De afgelopen maanden bent u via diverse media geïnformeerd dat huisartsen de werkdruk op de huisartsenpost als te hoog ervaren en er dringend behoefte is aan oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat de zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren (ANW) behapbaar blijft. Eerder berichten wij daarover ook op deze site. Tevens zijn wij druk doende om in den lande één of meerdere pilots op te zetten.
VPHuisartsen heeft een duidelijke eigen visie op de ANW, zoals verwoord in dit document en is het zeker niet altijd eens met de visie van Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) of InEen. Toch werken wij in breder verband met hen samen. Bijvoorbeeld door het lanceren van de ‘gereedschapskist’ te ondersteunen. Dit is een website met praktijkvoorbeelden die kunnen helpen om de werkdruk op de huisartsenpost te verlichten.
Op www.lhv.nl/praktijkvoorbeelden-anw kunnen huisartsen en medewerkers van huisartsenposten (HAPs) zich laten inspireren om met de werkdruk op hun post aan de slag te gaan. De circa twintig voorbeelden zijn de eerste, in een veel grotere reeks. Ook roepen we huisartsen en posten in het land op om hun praktijkvoorbeelden met ons te delen.
Deze nieuwe website is één van de stappen op weg naar een toekomstbestendige ANW-zorg. We zijn blij dat we hier als huisartsenorganisaties samen in optrekken. Problematiek uit de dagzorg komt terug in de avond- en nachtzorg en vice versa. Als huisartsenorganisaties blijven wij ons ervoor inzetten dat de acute huisartsenzorg voor iedereen bereikbaar blijft, zowel overdag als tijdens ANW-uren. Het probleem is echter breder dan alleen de huisartsenzorg en kan niet door één partij worden opgelost. De hele acute zorgketen staat onder grote druk. Wij willen samen met ketenpartners ervoor zorgen dat er voldoende tijd en geld is om patiënten van de juiste zorg op de juiste plek te voorzien en het gezamenlijk aankaarten waar bestaande regels dit in de weg staan.
<<<< InEen, LHV en VPhuisartsen lanceren een website met praktijkvoorbeelden die kunnen helpen om de werkdruk op de huisartsenpost te verlichten. Op http://www.lhv.nl/praktijkvoorbeelden-anw kunnen huisartsen en medewerkers van huisartsenposten zich laten inspireren om met de werkdruk op hun post aan de slag te gaan. <<<<
Aldus de wervende tekst bij deze nieuwe website, waaraan VPH zich ook heeft verbonden. Volgens mij een afleidingsmanoeuvre, waarbij de eerder door mij genoemde roze olifanten in de kamer ( dienstplicht alleen voor praktijkhoudenden en de risicomijdende NTS) weer zorgvuldig buiten beeld worden gehouden.
Praktisch gezien is deze website ook onhandig: hoe kan een belangstellende te weten komen dat iemand een nieuw ludiek idee heeft geplaatst? Steeds alle items maar weer nalopen om te zien of er zoiets nieuws bijstaat? Dat gaat het niet worden.
Een afleidingsmanoeuvre dus mijns inziens. Vreemd dat VPH zich daarvoor heeft geleend.
Het probleem is het enorme verschil in perceptie van de zorgverlener en die van de zorgvrager omtrent ANW en ook omtrent Acute Zorg.
Het is de instelling van zorgverleners dat ANW uren gelijk staan aan beschikbaar zijn voor Acute Zorg.
Dat is het niet voor de moderne zorgvrager. En zal het ook niet worden.
De zorgvrager vraagt zorg, ook gedurende de wat de zorgverlener ANW uren noemt.
Het idee van beschikbaarheid voor Acute Zorg in ANW uren is onhoudbaar en ook niet van deze tijd.
Huisartsen hadden daar al lang op moeten anticiperen in plaats van zich het vuur uit de sloffen lopen voor een ANW fooi.