Overheid en politiek kijken terug op 3 jaar ‘Ontregel de zorg’ en evalueren hoe dit programma onder een nieuw kabinet voortgezet moet worden. Via de infographic en het nieuwsbericht vindt u een goed overzicht van de resultaten.
VPHuisartsen heeft in de afgelopen jaren flink wat dossiers kunnen inbrengen via de landelijke werkgroep ‘Bureaucratie & Administratieve lastenverlichting (B&AL) waarin we samenwerken met LHV, NHG, Ineen, VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VGZ en NZa.
We moeten zeker toegeven dat de sfeer rondom het programma Ontregel de zorg en binnen de werkgroep altijd zeer constructief is geweest en iedereen op zoek is naar een flinke lastenverlichting. Er zijn zeker ook goede resultaten geboekt, maar uiteraard zijn we er nog niet. Zoals minister van Ark ook duidelijk verteld in haar filmpje, we moeten blijven onkruid wieden. Als het ene knelpunt is opgelost komt er elders weer een nieuwe bureaucratische regel tevoorschijn. Wat dat betreft blijven we via B&AL nieuwe knelpunten aandragen en strijden we bijvoorbeeld al een tijd tegen de tenenkrommende beleidswijzigingen rondom hulpmiddelen die zorgverzekeraars maar blijven doorvoeren.
Stappen maken binnen uw eigen kringen
U zelf kunt vaak ook nog flinke stappen maken door u regelmatig te informeren over geschrapte regels. Via de website van ‘Het roer gaat om‘, welke binnenkort wordt vernieuwd, en ‘Ontregel de zorg‘ op de pagina voor de Huisartsenzorg, vindt u alle voorbeelden van regels die zijn geschrapt. Vaak is het nog een gewoonte om vast te houden aan oude procedures, terwijl deze al lang aangepast zijn. Informeer uw eigen organisatie hier regelmatig over en neem ook de tijd om externe partijen hier op te wijzen. Het kost soms wat meer tijd, maar vervolgens kunt u er voor zorgen dat ook binnen oude bestaande processen toch verzoeken en regels geschrapt worden en daarna permanent wegblijven.
Klankbordgroep
VPHuisartsen heeft via B&AL geopperd om de werkgroep ook een klankbord status te geven. Zodanig dat de overheid en zorgverzekeraars in de toekomst nieuwe beleidsregels eerst kunnen toetsen via dit samenwerkingsverband. We blijven uw signalen over diverse ervaren lasten inbrengen maar zouden nog liever zaken al bij de bron voorkomen. Als men eerder bewust is van het effect van invoering kan er al veel sneller op de rem getrapt worden. Dat kost veel minder energie dan het later proberen terug te draaien.
Informatie Ontregel de Zorg:
– Website werkgroep B&AL
– Website Ontregel de Zorg
– Infographic Ontregel de Zorg
– Filmpje minister van Ark