Vergeet niet te kijken naar deze indrukwekkende documentaire. VPH is benieuwd naar de maatschappelijke discussie die het wederom los zal maken en hoopt op een positieve beïnvloeding van de betrokken instanties.
Aankondiging van de makers
In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de protocollen om een stervende kankerpatiënt palliatief te sederen. Als zijn co-assistente hier melding van maakt, wordt hij zonder wederhoor door de Inspectie en het OM beschuldigd van moord. Kort hierna maakt hij een einde aan zijn leven. In documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’ zien we hoe weduwe Anneke Tromp de strijd aangaat met de Staat voor eerherstel van haar man.
Regisseur Sarah Vos filmde drie jaar lang weduwe en arts Anneke Tromp in haar gevecht tegen de Staat om eerherstel van haar overleden man, huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Een gevecht dat Anneke Tromp, na bijna drie jaar procederen, uiteindelijk bij de Raad van State wint. De Staat keert haar weliswaar de hoogste schadevergoeding voor immateriële schade ooit uit, maar wijst elke verdere vorm voor verantwoordelijkheid voor de tragedie die zich heeft afgespeeld af. Zo ontvouwt zich in de documentaire een uiterst pijnlijk en tragisch verhaal dat roept om een hernieuwd medisch-ethisch, maatschappelijk én politiek debat over de ontstane angstcultuur onder huisartsen bij acute stervensbegeleiding. Een angstcultuur die ook verstrekkende maatschappelijke gevolgen heeft voor iedereen die hiermee te maken krijgt.
Uitzending
De documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’ zal Maandag 6 mei om 20:25 uitgezonden worden op NPO2.
VPHuisartsen is na een preview onder de indruk van de documentaire en is benieuwd naar de discussie die het (wederom) los zal maken onder huisartsen en in de maatschappij. Het sluit aan bij de huidige ontwikkelingen waarbij VPH aandringt op meer haast bij de aanpassingen in bijvoorbeeld het Tuchtrecht die recent ingezet zijn. Hopelijk leidt een maatschappelijke discussie tot een rem op de juridisering en minder angst bij het nemen van de toch al lastige medische beslissingen bij terminale patiënten.
We raden u zeker aan op één van de drie momenten tijd vrij te maken en de documentaire te bekijken en na te bespreken met collega’s.
Wat leef ik mee met mw Tromp. En wat een verhaal. Ongelofelijk hoe verkeerd Dr Tromp is behandeld. Mijn grote complimenten aan deze uitzending, hoe t gemaakt is, en wat mooi dat een vrouw dit ondanks haar enorme pijn dit voor haar man gedaan heeft. Met vriendelijke groet, Esther van Vliet. ( werkzaam in een ziekenhuis)