Aan de aanpassing van de wet BIG die op 1 april ingaat zitten prima kanten. Vooral de verbeteringen op het gebied van het tuchtrecht zijn veelbelovend.
Het zal echter niemand zijn ontgaan dat er plots een ander konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. Per 1 april moeten BIG-geregistreerden overal waar ze hun naam bekend maken ook hun BIG-nummer gaan publiceren. Dit zou meer transparantie in de zorg moeten opleveren? VPHuisartsen ziet vooral overbodige administratieve handelingen en extra kosten en roept op tot het negeren van dit specifieke onderdeel van de nieuwe wet.
Transparantie is prima, en dat er -bij uitzondering- frauduleuze ‘artsen’ of andere hulpverleners bestaan is op zijn zachtst gezegd vervelend. Maar zorg als overheid dan dat het voor die incidentele patiënt die een zorgverlener wil controleren eenvoudiger is om centraal te checken of en hoe deze zorgverlener geregistreerd staat. Voeg er desnoods een vestigingsplaats of een foto aan toe. De beheerders van het BIG register kunnen er vast een goede oplossing voor vinden.
Voorkom in ieder geval dat duizenden (huis)artsen en andere BIG-geregistreerde zorgverleners hun naambordjes, sociale media-accounts, praktijkfolders, wachtkamerschermen, websites, visitekaartjes en zelfs factuur- en briefpapier moeten gaan aanpassen. Veel werk en minstens zo veel kosten welke niets bijdraagt aan meer transparantie, maar wel aan extra administratieve handelingen en nóg minder tijd voor de patiënt. Het ministerie zou nu echt een goede bijdrage kunnen doen aan de schrapsessies en laten zien dat de signalen uit het werkveld zijn begrepen.
VPHuisartsen ziet dat de KNMG en beroepsverenigingen vragen om uitstel en aanpassing. Wij vinden dat dit onderdeel van de aanpassing in de wet BIG helemaal niet uitgesteld hoeft te worden. Het moet volledig van tafel!
VPHuisartsen is van mening dat we dit specifieke onderdeel van de wet moeten negeren, omdat het totaal niet strookt met eerder gemaakte afspraken over het terugdringen van administratieve lasten.
Wij kunnen ons niet voorstellen dat de inspectie hier daadwerkelijk haar kostbare tijd aan zal gaan verdoen, het heeft immers niets met kwaliteit te maken.
Mocht er onverwachts toch strenge handhaving volgen, ondanks deze duidelijke signalen uit de artsenwereld, dan biedt VPHuisartsen haar leden graag ruime juridische ondersteuning!
foto: Marcel van den Bergh