Vanaf 1 mei 2016 kan geen VAR-WUO meer worden aangevraagd en moet er gebruik worden gemaakt van de modelovereenkomsten. Een reeds verstrekte VAR-WUO zou haar kracht definitief verliezen op 1 mei 2017. Na veel kritiek uit het veld is dit uitgesteld tot 2018, maar de vraag is of dat ons een vrijbrief geeft. Want “de echte kwaadwilligen” (zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en waarbij er dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer. Bron: NOS) kunnen nog steeds worden vervolgd.
VPHuisartsen heeft zich verdiept in de materie, samen met enkele juristen, van onder andere de VVAA, en ‘onze eigen’ Theo van Ardenne.
Er is een modelovereenkomst gemaakt door de LHV, die is goedgekeurd door de belastingdienst. Daarbij is een beeld gecreëerd dat de VAR gewoon kan worden vervangen door deze overeenkomst en dat daarmee de risico’s voor ons praktijkhouders als vanouds verdwenen is. Dat laatste valt helaas nog te bezien..
Gebruik modelovereenkomst biedt geen garantie
De kern is dat als u de letter van het modelcontract niet naleeft, deze geen waarde heeft. Daarmee wordt bedoeld dat wanneer de belastingdienst (en dat kan per regio, per belastinginspecteur verschillen, en is dus NIET volledig te ondervangen door het modelcontract) beoordeelt dat er wel sprake is van een verkapt dienstverband, bijvoorbeeld bij een gezagsverhouding, u niet wordt beschermd door het getekende modelcontract.
Wanneer is er sprake van een dienstverband? Via deze link komt u bij een zeer lezenswaardig artikel van een jurist van de VVAA hierover.
Op dit moment is onzeker hoe men hier bij de belastingdienst mee zal omgaan. De praktijk was dat er niet werd gehandhaafd en dat het risico nooit bij de opdrachtgever lag. Of dat nu weer zo zal zijn zal moeten blijken. (Dat deze onzekerheid niet alleen voor ons huisartsen geldt, blijkt uit onder andere dit artikel).
Pas op met langlopende contracten
De juristen adviseren allemaal erg voorzichtig te zijn met duurwaarnemingen, en zeker geen contracten langer dan een jaar op te stellen. Ook is het voorstelbaar dat waarneming terwijl uzelf ook aanwezig bent in de praktijk, anders wordt beoordeeld dan wanneer u niet zelf aanwezig bent. Dus bedenk vóór u een contract opstelt eerst of waarneming wel passend is bij wat u voor ogen heeft.
Extra aanvulling op het contract
Download hier een mogelijke aanvulling die u bij het contract zou kunnen opnemen. Wanneer de arbeidsrelatie toch als een arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd dan bent u werkgever. Zoals voor al uw werknemers bent u dan gehouden loonbelasting en premieheffing af te dragen. Dit legt het risico dus weer terug bij de opdrachtgever. Aangezien de loonbelasting weinig verschilt met de inkomstenbelasting levert dit doorgaans weinig problemen op, maar voor de premieheffing is dit wel het geval. Opdrachtgever en opdrachtnemer hadden de intentie om een waarneem-/freelance overeenkomst aan te gaan, wanneer deze overeenkomst dan toch als een arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd dan moeten deze risico’s voor de waarnemer komen. Het is een extra veiligheidsklep die alleen van stal wordt gehaald wanneer de arbeidsrelatie als een arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd of wanneer een waarnemer vindt dat er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld blijvende arbeidsongeschiktheid, wanneer er geen sprake is van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Of van werkeloosheid zonder uitzicht op werk. Onze adviseur ziet het grootste gevaar wanneer iemand jarenlang als freelancer heeft gewerkt. De rechter kan dan aannemen dat er sprake is van een feitelijke arbeidsovereenkomst, ondanks de verklaring van de fiscus dat de freelance overeenkomst is geaccordeerd.
Overeenkomst altijd gebruiken
Het advies is dan ook om altijd deze overeenkomst te gebruiken, ook al in 2017, en getekend in het dossier te leggen, als extra waarborg (waarbij wij als VPHuisartsen uiteraard geen garantie geven). Net zoals je een kopie van de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering van de waarnemer ook in het dossier legt.
Heeft u nog vragen, dan kunt u als lid van VPHuisartsen contact opnemen met Theo van Ardenne voor individueel advies/ juridische EHBO, via: vph.jur.ehbo@gmail.com
Het probleem is dat de BD te weinig kennis heeft hoe het er in een huisartspraktijk aan toe gaat. De praktijkhouder zet een waarnemer in, die beroepsinhoudelijk een eigen koers vaart en daarvoor ook zelf verantwoordelijk is. Maar natuurlijk gelden er in elke praktijk sturings- en communicatielijnen, ook voor de praktijkhouders, die chaos moeten voorkomen. Ten behoeve van het primaire proces van zorg. Als de BD dit ziet als een “gezagsverhouding” en/of “te veel instructiebevoegdheid”, en dus mogelijk de reguliere LHV modelovereenkomst geen vrijwaring biedt voor het niet hoeven betalen van loonbelasting, dan zit op dat specifieke niveau het probleem wat moet worden aangepakt.
Zou je dan die sturings en communicatielijnen ook niet vrij kunnen laten in het contract? En dan mondeling uitleggen hoe de praktijk werkt. Mocht een waarnemer er een chaos van maken dan zal dat het vinden van nieuwe opdrachten belemmeren want het wereldje is maar klein…