Vrijdag 11 december vindt bij de rechtbank te Arnhem het Hoger Beroep plaats van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) tegen VZVZ, de beheerder van het Landelijk Schakelpunt (LSP). De huisartsenorganisatie keert zich tegen het bestaan van het LSP dat aan zorgverleners de mogelijkheid biedt om elektronisch met elkaar te communiceren en medische persoonsgegevens uit te wisselen. Het patiëntendossier van de huisarts staat daarbij centraal.
Het LSP is de private opvolger van zijn publieke voorganger, het Landelijk EPD, dat in 2011 door de Eerste Kamer werd afgestemd.
Onaanvaardbare omgang
Vanaf het ontstaan van het Landelijk EPD, later genoemd LSP, heeft VPHuisartsen haar bezwaar geuit tegen dit systeem. Het is niet de moderne elektronische toepassing van hoe zorgverleners met elkaar wensen te communiceren. Het dwingt zorgverleners tot een andere, onaanvaardbare omgang met hun beroepsgeheim. Dit leidt volgens VPHuisartsen tot een inbreuk op de vertrouwelijkheid en privacy in de spreekkamer. Ook is deze beroepsorganisatie ervan overtuigd dat het systeem niet tot veiliger zorg leidt, zoals VZVZ beweert, maar juist tot meer risico’s en verslechtering van zorg.
Het grootschalige LSP-project dat inmiddels vele honderden miljoenen heeft gekost, blijkt functioneel nauwelijks van de grond te komen en mist het beoogde maatschappelijke draagvlak. De voorzitter van de ICT-onderzoekscommissie van de Tweede Kamer was van mening dat het Landelijk EPD in elk opzicht faalde. Met de opvolger, het LSP, is het tot op heden niet anders gegaan.
VPHuisartsen eist in het hoger beroep het stopzetten van de zorginfrastructuur LSP en komt hiermee op voor het recht van burgers op bescherming van hun privacy in het persoonlijke en vertrouwelijke contact met hun huisarts.
Samenspraak
De huisartsen wijzen erop dat zij voorstander zijn van veilige elektronische communicatie in de zorg, in samenspraak en met toestemming van de patiënt om wiens onderzoek of behandeling het gaat.
VPHuisartsen hoopt dat het geldverslindende LSP gestopt zal worden en dat nu geïnvesteerd gaat worden in een elektronisch communicatiesysteem dat aansluit op de huidige manier van werken in de zorg en waarbij privacy, vertrouwelijkheid en gerichte uitwisseling hoog in het vaandel staan.
Hoe is eea verlopen vandaag?
Wanneer is de uitspraak?
De functionaliteit is inderdaad minimaal. Op een punt lijkt er wel wat voortgang, namelijk de medicatie bewaking, maar ook dat komt onvoldoende van de grond. zo slecht dat volgens mij de Inspectie Gezondheidszorg hierop moet inspringen. Het oude OZIS systeem gaf een redelijk goede uitwisseling van deze en ook andere gegevens. Iedereen erop aansluiten, na aandringen van de inspectie, gaf kennelijk een voor die inspectie acceptabele dekking voor medicatieveiligheid. Nu is het OZIS afgeschaft, geen goed functionerend alternatief en de inspectie laat niets van zich horen.
De vraag of er een veilig communicatie netwerk kan komen blijft: de privacy eisen en de commercialisering van de internetplatforms waarop vrijwel alle informatiesystemen zijn gebaseerd ( denk aan advertentie pop-ups, in the cloud opslaan en WINDOWS 10 met zijn “op maat gemaakte aanbiedingen”) gaan steeds meer met elkaar botsen.
Wat moet je als er geen alternatief meer toegelaten is: het OZIS systeem werkte goed, had een goede dekking en het fiat van de inspectie gezondheidszorg. Maar het was in strijd met privacy. Daarom is er uit maareen optie gekozen die wel wat privacy garandeert maar daardoor ook de functionaliteit niet van de grond laat komen. Zelfs het enige deel van het LSP dat nu iets lijkt te doen, de medicatie gegevens uitwisseling, haalt een onvoldoende: te vaak zijn er geen gegevens, onvoldoende opt-in’s in de hele lijn die afgezocht dient te worden en ook is er dan nog de time-out zodat er geen data over komen. Als geheel dus onbetrouwbaar.
De privacy vraag is eigenlijk een onmogelijke opgave: enerzijds alles afschermen van de buitenwereld, anderzijds moeten de informatie systemen via web-applicaties over het internet met elkaar communiceren. Daar zal vroeg of laat een data-mining op losgelaten worden en ligt alles open en bloot.
prima gedaan VH!!
er zijn goede alternatieven, maar er is zoveel geld weggegooid aan een goedkoop, kraakbaar, patientendossier, laten huisartsen ZELF bedenken hoe ze de hen toevertrouwde informatie veilig kunnen delen, waarbij de patient, dwz de eigenaar van het dossier, eindregie houdt.
Doe dit bottom up. Mij part door het roer moet om, als VPH daar maar deel vanuit maakt.
Ik ben nu wel benieuwd naar de uitspraak van het LSP hoger beroep. Ik kan nergens op internet iets hierover terugvinden. Het is vandaag alweer 15 december.
Zie https://www.vphuisartsen.nl/nieuws/verslag-hoger-beroep-vphuisartsen-tegen-vzvz-en-het-lsp/