Behoud van de professionele kernwaarden en verbetering van de voorwaarden voor een gezonde praktijkvoering, zijn de belangrijkste doelen. De persoonlijke en integrale zorg die door huisartsen aan hun patiënten wordt verleend, dreigt volgens de leden van de nieuwe vereniging VPH door het beleid van minister Klink ondermijnd te worden.
Aanleiding om een nieuwe belangenorganisatie op te richten is het feit dat de huidige beroepsorganisatie (Landelijke Huisartsen Vereniging LHV), waar tot nu toe de meeste huisartsen bij zijn aangesloten, niet in staat geweest is de door minister Klink opgelegde bezuinigingen op de huisartsenzorg te voorkomen. De praktijkkostenvergoeding wordt door VWS in 2010 zo’n 10% gekort.
Verder tasten de door de minister opgelegde invoering van het Landelijk Electronisch Patiënten-dossier en de vermarkting van de huisartsenzorg, de basis aan van de vertrouwde arts-patiëntrelatie. Verhandelbare huisartsenzorg waarbij voor chronische zorg niet de huisarts en de patiënt bepalen wie de behandelaar zal zijn of welk medicijn wordt voorgeschreven, maar de overheid en de zorgverzekeraar. In feite wordt met de plannen van VWS, tot nu toe zonder noemenswaardig verzet vanuit de beroepsgroep, de ontmanteling in gang gezet van authentieke huisartsgeneeskunde, zo stelt de VPHuisartsen.
Vooral het gedeelde besef dat de zich ontwikkelende wet- en regelgeving integrale huisartsgeneeskunde dreigt te marginaliseren, verbindt de VPH-leden in hun besluit om als nieuwe huisartsenvereniging met kracht naar buiten op te kunnen treden. Het gaat primair om het behoud en de versterking van wat ervaren wordt als een groot goed met belangrijke maatschappelijke betekenis; het huisartsenvak.
Dat de minister steeds heeft gezegd de huisartsgeneeskunde te willen versterken staat haaks op zijn feitelijke beleid. Zijn bezuinigingen zullen leiden tot inkrimping en zelfs ontslag van praktijk-medewerkers. Volgens de VPHuisartsen is er sprake van onverantwoord en onbetrouwbaar overheidsbeleid.
Uiteindelijk zullen huisartsen door de huidige maatregelen de beschikbaarheid van zorg moeten beperken. Dit betekent voor patiënten een aanzienlijke verschraling van het vertrouwde zorgaanbod in de eigen woonomgeving. Het zal de gezondheidszorgkosten door een toename van verwijzing naar de duurdere tweede lijn, alleen maar doen toenemen, zo is de verwachting van de VPHuisartsen.