Tot ons grote verdriet moeten wij u meedelen dat op 14 januari jl. onverwacht is overleden onze secretaris, collega en vriend,

Hans Nobel

Het bestuur van VPHuisartsen is aangeslagen door dit plotselinge verlies. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen wat het betekent zonder hem verder te moeten. Hans is vanaf de oprichting bij VPHuisartsen betrokken en was een drijvende en inspirerende kracht binnen ons bestuur. Bovendien een warm en prettig mens om mee samen te werken.

Zijn gedrevenheid maakte hem niet blind of doof voor wat een ander nodig heeft. Wij hebben daar als medebestuursleden van geprofiteerd net als vele anderen voor wie hij zich heeft ingezet. Hij heeft in de afgelopen jaren verschrikkelijk veel werk verzet vanuit een grote betrokkenheid bij de beroepsgroep. Ook nadat hij zelf niet meer als huisarts praktiseerde.

Hans had een scherp oordeel en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hij kon complexe situaties feilloos analyseren en ontwikkelde daarbij steeds weer waardevolle strategische inzichten. De creativiteit die hij aan de dag legde was benijdenswaardig, net als zijn energie en doorzettingsvermogen. Hij was wars van conventies en trok zijn eigen spoor. In combinatie met zijn scherpe humor maakte hem dit in conflictsituaties tot een geduchte tegenstander.

Hans is al dan niet als medeoprichter betrokken geweest bij een aantal kritische organisaties zoals stichting de Vrije Huisarts, de Club van Honderd, het Landelijk Actiecomité Huisartsen van de LHV (LACH), de Eerste Landelijke Huisartsen Associatie (ELHA), Comité WAKE UP!! en zeer recent de Coöperatie Praktijkhoudende huisartsen (CHP).

Wij nemen afscheid van Hans met groot respect voor wie hij was en wat hij heeft gedaan en wensen Marielène en de kinderen veel sterkte toe bij dit enorme verlies.

Het bestuur van VPHuisartsen,

Wouter van den Berg
Herman Suichies
Dick Groot
Chantal de Vos-van het Zandt
Lammert Hoeve
Erik van Dijk

16 reacties

 1. Een gigant in huisartsenland is niet meer. Tomeloos was zijn energie om huisartsen strijdbaarder te maken en kritisch te laten kijken naar de overheid, in het bijzonder het ministerie van VWS, en de eigen beroepsorganisaties. Kritisch, maar altijd opbouwend en zoekend naar alternatieven en manieren op de zaak op te schudden. Met genoegen denk ik terug aan de keren dat ik met hem in de auto discussieerde over het huisartsenvak, de krachten die daarop inwerken, de lopende initiatieven van hem en ook over het eigen handelen als arts. Zijn elan moet een voorbeeld zijn voor de huidige generatie huisartsen. Hij is een vriend, een collega, om nooit te vergeten. Mijn gedachten zijn bij Marilène. Het is leeg zonder Hans.

 2. Jeetje, ik schrik hiervan! Ik kende Hans als een geweldige, markante kerel met een heel duidelijke eigen mening, een echte kartrekker. De VPH zal niet meer hetzelfde zijn, zonder hem. Ik wens zijn dierbaren en de VPH veel sterkte met dit plotse verlies.

 3. Hans heeft mij geholpen op een moeilijk moment in mijn leven. Hij was op dat moment precies de arts die ik nodig had. Vanaf het eerste minuut gaf hij me het gevoel dat hij wist in wat voor situatie ik zat, en gaf hij me het vertrouwen dat ik mijn paniekaanvallen kon overwinnen. Samen hebben we de route uitgestippeld en zo heb ik veel sneller dan verwacht de weg terug gevonden. Hiervoor blijf ik Hans eeuwig dankbaar. Ik hoop dat de nieuwe generatie artsen net zo waardevol kunnen zijn voor hun patienten als Hans Nobel was voor mij. Ook hoop ik dat zijn familie en vrienden net zo’n goede gesprekspartner in hun nabije omgeving hebben als dat ik aan Hans heb gehad, en zo hun verdriet een plek kunnen geven. Rust zacht Hans!

 4. Dat was schrikken, het bericht van Hans`overlijden. Enkele weken geleden hadden we nog e-mailcontact. Strijdbaar, kritisch, maar altijd opbouwend, altijd met doordachte suggesties hoe de huisartsenzorg beter zou kunnen. Van meet af aan vasthoudend, waarschuwend voor de gevaren van het L-EPD. Hans stond aan de bakermat van de VPH, die mede door zijjn inzet zich tot een volwassen huisartsenvereniging heeft ontwikkeld. Hans, ik heb heel veel respect voor je en zal je missen. Je dierbaren heel veel sterkte gewenst.

 5. Wat een onwezenlijk bericht om te vernemen dat Hans plotseling overleden is. Veel waardering voor zijn jarenlange niet aflatende strijdvaardige bemoeienis om de (huisartsen)zorg goed te houden. De laatste anderhalf jaar hebben wij als actiecomite HRMO veel met hem samengewerkt en heeft hij grote bijdrage geleverd om te trachten de administratieve balast en controledrift te minderen. Wij zullen zijn kritische denkkracht missen. Veel sterkte voor zijn gezin en VPH in deze droeve tijd.

 6. Een bijzonder mens is er niet meer. Wat ben ik geschrokken en verdrietig van het plotseling overlijden van Hans. Hans heeft mij en mijn gezin bijgestaan in mooie, maar ook veel slechte tijden. Zo heeft hij het leven van mijn zoon gered en was hij er bij toen we veel te vroeg afscheid moesten nemen van een dierbare. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik Hans ben tegen gekomen op mijn kevenspad en waardeer zijn altijd aanwezige kritiesche kijk op het leven.
  Ik wens Marilene en de kinderen, maar ook Ida en de rest van het team veel sterkte toe om dit verdriet te kunnen verwerken.
  Hans is mis je nu al.
  Vriendelijke groet, Bernadette

 7. Marilène en kinderen. Gecondoleerd met het grote verlies van Hans Nobel. Heel veel sterkte en kracht de komende tijd toegewenst. Ook namens mijn moeder.

 8. Wat een vreselijk bericht!
  Nauwelijks te geloven.
  Samen hebben we in het landelijk actiecomité (LACH) gezeten. maandenlang iedere maandag bijeengekomen op de Domus om de acties en manifestaties vorm te geven.
  Daarna vaak contact via de email, LHV discussielijst, bijeenkomsten , de laatste 13 december j.l. waar ik naast hem zat, tijdens de LHV Ledenraad.
  Tomeloze energie, en buitengewoon goed ingevoerd in de organisatie van de huisartsenzorg. Een fantastische sparring partner.
  Kortom een groot gemis.
  Zijn vrouw en kinderen wens ik veel sterkte.

 9. Dit was een zeer onverwacht bericht over een markante man, die in mijn ogen nog zo volop actief was. Ik heb Hans als collega in de HRMO besprekingen leren kennen als iemand die stond voor zijn zaak, altijd een scherpe analyse wist te presenteren en er geen probleem mee had om een afwijkend standpunt in te nemen. In het persoonlijk contact aimabel en toegankelijk en open voor discussie. Ik wens zijn familie veel sterkte.

 10. De schrik sloeg me om het hart bij het lezen van Hans’ overlijdensbericht. Wat een verdrietig en eigenlijk ongelooflijk nieuws. Ik zat samen met hem in het Landelijk Actie Comité Huisartsen van de LHV rond 2006 en had een prettig ontzag voor zijn manier van doen. “Courage”, schreef hij altijd onder zijn mailtjes en brieven. Een geweldige kerel, met leuke humor. En hij wist wat hij deed en waar hij het over had. Daar heb ik als destijds jong broekie wel wat van opgestoken. Ik wens zijn familie en vrienden de beste herinneringen aan hem toe en zal zelf zeker nog regelmatig aan hem denken.

 11. Woorden schieten tekort bij het plotselinge verlies van een dragende kracht van de organisaties, die de ware huisartsenzorg overeind proberen te houden.
  Hans was een gigant. Wij, praktijkhoudende huisartsen in Nederland, zullen hem node missen.

 12. De NRC dit weekend zorgde voor een schok! Het bericht van het CVA dat mijn jeugdvriend Hans Nobel al een week geleden was overleden We waren 16/17 jaar en liften samen naar Schloss Elmau en Italië. Een jaar later met broer Rien naar Ile d’Oleron. Ook zocht hij me op in Finland (1970). Altijd gebeurde er wel iet onverwachts. Ook heb ik ooit eens Marielène ontmoet, maar je verliest elkaar uit het oog. Zo’n 14 jaar leden nog een reünie in Haarlem. Wat jammer dat het van ons voornemen dit weer eens te herhalen nooit is gekomen! Hans was een oprechte, directe en betrouwbare makker en nu dus geschiedenis. Rust zacht Hans of wie weet leeft hij gedreven voort.

 13. Zeer aimabele collega met groot inzicht in het gezondheidszorgbeleid, we gaan hem missen. Sterkte voor familie en vrienden.

 14. Ik kende Hans maar zeer bescheiden van een congres dat ik samen met de VPH mocht organiseren en enkele ontmoetingen daarna bij andere Zorgcongressen.
  Herkende in hem direct een warme en humoristische persoonlijkheid met wie het erg goed samenwerken was. Vreselijk jammer dat hij zo jong overleden is.
  Ik wens zijn vrouw en kinderen maar ook het VPH bestuur veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 15. Een zeer prettige en joviale collega gaan wij missen met het verlies van Hans. Iemand met buitengewoon veel aandacht voor de problemen in ons huisartsenvak. Een van de weinige voorvechters die ook echt durfde wat op te zetten. Die ook echt tegengas durfde te geven. Heel veel sterkte aan de familie van Hans.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie