De Vereniging voor Praktijkhoudende Huisartsen heeft zich steeds constructief opgesteld als het om de medewerking bij de vaccinatiestrategie gaat. Dat huisartsen een rol zouden gaan spelen bij het vaccineren was logisch. Zij hebben hierin immers tientallen jaren ervaring. Vaccineren is dan wel geen kerntaak, maar wel een verantwoordelijkheid naar de maatschappij.
Nog steeds lijkt een grote meerderheid van de praktijkhouders bereid om Nederland uit de crisis te helpen door hun rol te pakken in het vaccineren. Het is een hele klus om dit te organiseren, naast de dagelijkse werkzaamheden en de reguliere zorg, maar huisartsen zorgen hiermee ook dat het normale werk en leven weer sneller terugkomt.
Toch zijn er ook grenzen aan de flexibiliteit en mogelijkheden van praktijkhouders. Zij worstelen met de vele richtlijnen die het vaccineren bemoeilijken, en waarbij de wetenschappelijke onderbouwing zeer mager is: bijvoorbeeld dat iedere patiënt een kwartier moet worden geobserveerd, en dat er vragenlijsten moeten afgenomen waarvan de toegevoegde waarde in twijfel mag worden getrokken.
Huisartsen zetten de schouders er echter onder, want nogmaals; het is voor de goede zaak en dat in tijden van crisis niet altijd alles soepel kan verlopen staat buiten kijf.
Het aantal huisartsenpraktijken dat níet meer wil vaccineren neemt echter toe en dat baart ons zorgen. Zowel voor de maatschappij en de patiënten is dit een ongewenste ontwikkeling. Wij begrijpen echter heel goed waar huisartsen op vastlopen, immers:
- Het vaccineren van de huidige doelgroepen is inmiddels door alle onduidelijkheid niet meer goed te vergelijken met de soepel verlopende jaarlijkse griepvaccinatie met eenduidige richtlijnen en een goed omschreven te vaccineren patiëntenpopulatie (die niet ook deels door nog drie andere partijen mogelijk wordt gevaccineerd).
- De geleverde aantallen vaccins waren tot nu toe bijzonder klein, wat maakt dat relatief veel werk moet worden verricht voor maar een handjevol patiënten: een zeer tijdrovende, arbeidsintensieve en kostbare manier van werken.
- De overheid is onduidelijk over de veiligheid en wijzigt regelmatig het beleid, waardoor de opkomst flink lager uitvalt en het veel extra werk oplevert om uiteindelijk spillage te voorkomen.
- Besluitvorming is een politieke aangelegenheid geworden en nog nauwelijks evidence-based.
- Het is nu een zwalkend geheel geworden waardoor de huisartsenpraktijken overbelast raken door toenemende druk van patiënten die bellen of het spreekuur bezoeken omdat zij niet meer weten waar ze aan toe zijn. En inmiddels weten ook de huisartsen op de meeste vragen geen antwoorden meer.
Om Nederland uit deze crisis te helpen én om draagvlak te houden onder de huisartsen, stelt VPHuisartsen de volgende voorwaarden:
- Denk niet meer in problemen, maar in oplossingen.
- Toon echt leiderschap. Er moet natuurlijk oog zijn voor bijwerkingen van medicatie, maar deze moeten wel in het grote perspectief van de pandemie en de lockdown worden geplaatst. Elk medicijn heeft immers potentieel ernstige bijwerkingen die zelden voorkomen en in de regel in geen verhouding staan tot de ziekte of aandoening die je behandelt of probeert te voorkomen.
- Wees duidelijk in de campagne: geen paniekvoetbal en vaccinatiestops meer, geen onvoldoende onderbouwde beslissingen. Neem een voorbeeld aan de koplopers wereldwijd.
- Betrek hen die ervaring hebben met vaccineren bij het proces. Als huisartsen hebben wij soepeltjes de hele Mexicaanse griepvaccinatie geleid. Wij weten echt wel hoe we dit moeten organiseren, wij kennen onze patiënten, wij weten hoe de patiënten reageren. Wij kunnen meedenken in de logistieke uitdagingen. Kortom: betrek huisartsen (en GGD) bij het gehéle beslisproces.
- De politiek moet medische beslissingen weer overlaten aan medici en wetenschappers ipv aan beleidsmakers die geen ervaring in het veld hebben.
- Geef de mogelijkheid om, met informed consent van de patiënt, toch met AstraZeneca te vaccineren bij 60-minners: mensen zijn in de regel prima in staat om zélf risico afwegingen te maken.
- Belever ons in zo groot mogelijke hoeveelheden, ook met andere vaccins dan AstraZeneca, zodat we efficiënt kunnen werken.
- Geef de vaccineerders lokale autonomie over het vaccinatieproces: of er 15 minuten observatietijd aangehouden moet worden en welke vragen van belang zijn bij de intake.
VPHuisartsen vreest dat bij een volgende blunder huisartsen definitief gaan afhaken!
Huisartsen zijn professionals met een goed ontwikkeld inschattingsvermogen, die al jaren vaccineren, en de continuïteit van zorg hebben geborgd gedurende de hele crisis. Wij zijn gewend om medisch belangrijke beslissingen te nemen en hier verantwoordelijkheid voor te dragen. De politiek moet stoppen het vaccinatieproces te reguleren met non-valide argumenten. Politici hebben geen verstand van vaccineren.
Geef huisartsen en GGD de kans om Nederland snel uit deze crisis te vaccineren! Laat ons onze patiënten beschermen!
Prima stuk. Ik wil vanavond mee naar de Raad voor de volksgezondheid om het pamflet van Het Roer moet Om aan de deur te spijkeren!
Ik stel voor: laat de huisartsen vaccineren met het Janssenvaccin (als wij überhaupt nog vaccineren) en schrap overbodige gezondheidsverklaringen, 15 minuten wachttijd etc
Nederland klopt zich op de borst als zijnde gidsland, deskundig en echte “problem solvers”
Inmiddels zijn we verworden tot geprotocolleerde “problem finders”
Afgelopen week 170 mensen aan corona overleden volgens RIVM. Als we alle Nederlanders met Astra-Zeneca vaccineren zou het totaal aantal te verwachten bijwerkingen bij 1 incident op de 100000 prikken ook 170 zijn, maar dan over een veel langere periode.
Tel uit je winst.