De LHV heeft, na een bewogen en intensieve periode, afgelopen woensdag 25 januari uiteindelijk toch het Integraal Zorgakkoord namens alle huisartsen ondertekend. De vertegenwoordigers van de diverse regionale afdelingen zijn hiermee akkoord gegaan na soms heftige discussie binnen hun eigen regio’s. Het VPH bestuur is van A tot Z betrokken geweest in dit proces, wij zien een grote stap in de goede richting door ‘Meer tijd voor de patiënt’ en het actieplan ANW, maar zijn het zeker met de kritische leden eens dat nu het werk pas begint. Juist op onderwerpen waar het IZA nog niet duidelijk is of zelfs een ongunstige ontwikkeling zou kunnen betekenen, moeten we in de komende tijd scherp blijven. Doordat we nu weer aanschuiven bij de IZA gesprekken kunnen we heel duidelijk onze grenzen blijven aangeven en afspraken maken waar onze verantwoording ophoudt.
Juist door eensgezindheid uit te stralen de komende tijd, met zowel de zeer kritische als reeds enthousiaste leden, en zo in gesprek te gaan over de afbakening van onze taken. We willen alle andere zorgpartijen meenemen in onze uitdagingen maar tegelijkertijd ook aan de toekomstige huisartsen laten zien dat we dit samen oplossen en staan voor ons mooie vak.
De tijd van kansen benutten en positiviteit uit te stralen naar de basisartsen, die nog overgehaald moeten worden om aan de huisartsenopleiding te beginnen of waarnemers die praktijkhouder willen worden, zal nu aan gaan breken.
Wat kunnen we in de komende tijd verwachten?
Nu het IZA ondertekend is zullen de projecten die achter de schermen reeds zijn voorbereid tot uitvoering gaan komen.
Actieplan ANW:
Deze week is samen met de zorgverzekeraars de laatste hand gelegd aan de definitieve leidraad rondom het actieplan ANW. Via Ineen zullen de HDS-en een raamwerk ontvangen voor het implementatieplan wat voor 17 februari bij de preferente zorgverzekeraars moet worden ingeleverd. Op de achtergrond zijn veel posten al in overleg met de zorgverzekeraars om de overgang van het huidige- naar het nieuwe systeem van eerlijk verdelen, zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zorgverzekeraars stellen zich hier tot nu toe zeer realistisch in op.
Naast het implementatieplan volgen er ook aangepaste (aansluit)overeenkomsten waarmee praktijkhouders, waarnemers en straks ook HIDHA’s in de gewijzigde vorm kunnen aansluiten. Een aansluitovereenkomst voor alle huisartsen die zich committeren aan de post, gezamenlijk meedelen in het aantal diensten en meepraten over de verdeling en het maximum aantal diensten per huisarts. Wat dat betreft wordt uw input in de komende tijd zeker gevraagd. Samen met uw regio organisatie worden de definitieve details rondom verdeling vastgesteld. U bepaald zelf welke regionale afwijkingen of spelregels u onderling wilt afspreken. Wees daarin zeker kritisch in wat u als regio wel- en juist niet wilt. U bepaald gezamenlijke welke details het beste voor de regio kunnen werken.
Meer tijd voor de patiënt:
De leidraad voor MTVDP is eerder al gereed gemaakt voor verdere vertaling per regio. In de komende periode zullen alle praktijken die dit jaar wensen aan te sluiten gevraagd worden om gezamenlijk regionale prioriteiten aan te brengen. Welke interventies zouden bij uw regio en in uw praktijk het meest tot zijn recht komen. Welke shortlist aan interventies kunnen door uw regio organisatie ondersteund worden. Gezamenlijk bepaald u wat het meeste prioriteit heeft en welke afspraken de regio organisatie kan gaan maken met andere zorgdisciplines of het sociaal domein. Vervolgens bepaalt u gezamenlijk het startmoment waarbij de praktijken uit de eerdere pilots als eerste een doorstart maken en andere praktijken aangeven op welk moment ze ook klaar zijn om de plannen uit te gaan voeren.
- Download hier de volledige leidraad ‘Meer tijd voor de patiënt’
- Bekijk hier de uitgebreidere toelichting, Q&A en proces vanuit de LHV
- Kijk hier het webinar MTVDP en ANW terug
Veel in korte tijd
Na alle vertraging, deels door de moeizame onderhandelingen en ingewikkelde processen maar deels ook door onze eigen onderlinge discussie als huisartsen, komt er in de komende weken en maanden tot 1 april plots veel op ons af. Achter de schermen is veel voorbereid wat nu in stroomversnelling kan komen. Het activeren van het actieplan ANW heeft ons aller prioriteit waardoor we per 1 april het systeem van eerlijker verdelen en de nieuwe tarieven landelijk kunnen invoeren. Voor Meer tijd voor de patiënt zal ook een overzichtelijke voorbereiding nodig zijn maar zal dit iets meer gefaseerd in werking kunnen treden. Mocht u iets meer tijd willen nemen dan zijn er nog 3 kwartalen waarin u na 1 april kunt inhaken.
Veel is nieuw en we verwachten zeker nog niet volledig perfect. Gedurende het proces kunnen we bijschaven en eventuele hordes oplossen. In het overgangsjaar 2023 zullen we moeten wennen aan de nieuwe situatie binnen de ANW en de mogelijkheden binnen MTVDP. Gedurende het jaar worden meerdere evaluatiemomenten ingepland en is er vanuit de koepelorganisaties ondersteuning. Tegen 2024 moeten we richting een nieuwe werkelijkheid gaan met ruimere mogelijkheden voor iedere praktijk.
Heb geduld en benut vooral de mogelijkheden die er aan komen. We kunnen in 2023 stappen zetten waar we afgelopen juli grotendeels voor gestreden hebben op het Malieveld.
Met deze hernieuwde energie lossen we daarna hopelijk meer uitdagingen op en maken het praktijkhouderschap weer aantrekkelijker voor al die waarnemers die nog twijfelen en al die basisartsen die de keuze nog moeten maken.