Het afgelopen jaar is in Medisch Contact een aantal tuchtzaken gepubliceerd, met daarin voor huisartsen zeer bedreigende conclusies van het tuchtcollege. VPHuisartsen is zeer geschokt door het toenemend aantal onbegrijpelijke uitspraken.
Zo was er de zaak van de collega die na enkele patiëntencontacten een ambulance naar een patiënt stuurde, waarbij huisartsen door de tuchtrechter ‘en passant’ gesommeerd werden om altijd de post van de voorgaande avond en nacht (van de huisartsenpost) vóór aanvang van het spreekuur verwerkt te hebben, en zo nodig ook al actief contact te zoeken met die personen die misschien wel een follow-up behoeven. Een nieuwe norm die nergens beschreven was!
Daarna het werkelijk bizarre geval van de jeugdarts die werd neergestoken, maar door diezélfde patiënt werd aangeklaagd voor het tuchtcollege! Het tuchtcollege achtte zich -zei het met schroom- ontvankelijk, en de collega huisarts kon nog lange tijd in extra spanning zitten omtrent de uitspraak, en de mogelijke confrontatie met de dader.
Dit was voor VPHuisartsen reden om in de recente ledenpeilingen te gaan polsen bij onze leden hoe zij hier tegen aan keken, en of wij als VPHuisartsen hier iets mee moesten gaan doen. De verontwaardiging was namelijk telkens maar kort, en we gingen weer over tot de orde van de dag. Maar uit de gesprekken met de leden is gebleken dat veel van onze collega’s aangeslagen zijn door deze uitspraken en erg onzeker over wat dit betekent voor de uitoefening van hun vak. En terecht. Velen voelen zich vogelvrij in de spreekkamer. Velen meldden ook, dat als hen dit zou overkomen, zij zouden stoppen met hun werk. We hebben het hier over betrokken praktijkhouders met hart voor de patiënt!
Deze week kwam er nog een dreun overheen, voor ons de druppel: https://www.
De huisarts wordt door klaagster van alles verweten, en het tuchtcollege geeft een waarschuwing om volledig andere redenen. Eén reactie in dit artikel was zeer treffend: “Om redenen, aan het algemeen belang ontleend, zal deze beslissing worden gepubliceerd.”
De vraag aan het college moet dan zijn wat zij het algemeen belang vinden? Massale steun aan deze huisarts en hoon voor het college? Wij kunnen werkelijk geen enkel leerpunt uit deze casus halen. You’re dammed if you do and you’re dammed if you don’t.
Wij begrijpen best dat er geen hoger beroep is aangetekend. De energiedrain weegt waarschijnlijk niet op tegen het resultaat
Er zijn voldoende voorbeelden waarin tuchtrecht heel goed heeft gewerkt, en waarbij de uitspraak tot verbetering van de patiëntenzorg heeft geleid. Artsen maken inschattingen die achteraf onjuist blijken te zijn, of fouten, misschien wel elke week of elke dag, en sommige fouten zijn daadwerkelijk verwijtbaar. De meeste collega’s stellen zich daarvoor ook toetsbaar op, en willen graag leren van hun fouten, en die van hun collega’s. Het tuchtrecht kan ons hierbij helpen, hoewel niemand daar zelf bij betrokken wil zijn uiteraard.