Menno Oosterhoff, (kinder- en jeugd)psychiater en teamleider polikliniek dwangspectrumstoornissen te Groningen, komt aan het woord in het coverartikel. Naast behandelaar is hij ook patiënt; hij heeft een dwangstoornis. Hij pleit voor meer begrip voor patiënten: ‘Ziek zijn is geen schande.’
Privacy
Ook in deze editie is er uitgebreid aandacht voor het almaar relevante thema privacy. Wat is de rol van de patiënt (p.11 en p.22), wat zijn de kansen en bedreigingen van big data (p. 38) en kan de plotselinge politisering van het LSP onverhoeds de doodssteek ervoor betekenen (p. 14)?
Verder komt onder meer SP-kamerlid Renske Leyten aan het woord over het Nationaal Zorgfonds (p. 40) en neemt Eelke van Ark het SSFH onder de loep (p. 16).
De links van pagina 46
Zoals in elke MedZ worden ook dit keer tips gegeven voor leuke en informatieve filmpjes. De links op pagina 46 in het blad corresponderen met onderstaande video’s:
- Het Is Over – Je mag het hebben (Open Brief aan minister Schippers):
- Een ouderwetse Monthy Pyton:
- Koefnoen over de zegeningen van eHealth die heel efficiënt de eenzaamheid van ouderen gaan oplossen:
- The future of medical education looks amazing:
- Gynaecologisch onderzoek en de patiënt:
Benieuwd naar de complete vijfde editie van de derde jaargang van MedZ? Bekijk het blad in onderstaande online viewer:
Even een reactie op het Big Data artikel:
Big Data gaat over het analyseren van veel data. De methodes die daarvoor worden gehanteerd zijn gewoon de bekende statistische technieken.
Zoals ik in het artikel eerder hier beschreef: ‘Straks allemaal 20 in z’n vijf’ is de verklaarde variantie nog steeds niet groter dan 30 procent.
Dit kwam ook weer naar voren in het proefschrift van Van Veen dit jaar m.b.t. de vereveningstechniek gebruikt voor onze zorgverzekering: Jarenlange data verzameling van 16-17 miljoen Nederlanders wat betreft hun zorgconsumptie. Big data dus.
Het probleem ligt niet bij de data, maar bij de statistische methode.
Een betere hebben we nog steeds niet.
Het blijft dus zaak het ‘pluis niet pluis’-gevoel te blijven ontwikkelen en te vertrouwen.
Big data gaat over veel.
Bij iedere patiënt blijft het N=1.