Dat is een vraag die ook binnen VPHuisartsen en andere betrokken huisartsorganisaties speelt. Zelfs als we dichterbij de bron meedenken en de uitdagingen meer in detail kunnen waarnemen, kruipt het ongeduld omhoog. Zeker als er in de media onrust ontstaat en er berichten verschijnen dat wij huisartsen niet in staat zouden zijn om met het Pfizer vaccin te werken, en er miscchien zelfs een deel van onze kwetsbare ouderen opgeroepen zal gaan worden om naar centrale vaccinatie straten te komen i.p.v. vertrouwd door de eigen huisarts te worden gevaccineerd. Wij hebben hierin toch juist de meeste kennis en ervaring!?
Huisartsen zijn er klaar voor!
Wij praktijkhouders zijn er al weken klaar voor, zijn de best georganiseerde partij en vaccineren ieder najaar miljoenen van onze meest kwetsbare patiënten binnen de jaarlijkse griepvaccinatie ronde. Ook vaccins verpakt in dozen van duizend en diepgevroren bij -70 zouden regionaal toch door ons verdeeld kunnen worden? We starten liever vandaag dan morgen.
Toch zijn er aspecten, zoals de aantallen vaccins die per keer beschikbaar komen, de wijze van verpakken, de verdeling, de geschiktheid per doelgroep en de voorbereiding van de vaccinatie zelf (ter plekke verdunnen en opzuigen), die maken dat ons geduld nog even op de proef moet worden gesteld en de eerder bedachte strategie wellicht niet de beste is.
Is het Pfizer vaccin geschikt te maken voor gebruik door de huisartsen?
Huisartsen zijn (samen met de GGD, de AVG en de SO) uitvoerder van de vaccinatiestrategie, die door VWS wordt bepaald. Het ministerie wordt hierin geadviseerd door de Gezondheidsraad en het RIVM voor prioritering en werkzaamheid van de verschillende vaccins. Op aandringen van de huisartsorganisaties wordt nader onderzocht of het Pfizer-vaccin (dat als eerste beschikbaar komt) geschikt te maken is voor gebruik in de huisartsenpraktijk. Als blijkt dat dit niet het geval is, dan betekent dit dat het wachten is op de exacte leverdatum en hoeveelheid van de andere verwachte vaccins, Moderna en AstraZeneca. Wij verwachten dat hierover op korte termijn meer informatie komt. Ook wat betreft de prioriteit die gevraagd is voor het vroeg vaccineren van de huisartsen en medewerkers, indien het Pfizer vaccin niet via de huisartsen verdeeld zou kunnen worden en we niet onze eigen medewerkers direct zelf kunnen vaccineren.
In de startblokken
Onze handen jeuken nu al maar we zullen nog even moeten wachten voor we straks echt aan de slag gaan. De betrokken partijen zijn zich bewust van onze mogelijkheden en de bijdrage van de huisartsen is essentieel in het slagen van de hele strategie.
Als achteraf blijkt dat de kwaliteiten van de huisartsen te lang onbenut zijn gebleven en de logistiek veel eenvoudiger had gekund, dan zullen we daar zeker kritisch in zijn. Op dit moment geven we achter de schermen adviezen en moeten we er vooral samen de snelheid in gaan brengen.
We houden vinger aan de pols, bereiden onze oproepkaarten, locaties en teams voor en kunnen straks met één druk op de knop van start. Als de leveringen van de vaccins dan echt goed op gang komen, en niet met enkele doosjes tegelijk zoals nu, zullen we in no-time die 5-6 miljoen patiënten via de huisarts vaccineren, welke doelgroep het dan uiteindelijk ook wordt.
Soort vaccin, tijdstip en logistiek volgen hopelijk voor ons allen snel!
Ik vaccineer niemand als ik niet mijn patiënten goed kan voorlichten
Over de voors en tegens van het pfizer/moderns vaccin
En zoals tegenwoordig gebruikelijk lijkt
Spreekt iedereen voor zij beurt
Er is nog helemaal niets geregeld
Geen duidelijkheid over vaccin zelf
Geen duidelijkheid over kosten van de organisatie mensen moeten na vaccinatie minstens 15 minuten blijven hoe gaat dit logistiek?
Waar is voorlichtingsmateriaal voor de patiënten
Kortom er is helemaal niets geregeld
“We houden vinger aan de pols, bereiden onze oproepkaarten, locaties en teams voor en kunnen straks met één druk op de knop van start. Als de leveringen van de vaccins dan echt goed op gang komen, en niet met enkele doosjes tegelijk zoals nu, zullen we in no-time die 5-6 miljoen patiënten via de huisarts vaccineren, welke doelgroep het dan uiteindelijk ook wordt.”
Met een druk op de knop van start?! Ik heb totaal geen idee wat er van mij als huisarts verwacht gaat worden, laat staan dat ik oproepen / locaties kan voorbereiden. Weet iemand al wel wat er verwacht wordt van ons / met welk vaccin?
Waarschijnlijk is sars cov 2 minder nieuw dan gedacht, zo bleek uit onderzoek, zie link, in het British Medical Journal. Het zet de zin en onzin van vaccinatie mogelijk in een ander licht.
Not so novel coronavirus?
At least six studies have reported T cell reactivity against SARS-CoV-2 in 20% to 50% of people with no known exposure to the virus.
In a study of donor blood specimens obtained in the US between 2015 and 2018, 50% displayed various forms of T cell reactivity to SARS-CoV-2.511 A similar study that used specimens from the Netherlands reported T cell reactivity in two of 10 people who had not been exposed to the virus.
In Germany reactive T cells were detected in a third of SARS-CoV-2 seronegative healthy donors (23 of 68). In Singapore a team analysed specimens taken from people with no contact or personal history of SARS or covid-19; 12 of 26 specimens taken before July 2019 showed reactivity to SARS-CoV-2, as did seven of 11 from people who were seronegative against the virus. Reactivity was also discovered in the UK and Sweden.
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3563
Het enthousiasme in dit artikel (huisartsen zijn er klaar voor) en het enthousiasme van de LHV (huisartsen staan te trappelen om te starten) is voor mij niet in te voelen.
De vaccinatie van patiënten met de coronavaccins en de voorzorgsmaatregelen rondom de vaccinatie en de bureaucratie en de organisatie binnen de anderhalve-meter aanpassingen (contacten topt wel 15 minuten) en een gemankeerde menskracht binnen de praktijk, lijken de uitvoering lege artis onmogelijk te maken, tenzij we van tijd tot tijd hele dagdelen de praktijk sluiten en de reguliere zorg nog verder achterop komt.
De webinar van 13 januari leert ons dat we uiteindelijk ook gezonde mensen beneden de 60 jaar gaan meevaccineren. Het traject zal maanden in beslag nemen. waar zijn de huisartsen die trappelen? Mijn standpunt is dat populatiepreventie toch echt een nuldelijns taak is.
Ik vind overigens dat niet meewerken aan de vaccinatiecampagne geen onderhandelingsinzet kan zijn met de minister over het vaccineren van de huisartsen zelf.