Uit de ledenraadpleging (3-8 september) rondom het Integraal Zorgakkoord (IZA) blijken de meningen over het IZA verdeeld en een meerderheid van de VPH leden niet positief over de behaalde onderhandelingsresultaten. De dossiers ANW en Meer tijd voor de patiënt (MTVP) kwamen duidelijk als belangrijkste knelpunten uit de enquête, maar scoorden relatief het minst slecht in het oordeel. Uit de reacties die ons via verschillende kanalen hebben bereikt, blijkt dat vooral het gebrek aan een gedetailleerde uitwerking en concrete toezeggingen het oordeel sterk beïnvloed hebben. Ondanks de potentie van het akkoord ontbreekt het vertrouwen in een daadwerkelijke succesvolle uitvoering ervan.
Proces
Er is de afgelopen maanden intensief overleg geweest in het kader van het IZA. VPH is nauw betrokken geweest in een adviserende rol bij de gesprekken die LHV namens de huisartsen heeft gevoerd. Bij sectorspecifieke overleggen over ANW en MTVP is VPH ook zelf aanwezig geweest. Daarbij is het steeds inzet geweest dat, naast de al gerealiseerde afspraken in het concept IZA, ons actieplan ANW (incl. aangepaste tarieven) door moet kunnen gaan èn dat er nu echt een goede regeling moet komen voor ‘Meer tijd voor de patiënt’. Zonder deze toezeggingen zouden wij het IZA niet steunen. Deze toezeggingen zijn op het laatste moment, onder grote druk rondgekomen.
Toezeggingen minister
Ondanks dat het IZA, met zoveel deelnemende partijen, niet voor de huisartsenzorg alleen nog specifieker gemaakt kan worden, zijn wij toch direct aan de slag gegaan met de zorgen uit de ledenraadplegingen. Dit weekend is er op verschillende niveaus gekeken hoe er meer garanties toegevoegd kunnen worden voor de huisartsen, waarmee we het vertrouwen krijgen dat het grote pakket aan toezeggingen ook echt gerealiseerd gaat worden. Er kan over 4 jaar niet wéér sprake zijn van een onderbesteding. De beide ministers (Kuipers en Helder) en het ministerie zijn de afgelopen dagen intensief in contact geweest met de huisartsenorganisaties en hebben in directe contacten en een uiteindelijke persoonlijke brief van Minister Kuipers deze toezeggingen gedaan. Hierin staat nog specifieker benoemd op welke thema’s ingezet gaat worden met de garantie dat de minister direct betrokken blijft zodra er afspraken niet nagekomen worden. Deze brief is ook bindend voor eventuele opvolgers.
VPH bestuur overtuigd van meerwaarde IZA
Het Integraal Zorgakkoord bevat voor de huisartsenzorg een aantal zeer cruciale punten welke op korte termijn de druk op de huisartsenzorg significant moeten gaan verlagen, waaronder:
- Het actieplan ANW wordt duidelijk onderstreept en de NZA komt uiterlijk 1 oktober met gedifferentieerde- en passend verhoogde tarieven voor alle huisartsen. De ingreep in de ANW kan hierdoor per 1-1-2023 plaatsvinden.
- De stip op de horizon in de vorm van de integrale spoedpost wordt helder beschreven en de weg er naartoe wordt momenteel uitgewerkt. Binnen het IZA is zwart op wit komen te staan dat de huisartsen inschrijftarieven geen onderdeel meer zullen zijn van de spoedzorg bekostiging.
- Meer tijd voor de patiënt zal per 1-1-2023 voor een groot aantal praktijken, welke hier al klaar voor zijn, van start gaan. In 2023 nog één jaar via segment S3, onderzocht wordt hoe dat vanaf 2024 structureel in S1 kan. Het tussenjaar in S3 is bedoeld om de drempel zo laag mogelijk te laten zijn, en het ook in januari 2023 zonder vertraging te kunnen laten starten. Transitiemiddelen zullen worden ingezet als er meer dan een verwacht aantal praktijken op kortere termijn kunnen starten met MTVP. De minister zal er op toezien dat deze transitie zal gaan slagen en niet verzandt in ingewikkelde voorwaarden.
- Maatregelen om de wachtlijsten in de GGZ terug te dringen zijn dusdanig concreet dat een forse daling te verwachten is en de verantwoordelijkheid voor de patiënt, komt, na het verstrijken van de Treeknorm, bij de GGZ te liggen.
- Er wordt via de regio organisaties extra budget gereserveerd voor ondersteuning op ICT gebied, gegevensuitwisseling, huisvesting problematiek en arbeidsmarkt vraagstukken.
Het IZA scoort nog steeds niet goed op ondersteuning op huisvestingsgebied door lokale overheden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft recent een brief gestuurd om -buiten het IZA om- een belangrijke rol te gaan spelen in o.a. de huisvesting uitdaging en het sociaal domein. De herijking van onze tarieven, i.v.m. de sterk gestegen kosten, kan niet via het IZA geregeld worden. We hebben om deze reden via de juiste route bezwaar gemaakt tegen de tarieven van de NZa voor 2023
Kortom, we stonden op het Malieveld met 4 punten, te weten: MTVP, ANW, wachtlijsten en huisvesting. Op de eerste 3 punten is naar onze mening een goed resultaat gehaald, alleen het laatste punt was niet binnen het IZA te regelen.
VPH bestuur adviseert om het IZA te ondertekenen
Concluderend heeft het VPH bestuur voldoende garanties gezien om positief te adviseren over de ondertekening van het IZA. De bezwaren uit de ledenraadpleging worden door ons herkend. We zien en horen vooral een gebrek aan vertrouwen tussen huisartsen en zorgverzekeraars en daarmee weinig vertrouwen dat afspraken nagekomen zullen worden. Met de toezegging van de minister hebben we de maximale garanties gekregen die we konden krijgen. De forse extra investering van 1,2 miljard de komende 4 jaar in de huisartsenzorg op de essentiële punten als de ANW en MTVP zijn dusdanig dat wij kunnen zeggen dat dit akkoord een belangrijk verschil gaat maken. Wij zijn van mening dat we binnen het huidige zorgstelsel er op dit moment het maximale uit hebben weten te halen. Omdat de NZA uiteindelijk over de tarieven gaat, lijkt voor velen de harde garantie op diverse thema’s te ontbreken. Deze garanties zijn er echter wel degelijk en deze zijn afgelopen weekend nogmaals in de brief van de minister bevestigd.
Ons advies aan de LHV en LHV-ledenraad zal zijn om 12 september het Integraal Zorgakkoord namens de huisartsen te tekenen.
Wij hebben er vertrouwen in dat de komende maanden de overgebleven details verder in worden gevuld. In de contacten met de betrokken partijen hebben we voldoende vertrouwen opgedaan om tot een succesvolle uitwerking te komen.