Het rapport kunt u in zijn geheel via de website van de Rekenkamer inzien. Volgens Zorgvisie reageerde Vendrik uiterst kritisch op het rapport: ‘Je kunt er nog geen deuk mee in een pakje boter slaan’.
Voor huisartsen werd al in 2011 [pdf] op dit dossier een voorlopige besparing ingeboekt van 110 miljoen euro, met meteen een structurele korting van 22 miljoen (als onderdeel van de macrokorting van 98 miljoen euro, toegepast per 2012). In het convenant VWS-LHV werd deze eerdere afspraak vervangen door een nieuwe afspraak om nog doelmatiger voorschrijven, nu met een resultaatverplichting om per jaar macro 50 miljoen te besparen. ((Convenant huisartsenzorg (2012/2013) tussen LHV en Minister van VWS, 15 juni 2012, pg 4, item 15,16 en 17))
In het hoofdlijnakkoord met de huisartsen werd deze afspraak om structureel 50 miljoen te besparen op dit dossier voor vier jaar verlengd. ((Onderhandelaarsresultaat eerste lijn 2014 tot en met 2017, tussen LHV, LOK, LVG, VHN, ZN en VWS, pg. 3, item 20 en met voetnoot 4)) Dit leidde wederom, vanwege het met een opbrengst van 26,6 miljoen niet halen van de target, tot een eenmalige korting van 1,43 procent van de basistarieven per 1 januari 2014 (24,5 miljoen euro). ((Minister VWS, Tweede Kamerbrief, kenmerk 180465-114861-CZ, betreft: realisatie doelmatig voorschrijven huisartsen, 5 december 2013)) De AR maakt nu in hun rapport huisartsen het verwijt dat zij ‘drie van de vier jaar de doelstelling niet hebben gehaald’.
Terechte kritiek?
Met de toegepaste kortingen en inspanningen heeft het dossier nu na zes jaar de kenmerken van een uitgeperste citroen
Huisartsen bepalen niet de prijs van een medicijn, hebben geen invloed op de inkoop door verzekeraar, hebben amper invloed op herhaling van in tweede lijn voorgeschreven medicatie. En met de toegepaste kortingen en inspanningen heeft het dossier nu na zes jaar de kenmerken van een uitgeperste citroen. Bovendien wordt al sinds jaar en dag bij de keuze van geneesmiddelen in de NHG-richtlijnen het element van kosteneffectiviteit meegenomen. ((Aanvankelijk de ‘Soja-methode’ (system of objectified judgement analysis), later PROM (patient related outcome measures) met GRADE (grading of recommendations assessment development and evaluation). P.S.: en dat is inclusief ‘doelmatigheid’)) Het heeft dan ook geen zin om per 2018 een afspraak te maken over een vermeende extra opbrengst van weer doelmatig voorschrijven.
Het bij de eerste uitgifte toepassen van deze landelijke richtlijnen (NHG-formularium) voor vierhonderd huisartsgeneeskundige klachten en aandoeningen, al dan niet met hulp van EVS, moet voor de toekomst voldoende zijn voor een prestatiebeloning in het derde segment. Achteraf gezien was de overeengekomen en beloofde besparing door huisartsen van 50 miljoen euro per jaar ook geen verstandige afspraak.