VPHuisartsen heeft in de afgelopen periode met diverse partijen gesproken over de onbezoldigde inzet van huisartsen in diverse werkgroepen en onderzoeken. In het kader van de administratieve lastenverlichting, maar ook in tal van andere projecten, werken huisartsen graag mee aan het oplossen van knelpunten en het aantrekkelijker maken van ons vak. Huisartsen zijn echter vaak de laatste die vragen stellen over de bijbehorende onkostenvergoeding; samenwerken in werkgroepen hoort er een beetje bij? Dat is heel nobel, maar er zijn grenzen!
Steeds vaker zien we onderzoeken en commissies geleid worden door beleidsmedewerkers en grote bureaus. Externe expertise is dan soms nodig, maar er ontstaat een scheve verhouding als een huisarts ‘om niet’ aan mag schuiven, terwijl die als énige kennis heeft van de dagelijkse praktijk.
In deze periode van stijgende kosten en werkdruk moet het gebruikelijker worden om ook deze huisarts, die een cruciale toevoeging heeft aan het betreffende onderzoek of commissie, te betalen voor zijn of haar expertise. Pas als expertise een prijs heeft, wordt het ook echt op waarde geschat en wordt het efficiënter ingekocht.
Merkbaarheidsscan: een duidelijk voorbeeld
De opzet van de recente merkbaarheidsscan (onderzoek naar afgenomen administratieve lasten) is een concreet voorbeeld waar VPH de grens heeft getrokken, en heeft aangegeven niet onbezoldigd haar eigen tijd of die van leden wil vrijmaken om medewerking te verlenen. De merkbaarheidsscan zelf toont zeer concreet waar het in de zorg zo vaak mis gaat: managers, consultants en bestuurders leiden het onderzoek naar de vraag of er al duidelijke vooruitgang zit in de administratieve lastenverlichting voor zorgverleners. Maar diverse zorgverleners investeren via begeleidingscommissies en focusgroepen een flink aantal uren in het inbrengen van de wérkelijke expertise.
Ondanks het feit dat wij de voortgang van de administratieve lastenverlichting erg belangrijk vinden, hebben wij dus gemeend onze medewerking aan dit onderzoek voorlopig uit te stellen. Wij willen hiermee een signaal afgeven: dat de zorg juist gebukt gaat onder de vele werkgroepen, onderzoeken en administratieve lasten en er een einde moet komen aan het vele extra ‘onbetaalde’ werk.
Belangeloze medewerking werkgroep B&AL
VPH zal wel samen met de LHV, Ineen, VWS, NZa, ZN en VGZ onderdeel blijven van de werkgroep B&AL, Bureaucratie & Administratieve lastenverlichting, een zeer efficiënte groep die flinke vorderingen maakt.
Via de website www.hrgo.nl vindt u de praktische uitwerking van diverse maatregelen die u nu al kunt inzetten in uw praktijk. Vooral het weigerbriefje (i.c.m. de paarse krokodil stempel) kan u helpen in de discussie met diverse instanties. Op deze website kunt u ook uw feedback kwijt en eventuele nieuwe lastenverzwaring melden.