‘Meer tijd voor de patiënt’, en vooral ook het huisartsenteam, is essentieel voor een toekomstbestendig praktijkhouderschap. In de afgelopen weken is er onder hoge druk gewerkt aan een ‘Leidraad Meer tijd voor de patiënt’ (MTVDP) waar huisartsen, regio organisaties en zorgverzekeraars mee aan de slag kunnen in 2023. Een moeizaam proces maar wel één met een resultaat waarbij zorgverzekeraars verder zijn gegaan dan in eerste instantie in het Integraal Zorgakkoord afgesproken was.
De definitieve leidraad is uiteindelijk een goede raadgever voor het inrichten van MTVDP in uw eigen praktijk, maar wanneer u het voor het eerst bekijkt kan het als overweldigend op u overkomen. Wellicht dat de verschillende interventies overkomen als onoverkoombare hordes. Uit de ervaringen binnen de MTVDP pilots bleken deze aanpassingen in uw praktijk toch heel overzichtelijk met bovendien een heel bevredigend en soms zelfs meer dan verrassend eindresultaat.
Om tijd van doorlezen van de hele leidraad te besparen of vooraf toch meer nuance aan te brengen hierbij de belangrijkste punten:
- Vanaf 1 april 2023 t/m 1 januari 2024 kunnen alle huisartsenpraktijken verdeeld over 4 kwartalen instromen en een S3 module MTVDP afsluiten met hun preferente zorgverzekeraar. In het IZA was oorspronkelijk 4 jaar afgesproken. Als eerste zullen de pilot praktijken een doorstart maken, aangevuld met praktijken die aangeven al klaar te zijn voor implementatie. De verwachting is dat de meeste praktijken, verspreid over de kwartalen en in ieder geval voor het einde van het jaar, klaar zullen zijn om te kunnen instromen.
- Iedere praktijk ontvangt direct vanaf het eigen startmoment 100% financiering.
- Voor deze financiering is 220 miljoen per jaar verdeeld over 17,2 milj. patiënten beschikbaar en zal per ingeschreven patiënt worden uitgekeerd.
- U krijgt hierdoor de ruimte om te investeren in uw praktijk en uw team en kunt kiezen uit een aantal bewezen effectieve interventies vanuit de eerdere regionale pilots, welke gegarandeerd meer tijd opleveren.
- Door deze interventies zal de gemiddelde consultduur van 10 naar 15 minuten stijgen.
- Samen met uw collega’s in de regio maakt u een kleine keuzelijst aan interventies die door uw regio organisatie ondersteund kunnen worden. De individuele praktijk behoudt de vrijheid om zelfstandig uit deze shortlist keuzes te maken.
- De contractering en uitbetaling verloopt rechtstreeks tussen de praktijk en de preferente zorgverzekeraar.
- De regio organisaties worden vanuit een ander budget gefinancierd om de ondersteuning te verlenen.
- Praktijken kunnen in 2 jaar tijd na de start verschillende interventies implementeren. Hiertoe zijn er meerdere interventies mogelijk (zie onderstaand), waaruit de huisartsen en regio organisatie samen een keuze kunnen maken.
- Er worden geen resultaat verplichtingen afgesproken, alleen inspanningsverplichtingen.
- Binnen het IZA is afgesproken dat er per 2024 gestreefd wordt om MTVDP structureel binnen het inschrijftarief (S1) gefinancierd te krijgen. De NZA zal hiervoor medio 2023 met een advies komen.
Minimale horde
Om in te kunnen stromen moet iedere praktijk voldoen aan een minimale horde.
Deelnemende praktijken committeren zich aan de leidraad MTVDP, waarin staat beschreven hoeveel interventies minimaal gekozen moeten worden en op welke termijn invoering dient te gebeuren.
Het creëren van een lerende omgeving middels intervisie gericht op MTVDP. Welke mag aansluiten bij huidige intervisie structuren.
Er wordt gezamenlijk een regionale aanpak vorm gegeven met ondersteuning van de regio organisatie, waarbij iedere praktijk binnen het regionale plan wel eigen afwegingen kan blijven maken.
Interventies
In de leidraad worden de mogelijke interventies beschreven waaruit u met uw regio een shortlist kunt selecteren. Voorbeelden van interventies zijn:
- Uitbreiding van personeel (Huisartsen, POH’s, SOH’s, Doktersassistenten, VS of PA)
- Taakherschikking (bijvoorbeeld SOH spreekuur)
- Triage trainingen
- Meekijkconsulten
- Trainen van het ‘goede gesprek’
- MDO/ casuïstiek met het sociaal domein, tweede lijn of GGZ, waardoor patiënten sneller op de juiste plek terecht komen
- LEAN werken
- Invoeren Time-out verwijzingen (uitgestelde verwijzingen, waarbij patiënt overdenk tijd krijgt voor verwijzing in gaat)
- Implementeren van E-health
- Samenwerking met het wijkteam/ wijkmanager
- Trainingen rondom SOLK/ ALK of positieve gezondheid
- Beeldbellen en/ of e-mail/ chat contact met patiënten
- etc.
Contractering van de ‘prestatie MTVDP’
De zorgverzekeraars werken in de komende weken de contracteringsvorm van MTVDP verder uit met gedetailleerde beschrijving van de prestatie. Begin 2023 zal iedere praktijk concreet een contractvoorstel kunnen bekijken. Hierbij is afgesproken dat in de prestatie geen resultaatsverplichting opgenomen wordt (bijv minder verwijzingen dan voorheen) maar wel een implementatieverplichting van de gekozen interventies.
Kansen voor het praktijkhouderschap: mening van VPH over MTVDP
Met deze leidraad MTVDP wordt de basis huisartsenzorg eindelijk versterkt. Voor VPH is juist de gewone reguliere huisartsenzorg van groot belang: zonder versterking van de basiszorg is het praktijkhouderschap niet toekomstbestendig. Daarbij vinden we dat met name S1 versterkt moet worden. Wij zullen dan ook scherp blijven op de voortgang van MTVDP richting S1.
Aanmelden webinars (Save de date)
Uiterlijk begin januari ontvangt u een uitnodiging voor deelname aan één van de twee identiek georganiseerde webinars op 12 januari (19:30) en 17 januari (20:00). Tijdens de webinars kunt u kennis nemen van veel meer praktische uitwerking van MTVDP en het actieplan ANW. Direct na afloop kunt u uw mening achterlaten welke wordt meegenomen in het besluit of MTVDP en het actieplan ANW aan de verwachtingen voldoet en voldoende is om het Integraal Zorgakkoord door de huisartsenorganisaties te laten ondertekenen. Definitief te kunnen starten met deze extra financiering en direct ook mee te kunnen praten over verdere ontwikkelingen binnen het IZA. Als huisartsenorganisaties willen we graag direct invloed gaan uitoefenen door aan tafels te zitten waar er met ons, i.p.v. over ons, gesproken zal gaan worden over toekomstige ontwikkelingen binnen de zorg en specifiek het IZA.
Meer informatie: