VPHuisartsen heeft via een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) getracht te achterhalen voor welk bedrag het kostenonderzoek 2012 is aanbesteed bij ConQuaestor/Significant. De NZa heeft geweigerd deze gegevens te verstrekken met het argument dat dit een bedrijfsgeheim zou zijn van Significant. Ook over het kostenonderzoek 2008 wilde de NZa geen feitelijke gegevens verstrekken.
Na diepgaand onderzoek van de jaarrapportages van de NZa is het gelukt te achterhalen dat het kostenonderzoek 2008 tenminste 300.000 euro heeft gekost. Het is dus zeer aannemelijk dat met het huidige onderzoek nagenoeg eenzelfde bedrag gemoeid zal zijn. Europese wetgeving verplicht overheidsdiensten om bij onderzoek dat meer kost dan 200.000 euro Europees aan te besteden. Dat had in dit geval dus ook moeten gebeuren.
We zullen moeten afwachten of deze klacht door de Europese Commissie voldoende belangrijk wordt gevonden om in behandeling te worden genomen. Voor VPHuisartsen is het niet naleven van de Europese aanbestedingsregels door de NZa een belangrijke kwestie. De NZa is een onafhankelijk bestuursorgaan dat namens de Nederlandse overheid zorgaanbieders controleert op het naleven van de regels die de wet hen stelt. Het kan niet zo zijn dat de NZa vervolgens zelf Europese wetgeving aan haar laars lapt.
Bovendien stelt het omzeilen van de Europese regelgeving de keuze van de NZa voor ConQuaestor/Significant in een partijdig daglicht. Dat heeft een negatieve invloed op de geloofwaardigheid van de gegevens die het kostenonderzoek onder huisartsen oplevert.
Bestuur VPHuisartsen