Enkele maanden terug vertrok ik vol goede moed naar Nieuw Zeeland, een avontuur, een lang gekoesterde wens van mij en mijn vrouw om daar een aantal jaar te wonen. Een jaar aan formulieren, een container vol huisraad, een sollicitatie via Skype. En daar vliegen dan de eerste weken voorbij, worden maanden, en ineens is er al een soort routine.
In vogelvlucht een aantal opvallende zaken, over het systeem, de mensen, de dokters. Die dokters werken van acht tot vijf, met soms een vergadering, nog wat administratie, een half dagje dienst op zaterdag ééns in de maand. Tenminste, de huisartsen, het ziekenhuis ken ik nog niet. “Mijn” ziekenhuis staat dik een half uur verderop, maar vaak is het drie kwartier rijden. Het voorportaal van de Hel noemen ze het hier, een wachttijd op de eerste hulp van vier uur, vóórdat je wordt gezien, is gewoon. En soms langer – het ziekenhuis is namelijk gratis, de huisarts bezoeken kost NZ$ 48 – dat is dertig euro ongeveer en voor de minima best lastig. Een echo van je buik is NZ$ 260 en een lipoom weghalen idem. Men is er dus nogal wat aangelegen om in dat ziekenhuis te geraken. Overigens is er een bloeiende business van specialisten buiten het ziekenhuis, waar je al gauw NZ$ 800 neertelt voor twee plekjes op je kop die de plastisch chirurg weghaalt – maar daar kun je vanmiddag terecht, het ziekenhuis over zes maanden.
Een buurman in de straat had een moeder die wachtte op haar cataract operatie, en ook zes maanden moest wachten, trok de portemonnee – NZ$ 4200 – maar daar zat ook een verfrissing bij, een koekje bij de koffie. De rekening specificeerde dat voor NZ$ 128, tsja, da’s nog eens andere koek. Ondanks dat hij een Rolls en een Astin Martin in de garage heeft staan, was hij witheet. Begrijpelijk.
En zo is men voor het huisartsen tarief van NZ$ 48 ook al een aantal keer witheet op mij geweest, de boomlange nieuwkomer met het accent. De huisarts is tegelijk bedrijfsarts en heeft ook een soort UWV achtige functie. Elk ongevalletje, van verzwikte enkel van de werknemer tijdens rugby, tot aan de geïnfecteerde schaafwond van oma, valt onder de ACC – een soort ongevallen regeling. En dan wordt elke behandeling, foto, bezoek aan private arts, volledig vergoed. Pijn in je rug na dozen tillen op je werk, of zelfs als je je broer helpt verhuizen – vergoed.
Daar zijn dan weer vijf tijdrovende extra computer programma’s voor, en de huisarts schrijft een briefje dat je niet kunt werken. Daar zit een hobbel – want als jij meent dat iemand volgende week weer aan de slag kan, dan kan de patiënt je een sukkel vinden, en naar een “aardiger huisarts” vertrekken. Waardoor je een slechte naam krijgt, klanten verliest en zelfs failliet kunt gaan. Dus doen de artsen hier vooral heel aardig. Heb je twee dagen keelpijn? Antibiotica, prednison en codeïne, plus men neemt keelkweekjes voor de gevreesde Strep-Throat. Men is als de dood hier om wat te missen. Ieder plasje van “meisjes tussen de 14 en 54” die denken een blaasontsteking te hebben, wordt getest op zwangerschap….daar keek de lange dokter wel even van op. Maar het is wel heel aardig. Toen ik dus naar het relaas van een Maori vrachtwagenchauffeur met veel te jong versleten heup vernam, maar niet akkoord ging met een vermindering van werkuren ten laste van de maatschappij (hij vond dat hij voor die gederfde uren een uitkering kon eisen bij mij, ik verwees hem naar zijn orthopeed), toen moest hij wel afrekenen en was ik niet aardig, tsja, dan dien je een klacht in. Gelukkig is men daar niet zo van onder de indruk, en mag hij dat alsnog elders bespreken.
Zoals de antibiotica voor elk zweertje en virusje worden ingezet (het aantal voorschriften ligt hier twee en een half keer zo hoog!), zo verbaas ik me over het aantal antidepressiva voorschriften. De natuur is hier prachtig, de stranden wit de zee azuurblauw, elk bos is een paradijs – maar als men een beetje sombertjes zijn dan zijn ze “depressed” – je dient dat als huisarts te scoren middels lijsten die iets zeggen over de lijdensdruk, een klinische diagnose volstaat niet – en een onvoorstelbaar aantal mensen tussen de 12 en de 92 slikken soms tientallen jaren aaneen citalopram en slaaptabletten. Over stoppen of afbouwen valt nauwelijks een gesprek te beginnen. Idem overigens met anti-epileptica voor een halve trekkingen bedplassen tijdens dronkenschap op hun 17e staan ze stijf van de carbamazepine of valproaat. Ik heb er ééntje al succesvol laten stoppen, die is dolgelukkig, maar over een jaar weet je pas zeker of het gelukt is. Waar de één dolgelukkig is, is de ander zo somber, dat de zelfmoord onder jongeren hier schrikbarend is, ondanks de betoverende natuur. Ik heb niet de indruk dat men hier sociaal een praatje maakt, of problemen deelt. Elke dag zit er een huilend iemand tegenover me. Drie kinderen op je 24e en dan manlief die wegloopt – het is aan de lopende band loos, want zodra je zwanger bent, val je weer in allerlei interessante regelingen en uitkeringen, dus als je even niet oplet en er weer een man in beeld is voor twee weken, zijn ze weer zwanger. Of depressed, en dan gaat de ene helft bij jou om escitalopram vragen, de andere helft lost het op met methamphetamine, of P zoals het hier wordt genoemd.
Er zijn ook leuke dingen hoor, ik heb een aantal verpleegkundigen en doktersassistentes en dames aan de balie die het vuur uit de sloffen lopen om te doen wat de dokter vraagt, en ik ben de enige met mooie blauwe latex vrije handschoenen want ik weigerde die jeuk dingen, met vier dagen werken heb ik een top huis op een toplocatie en ineens een hippe vierwiel auto tot mijn beschikking en een knap boodschappenautootje, de garage is groot genoeg voor een feest en elk weekend doen we een stukje bos, strand of hangen we de toerist uit in het Hobbit dorp van The Lord of the Rings. En Kerst midden in de zomer in je korte broek was briljant, oud en nieuw aan een strand in mijn korte broek vergeet ik nooit meer,…maar oh oh oh wat zijn ze toch anders hier, soms heel inventief, en soms gewoon gestoord. En de meeste patiënten in “mijn” centrum zijn heel aardig, want de prijzen liggen vrij hoog, dus de minder bedeelden lopen de deur plat bij de goedkope huisarts in het dorp.
Huib Rutten, huisarts
Wat een verhaal Dokter Huib , je echt missen lukt nog niet want als ik een afspraak maak naar je oude praktijk krijg ik het bandje van de heer Huib Rutten . Ik spreek de nieuwe dokter dan ook aan met dokter Rutten ( vind ie niet leuk ) . Het is blijkbaar moeilijk te veranderen . Het gaat hier verder gewoon z’n gangetje . Weet niet of je dit leest maar de groeten uit Krommenie . Ed Tilleman
Hahahaha! Beste Ed, erg leuk te horen. Ik weet dat je in goede handen bent bij de nieuwe huisarts en je gevoel voor humor is fantastisch. Groet!
Wat leuk te lezen aangezien ik ook een huisarts ken die vanuit Drunen (Nederland ) een.nieuwe uitdaging is aangegaan daar zich als huisarts te stationeren. ..
Huib, mooi verhaal. Ik hoop dat je het redt.
De jongens en Erica gaan ook goed?
Hallo Huub,we hebben je verhaal over nieuw zeeland gelezen.Nou die burocratie daar is eigenlijk erger dan hier in holland.
Maar de natuur,die nog echt natuur is maakt veel goed!
Wij zijn altijd erg blij geweest met je aandacht voor onze klachten.
Heel veel leuke en ontspannen jaren daar down under.
Jan en Diny Veuger, Velserbroek.
Ha berendokter ,
Wat goed dat jij met vrouw en kids het avontuur bent aangegaan. Het lezen van jij stukjes brengt bij mij vele sweet memories terug, tien jaar na mijn avonturen daar. Ga jij voor een meerjarig werkverblijf, doet Erika ook wat voor de kost, of moet jij alles met je ACC declaraties bijeen rommelen ? Een uurtje vanaf Auckland, goede plek, dan zijn jullie al naar het puntje van Nothland geweest, naar die mythische plek met de vuurtoren “where the oceans meet ….. “ Heb je zin om meer te lezen, klik dan op https://paul.waarbenje.nu en zoek naar mijn belevenissen uit begin 2009 daar. Cheer up , best wishes !
Wat fantastisch om een column van u te mogen lezen dokter Rutte. Het ga je goed pas goed op jezelf en je gezin. Het allerbeste! Groetjes van Norien Hussain. Uit Krommenie.
Dokter Google
Lijkt zweden wel , daar als huisarts zelfde ervaren
Wat ben ik blij dat dr. Rutten naar Leeuwarden is gekomen ?
Een fijne ontspannen en gevoel voor humor, die echt, maar dan ook echt naar je luistert en de goede vragen stelt. Hij denkt eerst na voordat hij iets vraagt of zegt! En zoooo relaxed…vooral met klassieke muziek zachtjes maar toch net hoorbaar, op de achtergrond. Ik kom er dan ook (eindelijk) met een voldaan maar ontzettend moe én ontspannen gevoel vandaan! Ik dacht dat mn vorige huisarts, die met pensioen ging, een goeie arts was, en wat heb ik em gemist, maar hij heeft niet “die goede” aanpak gehad, zo jammer!
Maar dr. H.P. Rutten heeft na jaren iets ontdekt bij mijn man, om alleen al door de dossier goed door te nemen. Dus wij zijn echt super tevreden!!!
Ik hoop dat hij heeeel lang hier blijft als huisarts!!! Enne…Huib, Huub of Pieter (?) de koffie staat bij ons altijd klaar ☕?
Jolanda en Pieter
Ohh en dan vergeet ik nog de mooi geschreven columns van Dr.H.P. Rutten. Prachtig om te lezen ?