De leden van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) wensen maximaal invloed uit te oefenen op de positionering van de praktijkhoudende huisarts in de gezondheidszorg en op de randvoorwaarden waaronder praktijkhouders hun vak uitoefenen.
Vanuit een heldere visie op de positie van de huisarts in het politieke en maatschappelijke krachtenveld zal de VPHuisartsen het focus richten op een toekomstscenario voor de huisartsenzorg dat recht doet aan:
- De zorgbehoefte van patiënten.
- De competenties van de Nederlandse huisarts.
- Maatschappelijke en demografische kenmerken van het praktijkgebied.
De leden van de VPHuisartsen streven naar behoud van de kernwaarden van het huisartsenvak. Primair is het bieden van persoonsgerichte contextuele zorg binnen de kaders van de levensloopgeneeskunde (basiszorg) en complementair is de programmatische zorg voor chronische zieken (aanvullende zorg). De beide onderdelen samen bekrachtigen het integrale karakter van het huisartsenvak.
VPHuisartsen wil haar leden een vereniging bieden die transparant en democratisch is. Gewone leden moeten direct hun invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de vereniging zonder dat daar allerlei bestuurslagen tussen zitten.
Discussiepunt : maximum aantal ingeschreven patiënten op naam
We zien in de maatschappij dat de marktwerking in gezondheidszorg deel positieve maar ook negatieve gevolgen kan hebben.
Ik zie een situatie ontstaan waarbij huisartspraktijken steeds groter worden met ingeschreven patiënten op naam en een roep in het land dat dit voor een normpraktijk
naar beneden moet worden gesteld.
Ik zie een situatie waarbij de ANW druk op de praktijk houdende huisartsen steeds groter worden.
Ik zie een verandering van de onderlinge solidariteit tussen huisartsen.
Mijn gedachte is dat als we een wettelijk maximaal aantal ingeschreven patiënten op naam organiseren er een structurele correctie plaatsvindt in de huisartsenzorg
Concreet denk ik dan dat bijvoorbeeld een huisarts per werkdag max 500 patiënten op naam mag hebben.
En wel om de volgende principiële , financiële en rechtvaardige redenen :
1. Principieel : Als kernwaarde hanteren we : persoonsgericht zorg met de mogelijkheid een vertrouwensrelatie op te bouwen. Hoe kunnen we dat waarmaken als we als individuele praktijkhouder meer dan 3000 ingeschreven patiënten hebben ?
2. Financieel : We roepen wel dat we het aantal ingeschreven patiënten op naam willen verlagen maar zolang er in het land praktijken steeds groter worden zal de zorgverzekeraar dit niet als probleem zien en zullen het aantal niet op naam ingeschreven patiënten nog steeds het probleem van de praktijk houdende huisartsen blijven. Als er een maximum komt dan zullen veel patiënten Noni worden. De zorgverzekeraar heeft dan pas een prikkel om werkelijk concreet ondersteuning te bieden aan bijvoorbeeld waarnemers die wel een praktijk willen starten.
3. Rechtvaardig : De verhouding tussen waarnemers en praktijkhouders is qua aantal aan het ontsporen en ook de verhouding tussen kleinere en grotere praktijken lijkt ook steeds groter te worden. De marktwerking ( voor zover je daar over kunt spreken betreffende op naam ingeschreven patiënten ) geeft nu een fundamentele ontsporing in de huisartsen zorg.
Hobbels die genomen moeten worden zijn :
1. We moeten de politiek zover krijgen dat dit wordt afgesproken ( de marktwerking staat in de zorg nu meer en meer onder discussie ) en de NZA moet dit kunnen handhaven
2. De grotere praktijken moeten tijd en misschien financiële hulp hebben tot verandering
3. De zorgverzekeraars krijgen een actievere rol om Noni patiënten huisartsenzorg aan te bieden