Onderstaand de brief die aan de heer M.A. Ruys, interim-voorzitter van de NZa, is geadresseerd. Deze is ook als pdf toegevoegd aan de te downloaden bestanden op de site.
Amsterdam, 11 januari 2014
Geachte Heer Ruys,
Op dit moment hebben ongeveer 500 huisartsenpraktijkhouders in ons land geen contract met hun preferente zorgverzekeraar over de levering van Huisartsenzorg 2015. Gezien de regelgeving bestaat er dan ook geen contract met andere zorgverzekeraars. Dit representeert ruim 1 miljoen verzekerden. Normaal dienen de zorginkoopcontracten in november getekend te zijn. Het betreft met name huisartsen met VGZ als preferente zorgverzekeraar, vooral werkzaam in Noord Holland en Limburg. Een aantal van hen is lid van onze beroepsorganisatie VPHuisartsen. Met deze leden en veel andere huisartsen in ons land, maken we ons ernstig zorgen over de actuele contracteringsproblemen met in dit geval zorgverzekeraar VGZ.
In de ‘Richtsnoeren voor de zorgsector’ van de NMa uit maart 2010, wordt expliciet ingegaan op de mogelijkheid onderhandelingen te laten plaatsvinden via een zorgmakelaar [hfdst 6.3.3. art. 251-255. Er wordt echter niet vermeld wat te doen als zorgaanbieder indien een zorgverzekeraar i.c. VGZ aangeeft geen prijs te stellen op onderhandelingen via een zorgmakelaar en het contract als ononderhandelbare juridische overeenkomst tussen VGZ en huisarts beschouwt, een zogenoemd TROG-contract (Tekeken-Rechts-Onder-Graag).
De weigering van VGZ om met huisartsen – via een zorgmakelaar – te onderhandelen over de leveringsvoorwaarden van het huisartsgeneeskundig zorgaanbod, heeft ernstige gevolgen. Zowel voor verzekerden die niet de zorg ontvangen of gefinancierd krijgen waarvoor zij hun premie betaalden en dachten een polis te hebben afgesloten, als voor de zorgaanbieders die de kwaliteit van hun praktijkvoering en zorgaanbod niet zullen kunnen handhaven bij een omzetderving van 20-30% bij een contractloze hulpverlening aan hun patiënten.
Mede namens ons betrokken leden verzoeken wij u als Toezichthouder te onderzoeken in welke mate in beschreven zaak sprake is van misbruik van marktmacht door de preferente zorgverzekeraar VGZ en of het weigeren te onderhandelen past binnen een integere marktwerking.
Wij vragen u met spoed deze zaak te behandelen. Hoewel VGZ de noodzakelijke financiering aan contractloze zorgaanbieders (deels) kan weigeren, hebben deze zelf immers niet de vrijheid zorg die verzekerden van de huisarts mogen verwachten, op gelijke wijze te weigeren.
Tevens vragen wij uw oordeel over het feit dat VGZ haar (potentiële) verzekerden bewust misleidt door op haar website te vermelden dat desbetreffende huisartsen door VGZ gecontracteerd zijn en hun zorg dus zonder beperkingen toegankelijk is voor VGZ-verzekerden. Wanneer verzekerden navraag doen worden zij hierover al langere tijd verkeerd voorgelicht. Wij vragen u dit ook bij uw onderzoek te betrekken en zo mogelijk hiertegen op te treden.
In afwachting van uw antwoord,
Met vriendelijke groet,
Namens VPHuisartsen
W.N. van den Berg, voorzitter
J.C. Nobel, secretaris