Er miste urgentie voor de huisartsenzorg; we zagen onze voorwaarden voor dit akkoord niet of te weinig terug in de teksten. En de algemene beweging in het stuk richting meer taken naar de al overbelaste huisartsenzorg kunnen we ons helemaal niet in vinden. Dat hebben we dan ook teruggegeven aan het ministerie en de andere onderhandelingspartijen.
De voorwaarden
Na alle ontvangen reacties heeft het ministerie van VWS gesteld dat ze tot 12 augustus de tijd te nemen voor het schrijven van een nieuwe versie. Deze versie toetsen we samen met de LHV op de voorwaarden, zoals we die telkens op tafel hebben gelegd.
We willen harde toezeggingen zien op:
- Meer tijd voor de patiënt
Voor alle huisartsen bereikbaar maken:
• Aanpassing consultduur
• Financieel: ophoging inschrijftarief, vergoeding overlegtijd met andere zorgverleners
• Extra opleidingsplaatsen - Aanpak ANW-systeem
Evenredige verdeling van ANW-diensten over alle huisartsen
Spoed = Spoed
Regulering en ophoging van de tarieven voor iedereen
Werken naar integrale spoedpost (HAP, SEH), voor structurele verlaging dienstendruk in de toekomst. - Focus op eigen kerntaken
Geen substitutie van zorg uit ziekenhuizen, ggz en sociaal domein naar de huisartsen.
Wachtlijstopvang door zorgaanbieder waar huisarts naar verwezen heeft. - Vergoeding voor stijgende praktijkkosten
Niet wachten op nieuw kostenonderzoek, maar nu al stijgende kosten voor personeel, ict en huisvesting compenseren. - Vertrouwen als basis voor toezicht en controle
Geen onnodige en onzinnige verantwoording van handelen van huisartsen:
• WTZA stopzetten.
• Geen administratieve lastenverzwaring door nieuwe wet- en regelgeving.
• Eerder gemaakte afspraken rond administratieve lastenverlichting moeten verplicht door alle betrokkenen worden nagekomen.
• Beschermen van de vrije artsenkeuze.
Breekpunten
Onze breekpunten binnen de nieuwe versie van het IZA geven we door aan het ministerie van VWS, zodat zij weten wat ze moeten aanpassen in het akkoord om onze steun te kunnen krijgen. We houden u daarover op de hoogte via onze website en nieuwsbrief.
Brede ledenraadpleging vanaf 29 augustus
De planning is dat er eind augustus een definitief voorstel voor het integraal zorgakkoord ligt. Dan moeten alle partijen beslissen of ze het akkoord zoals het voorligt wel of niet gaan tekenen.
Ondanks de krappe besluitvormingstijd die we hebben, willen we samen met de LHV graag zoveel mogelijk leden betrekken bij onze beoordeling van het zorgakkoord. Daarvoor zullen we, onder voorbehoud, een digitale ledenraadpleging uitzetten van maandag 29 augustus tot en met zondag 4 september deze planning is afhankelijk van het verloop van het onderhandelingsproces de komende weken).
We houden u op de hoogte over de vorm en tijdsbestek van uitvragen.